CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La reconstrucció d’Haití i els missioners del fusell i de la xequera

Dimarts, 19 gener, 2010

La geografia

A Chicago, no hi ha ningú que no sigui negre. En ple hivern, a Nova York, el sol fregeix les pedres. A Brooklyn, la gent que arriba viva als trenta anys mereixeria una estàtua. Les millors cases de Miami estan fetes d'escombraries. Perseguit per les rates, Mickey fuig de Hollywood.

Chicago, Nova York, Brooklyn, Miami i Hollywood són els noms d'alguns dels barris de Cité Soleil, el suburbi més miserable de la capital d'Haití "

(Eduardo Galeano)

La “Missió Civilitzadora” dels Estats Units a Haití

“Les colles estan sota control ara” diuen els titulars d’alguns diaris grocs sobre la desesperant situació a Haití, país que va col·lapsar completament amb el terratrèmol de la setmana passada[1]. Mentres els mitjans de comunicació de masses ens alimenten amb una dieta de notes histèriques sobre un país suposadament a mercè de bandes criminals que terroritzen als pobres ciutadans i que posen en perill els esforços humanitaris d'occident, la realitat bé sembla ser una altra. És cert que uns 3.000 reus es van escapar de la presó de Port-au-Prince després del seu col·lapse, molts dels quals, són de prou perillositat havent sigut formats en l’escola de les colles dels suburbis d’EUA. Cert és que hi ha hagut alguns enfrontaments amb elements de la força pública i de l’ONU degut a la natural exasperació dels ciutadans que veuen l’ajuda bloquejada per una xarxa d’ineficiència i indolència[2]. Aquests enfrontaments, no obstant això, semblen haver estat més aviat tancats i restringits, ia més de ser perfectament comprensibles en el context d'abandonament absolut en què es troba la població, han estat magnificats pels mitjans de premsa: el sentiment que sembla regnar a la població és la solidaritat [3].

No crec, en l'àmbit personal, que aquesta histèria mediàtica sigui tan innocent o merament groga. Precisament en els moments en què aquests articles ocupen les portades de la premsa nord-americana i europea, estan començant a arribar en autèntiques hordes les tropes nord-americanes del contingent de 10.000 militars del Comando Sud que Obama ha decidit enviar a Haití, suposadament, com a part dels esforços humanitaris de la “comunitat internacional”. No obstant això, tot just trepitjant terra haitià el dia Dissabte 16 de gener, han començat a adonar-se que el seu rol podria anar més enllà de les tasques purament humanitàries i que, atenent l'anomenat dels haitians, podrien començar a fer-se càrrec de la seguretat [4 ]. Aquest rol dels EUA en la "seguretat" ja ha estat obertament assumit [5], al que se suma el seu control de l'aeroport de Port-au-Prince, cedit pel govern titella de Préval. No seria d'estranyar que això fos un primer pas per a l'ocupació de ports i altres centres estratègics de les comunicacions [6].

Òbviament, tot això sembla ser fet com a part d'un esforç internacional humanitari. Cal aquest peu de força per disciplinar els salvatges que es maten per un paquet d'arròs. El cert és que totes les intervencions imperialistes s'han mostrat des de sempre amb vestidures humanitaris. Mai un govern imperial ha ocupat, saquejat o bombardejat un país argumentant el dret del més fort. Haití es troba a les portes de Florida i el cor de l'Oncle Sam es commou de veure tanta barbàrie al nas. Això no és una cosa nova: el 1915 també el caos es va apoderar de Haití i el "benefactor del Nord" devia intervenir per encomanar una mica de civilització a aquest poble enardit. Aquesta altra intervenció "humanitària" es va deure al fet que, durant una de les freqüents revoltes haitianes, el dictador Jean Vilbrun Guillaume Sam va haver de refugiar-se al consolat francès, des d'on va ser tret per una torba demencial que el linxa, desmembrat i portant a una macabra processó restes del seu cos per tota la capital. Davant de tant horror, els EUA es van veure cridats a complir amb la seva missió "civilitzadora", després d'això van procedir a ocupar aquest país des del dia següent del linxament fins ... 1.934!

