CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La Cimera de Durban elimina la justícia i crea un “apartheid climàtic”

Diumenge, 11 desembre, 2011

Ecologistes en Acció lamenta profundament els resultats de la cimera sobre canvi climàtic a Durban, que sotmet els principis de justícia i els drets humans als interessos econòmics i comercials dominants.

Les decisions resultants de la cimera de Nacions Unides sobre canvi climàtic (COP17) constitueixen un crim contra la humanitat perquè permetran que la temperatura mitjana global superi els 4º C, el que és una sentència de mort per a milions de persones a l'Àfrica, els petits Estats insulars , molts països d'Àsia i Llatinoamèrica.

Segons Ecologistes en Acció, "les negociacions climàtiques han creat un règim de 'apartheid climàtic' perquè la majoria dels governs històricament més responsables de l'escalfament global, com els EUA, Canadà, Japó, Austràlia, Rússia o la Unió Europea, han decidit sacrificar els drets humans de milions de persones.

Segons Ecologistes en Acció, "és contra tota ètica que els contaminadors del món hagin bloquejat una vegada més la posada en marxa d'accions reals, ambicioses i urgents per frenar l'escalfament global així com prevenir les seves greus conseqüències socioambientals, prioritzant el rescat dels bancs i del sistema financer amb l'ampliació de mercats de carboni".

"La cimera de Durban ha fracassat a determinar la reducció de -almenys- 40% dels gasos d'efecte hivernacle per al 2020 respecte al 1990, com exigeix la ciència i la justícia", exposen. "Els resultats funestos de la cimera de Durban simbolitzen també un fracàs i retrocés de 20 anys de negociacions multilaterals sobre medi ambient des Rio'92", diu l'organització ecologista.

Ecologistes en Acció aclareix que en cas que la Unió Europea digui que hagi salvat la cimera de Durban i el Protocol de Kyoto, "volem assenyalar que no és correcte perquè el segon període de compromís del Protocol de Kyoto adoptat a Durban queda buit de contingut". La decisió no inclou una esmena al Protocol de Kyoto amb noves fites de mitigació dels gasos d'efecte hivernacle per als països industrialitzats perquè només es "pren nota" de les esmenes que donarien realment vigor al segon període. "Sense aquestes esmenes és una promesa buida", recalquen, "només són intencions, però la veritable decisió s'ha ajornat fins a la pròxima COP, sense compromisos vinculants de reducció d'emissions dels països rics.

"La manca de voluntat política i la degradació del nivell d'ambició a Durban reflecteix també el fracàs de l'actual sistema econòmic i polític per fer front a la crisi ambiental", va dir Tom Kucharz, d'Ecologistes en Acció. "La Unió Europea ha decidit en la seva recent cimera seguir subsidiant als bancs que van causar la crisi econòmica i finançar una economia insostenible i basada en la crema de combustibles fòssils, gastant només des de 2008 més de 4,3 bilions d'euros en els rescats financers . En aquest context és deplorable la manca d'urgència i ambició de la UE a la transferència de finançament per a l'adaptació, que és una qüestió de supervivència per a molts països afectats per la crisi climàtica ".

"El text sobre finançament a llarg termini és molt decebedor. És lamentable que s'hagi acordat la posada en marxa del Fons Verd per al Clima, sense promeses de cap tipus de finançament públic per a posterior a 2012", revela Ecologistes en Acció. "Les propostes sobre la innovació de les fonts (taxes sobre el transport marítim i aeri o taxa sobre transaccions financeres) s'ha perdut", afegeixen.

"Necessitem un Fons Verd per al Clima que proporcioni finançament per als països més vulnerables i afectats pel canvi climàtic, totalment independent d'institucions antidemocràtiques com el Banc Mundial, que té una llarga trajectòria del finançament de projectes que han agreujat el canvi climàtic, la corrupció i la pobresa", segons Ecologistes en Acció.

Ecologistes en Acció valora els documents finals de la COP17 com un frau i una traïció a la necessitat de canviar l'actual model de producció i consum, ignorant el reclam per la justícia climàtica de les organitzacions socials. "Lamentem també que tot i el fort suport de molts països d'Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina va ser eludida la defensa de l'Índia a favor de l'equitat com a principi central en els tractats sobre canvi climàtic."

Tot i parlar d'un "full de ruta" oferta per la UE, els acords de Durban són un camí plegat de injustícies. "Esperar fins al 2020 per a un següent instrument legal és irresponsable per ser massa tard", explica Tom Kucharz d'Ecologistes en Acció. "El caràcter vinculant d'un futur instrument va ser greument descafeïnat".

D'altra banda és "inacceptable que la UE culpi als països en desenvolupament per la manca d'avenços quan un cop més s'ha evidenciat que els països desenvolupats no volen assumir fites de mitigació ambicioses mentre els països en desenvolupament han fet molt més esforços de mitigació que els països industrialitzats", exposa Ecologistes en Acció.

De gran preocupació és també l'aniquilació de la referència als principis de la Convenció Marc de NNUU sobre Canvi Climàtic en els textos de Durban, com són les responsabilitats comunes, però diferenciades per mitigació, transferència de diners i tecnologia. "No es pot igualar als països responsables i els països víctimes de la crisi climàtica", opina Ecologistes en Acció.

Per més informació: www.climate-justice-now.org

www.ecologistasenaccion.org/article21924.html