INJUSTA SENTÈNCIA SOBRE JOSEP PÀMIES. La defensa de l’activista antitransgènics anuncia un recurs a l’Audiència Provincial de Lleida
En primer lloc, manifestem la nostra disconformitat amb la sentencia judicial 181/2007 del Jutjat nº 2 de lo Penal de Lleida. La sentència ha absolt a Josep Pàmies dels delictes que li imputava la fiscalia i l'acusació particular declarant-lo innocent d'atemptat a l'autoritat i de lesions. Ara bé, incomprensiblement, la jutgessa considera que Josep és culpable de dues faltes lleus (desobediència i lesions) i responsable civil davant els 329 dies de baixa del guàrdia civil Alvaro Giménez Sacanell i de les suposades seqüeles. Això suposa, de fet, dues petites multes, la indemnització de 22.000 euros al guàrdia civil denunciant i les costes del judici. La defensa presentarà un recurs d'apel·lació a l'Audiència Provincial de Lleida.
Recordem que es jutjava el passat 11 de juny a Josep Pàmies, agricultor, històric sindicalista i activista anti-transgènics. Concretament, se li demanaven 4 anys de presó i 50.000 € per una ocupació de la subdelegació del Govern a Lleida; l'acció es va realitzar el 13 de setembre de 2003, i en ella va resultar lesionat un guàrdia civil.
Des de la Campanya considerem que en el judici va quedar demostrada la mala fe del denunciant i la irregularitat del procés que va seguir aquesta denúncia.
En cap moment, es va provar que Josep Pàmies agredís al denunciant ni que estigués a primera línia en el moment dels fets. La jutgessa ha donat per bona la versió del guàrdia civil, l'únic testimoni que incrimina a Josep i la credibilitat del qual es va posar més que en entredit, pel seu interès personal en jubilar-se amb doble paga si sortia victoriós del judici i pels seus antecedents mèdics.
El dia dels fets, Giménez Sacanell, no va demanar reforços perquè es detingués a cap dels manifestants però curiosament va acusar a Pàmies d'agressió un any després. Avui sabem que Sacanell va rebre pressions per tal de que denunciés a Pàmies i justifiqués la entrada dels manifestants a l'edifici.
Sacanell, tampoc va anar a visitar-se de les suposades lesions fins tres dies després, via metge de capçalera quan l'habitual en agents de seguretat és que ho facin a l'instant, a urgències. Cap de les ressonàncies i proves mèdiques va demostrar cap lesió important fins després de l'exploració quirúrgica a la que es va sotmetre mesos més tard.
En el judici va quedar demostrat, que Sacanell havia tingut una lesió al mateix lloc del cos i dos anys abans cosa que fa sospitar de la veracitat de la seva denúncia i de les causes reals de la baixa de 329 dies. En tot cas, el que no té cap mena de lògica és que la jutgessa consideri responsable civil a Pàmies, quan ella mateixa reconeix la possibilitat que la baixa sigui producte d'un empitjorament de l'antiga lesió. Com a molt, la hipotética culpabilitat de Pàmies hauria de suposar una indemnització per la lesió d'aquell dia i que es cura habitualment, i segons manifestà la forense, amb un vendatge compressiu i analgèsics.
Valorem que la jutgessa va actuar amb prejudicis el mateix dia del judici, no deixant entrar a la sala al públic present i al·legant que podia haver-hi persones violentes. Pensem que aquests mateixos prejudicis han influït en la sentència.Creiem que es tracta d'una sentència per escarmentar la lluita pagesa de base i que s'ha volgut criminalitzar i afeblir els recursos econòmics i els suports socials del moviment antitransgènic.
Valorem molt positivament la solidaritat que ha despertat el cas del Josep i les moltes mostres de suport que hem rebut, per part de 250 entitats i més de 3000 persones que han signat el manifest de suport al Josep.
La campanya de suport al Josep i alguns col·lectius que la formem, engeguem la nova plataforma "Som lo que Sembrem", per dur a terme una Iniciativa legislativa popular per declarar Catalunya lliure de transgènics, i exigir un etiquetatge que permeti al consumidor discriminar els aliments amb modificació genètica.
Recorrerem totes les comarques de Catalunya amb una carrossa antitransgénica arrossegada per un tractor, que farà el relleu a cada comarca, començant a Balaguer i acabant a la Plaça Sant Jaume de Barcelona. L'objectiu es recollir les 50.000 signatures per portar la proposta al parlament, i també i molt important, alimentar la consciencia critica vers l'actual model alimentari, imposat per la connivència entre les administracions i les multinacionals del sector. Aquests mateixos governs i partits polítics ens obliguen a continuar amb la via de la desobediència civil pacífica i a assumir les seves possibles conseqüències, mentre no hi hagi un canvi substancial.
Si els recursos davant la justícia no prosperen, la recollida de les 50.000 signatures servirà també per recollir 50.000 euros per sufragar les despeses que ens ha ocasionat el judici.
Som lo que Sembrem
Demana als teus contactes que signin a www.assembleapagesa.cat o a www.freepamies.org
Campanya de Solidaritat amb Josep Pàmies