CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Jornada Antinuclear d’Hivern el 17 de desembre a Barcelona

Diumenge, 20 novembre, 2011

El 17 de desembre a les Cotxeres de Sants (Barcelona) de 9.30 a 19.30h.

PROGRAMA

10:00 a 10:15: Recepció i recollida de documentació.

10:15 a 10:30 Benvinguda a càrrec d'una persona de TLN

10:30 a 12:00 Tallers vermell, blau, groc.

12:00-12:30 Descans

12:30 a 14:00 Tallers taronja, verd, morat.

14:00 a 15:30 Dinar pendent cooperativa o restaurant.

15:30-16:30 Desplegament de pancarta i foto de grup: a la zona nova que s'ha deixat entre l'estació de Sants i el Parc de l'Espanya Industrial.

16:30 a 17:30 Assemblea: explicació de les conclusions dels tallers, debat i acords.

17:30 a 19:00 Taula rodona amb persones no directament lligades al moviment.

PREGUNTA EIX DEL DEBAT: "Què creus que es pot aportar des de l'àmbit dels moviments socials en el que participes cap al treball per aconseguir el tancament de les nuclears?"

Joan Subirats. Professor de ciència política de estat director de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques des de la seva creació fins juliol del 2009. Especialista en polítiques públiques i en temes de gestió i innovació democràtica. Col·labora habitualment a diversos mitjans de comunicació com comentarista.

Arcadi Oliveres. Professor del departament d’economia aplicada de UAB i professor de diversos doctorats, màsters o cursos de postgrau de diferents universitats. Activista i president de Justícia i Pau de Barcelona i de de Sant Cugat.

Esther Vivas. Activista del moviment alterglobalització al Fòrum Social Mundial, el Fòrum Social Europeu i el Fòrum Social Català. Treballa en temes de sobirania alimentària i comerç just. Forma part del Centre d'Estudis sobre Moviments Socials (CEMS) a , col·labora amb l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) a

Francesc Xavier Cugat. Director de la empresa alemanya Relatio. Treballa amb energies renovables, més concretament en la solar fotovoltaica. Condueix el blog (R)Evolució energètica.

Modera: Jordi Bigues . Periodista ambiental.

DESENVOLUPAMENT DE LA TAULA RODONA: – 5 minuts intervenció per ponent (25 MINUTS) + 25 MINUTS DEBAT OBERT AMB LES PERSONES ASSISTENTS + 5 minuts més per ponent (20 MINUTS) + 20 MINUTS DE DEBAT .

19:00 a 19:15. Tancament de les Jornades a càrrec d'una persona de TLN

19:15 a 19:30 Concert

>>> Per a inscripcions, horaris, continguts i materials dels tallers, dinar, etc, aneu a: www.tanquemlesnuclears.org/campanyes/jornada.html

Jornada Antinuclear d'Hivern. Debat i Formació per una Catalunya sense nuclears

Companys i companyes, amics i amigues:

Han passat vuit mesos des del inici de la catàstrofe nuclear de Fukushima, al Japó els reactors continuen descontrolats i abocant substàncies radiactives sobre un país desorientat i espantat, tot i que els mitjans de Catalunya gairebé no se'n facin ressò.

L'immens desastre de Fukushima ha motivat que, empesos per la mobilització social, i amb mires a liderar les tecnologies renovables, Alemanya, Bèlgica i Suïssa han decidit tancar de manera definitiva i urgent les seves centrals nuclears. Aquí, en canvi, els governs central i autonòmic han decidit seguir fent costat als interessos pronuclears, tot renovant, gairebé d'amagat, el permís de funcionament de la central nuclear d'Ascó.

Mentre la magnitud immensa del desastre de Fukushima i les seves implicacions devastadores per al sector nuclear es manifesten amb major força a cada dia que passa, a Catalunya els que demanaven a crits un "debat nuclear" resten callats tot esperant que ens n'oblidem.

Des de Tanquem Les Nuclears pensem que és el moment oportú de reflexionar, d'organitzar-nos per donar informació objectiva a la societat i avançar en el moviment de resposta social als perills nuclears; des d’aquesta perspectiva hem organitzat la que anomenem Jornada Antinuclear d'Hivern. Debat i Formació per a una Catalunya sense nuclears; que es farà el proper 17 de desembre, de 10 a 19,30 hores al Centre Cívic de les Cotxeres de Sants, a Barcelona.

La idea és fer una posta en comú en la que entrin: una diagnosi de la situació, amb una referència especial a Catalunya; un intercanvi sobre el que sabem, ignorem, o el que hem viscut; i un debat sobre les perspectives de futur que s'obren.

Per això hem concebut la Jornada com un espai de trobada horitzontal, a on les persones que porten anys treballant pel fi de l'energia nuclear participen conjuntament amb les que han descobert els perills i l'amenaça que aquesta tecnologia representa, en un seguit de tallers de debat, organitzats en torn a sis eixos bàsics. La proposta concreta que us fem és:

Cada participant a les jornades es podrà apuntar a dos tallers de debat (o a un si només li interessa un tema). Cada taller partirà d'una documentació bàsica breu (un full amb qüestions i preguntes per motivar la participació), comptarà amb unes persones per la moderació i facilitació del debat, es recolliran les aportacions de les persones participants, entre les que s'elegirà, en el curs de la sessió, a una que faci de portaveu en el plenari de posta en comú.

El document resultant d'aquest plenari servirà per orientar el treball estratègic de Tanquem Les Nuclears cap al futur. Les opcions de tallers són:

* Taller vermell: nuclears i seguretat: tractarà dels aspectes militars, la proliferació nuclear, el risc d'accident i d'atac terrorista.

* Taller blau: nuclears a Catalunya, tractarà de l?estat actual d'Ascó i Vandellòs, i el seu futur, problemes socials i econòmics de les zones amb instal·lacions nuclears, i del pes del "lobby" nuclear a Catalunya.

* Taller groc: nuclears i residus, tractarà dels tipus de residus i les seves implicacions de futur, les opcions d'emmagatzemament, les reaccions socials i dels aspectes ètics relacionats amb aquests tipus de residus.

* Taller taronja: nuclears i salut: tractarà de la mesura de la radioactivitat, l'exposició a les radiacions, de com ser una "antena" (detector del nivell de radiació ambiental), de la recollida de mostres de terra, aigua, herba en cas d'accident nuclear, de com es fa servir un carnet de radiacions, i de què fer en cas d'accident nuclear.

* Taller verd: nuclears i alternatives energètiques: tractarà dels obstacles i barreres que l'energia nuclear posa al desplegament de les tecnologies renovables, i reflexionarà sobre la problemàtica de la transició energètica.

* Taller morat: nuclears i activisme: tractarà sobre la pressió de la indústria nuclear en la premsa i els mitjans de comunicació, de com oferir respostes a la campanya sostinguda del "lobby" nuclear, de com fer visible aquesta oposició a escoles, espais web, mitjans de comunicació, fàbriques, tallers, municipis i carrers no nuclears; dels moviments socials, i d'altres opcions d'activisme.

Com a complement dels debats sectorials, des de Tanquem Les Nuclears hem organitzat un debat conjunt i comú amb persones provinents de diversos àmbits amb presència activa a la societat, en un format àgil i obert, ja que volem fomentar un intercanvi d'idees des d'una perspectiva transversal.

Catalunya, novembre del 2011.

Tanquem les Nuclears - 100% RENOVABLES pel tancament de la indústria nuclear, l'estalvi, l'eficiència i 100% d’energies renovables

www.tanquemlesnuclears.org/