Furgant una mica la superfície d'aquest relat "oficial" un troba que hi ha diversos elements que no quadren amb la versió "humanitària" oficial de l'ocupació. Poques vegades s'esmenta, que el dictador linxat era un aliat pròxim dels EUA, que en el context de la Primera Guerra Mundial, buscava reforçar els interessos nord-americans en contra dels interessos d'Alemanya, país que havia obert un important espai a Haití, controlant gran part de la seva riquesa (comerç, operacions financeres, etc.). Tampoc s'esmenta l'interès geoestratègic de consolidar el seu "pati del darrere" després d'aconseguir una hegemonia absoluta després de la guerra del 1898 contra Espanya. Molt menys es menciona que el dictador havia ordenat el dia abans del seu assassinat la massacre de 167 presos polítics. Tampoc s'esmenta, que entre les mesures preses per la potència "civilitzadora" es va trobar el maneig del sistema bancari haitià, el control del seu sistema de duanes i la imposició d'una Constitució el 1919 que va permetre l'adquisició de terres en territori haitià per estrangers i altres mesures favorables als interessos del gran capital, la qual cosa va pavimentar el camí a l'agroindústria dels EUA. Tampoc es diu que per construir infraestructura es va reduir als haitians a una forma d'esclavitud anomenada corvée. I molt menys es mencionen els efectes d'aquesta ocupació: la formació d'un exèrcit que des de la retirada de les tropes nord-americanes fins a la seva dissolució en 1995 no es van dedicar a una altra cosa que a massacrar civils i fomentar dictadures, una economia en extrem atrofiada, modelada pels més estrets interessos del capital estranger, i la creació d'un Estat extremadament centralitzat que va establir les bases per a la posterior dictadura duvalierista [7].

Tot això, és clar, en nom de restaurar la "pau i l'ordre". Ara, novament, se senten cridats a complir amb la seva "missió civilitzadora". Ens recorda la secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, que el seu treball no pretén suplantar al govern haitià, sinó donar-hi suport. No obstant això, decisions arbitràries preses per les forces d'ocupació nord-americanes al comandament de l'aeroport, estan retardant la preciosa ajuda humanitària en lloc de fer més expedita la seva distribució, el que ja ha costat més d'una protesta d'altres actors internacionals [8]. Dit sigui de passada, mentre es retarden els avions amb ajuda mèdica, mai s'ha endarrerit un de sol dels vols militars -el que dóna una aproximació a la idea de "ajuda" manejada per als EUA. Sigui com sigui, aquesta crisi que permet als EUA reforçar la seva presència militar a la regió del Carib els cau com anell al dit, precisament, quan han reactivat la Quarta Flota i convertit a Colòmbia en una plataforma militar d'abast hemisfèric.

D'altra banda, no són només els EUA els que se senten cridats a "civilitzar" a Haití. D'un quant temps ençà, tothom es creu amb dret a aquesta tasca. Però encara hi ha aquells que divideixen les ocupacions militars, de manera una mica maniquea, entre les ocupacions "bones", a càrrec de l'ONU, i les ocupacions "dolentes", a càrrec dels EUA. No podem oblidar que Haití és un país que està sota ocupació militar des del 2004, sota una missió de cascos blaus coneguda com la MINUSTAH, el suposat objectiu era estabilitzar a Haití després del cop d'Estat en contra del president Jean Bertrand Aristide [9] . Aquesta missió de l'ONU ha fracassat a "estabilitzar" a Haití, però ha estat força reeixida en consolidar el predomini absolut d'una minúscula oligarquia nacional neo-duvalierista [10], a establir-se com l'exèrcit de facto de la dictadura post-cop, a assassinar opositors del règim, a terroritzar qualsevol forma de protesta i en incórrer en tota classe d'abusos en contra de la població local, inclosos nombrosos casos d'abús sexual [11]. També aquesta missió ha demostrat ser bastant ineficient a l'hora de realitzar tasques humanitàries, com ho va demostrar la passada temporada d'huracans [12]. És per a nosaltres una incògnita llavors saber en quina mesura pot representar una "ajuda" al poble haitià l'anunci de 3.500 nous efectius de MINUSTAH fet per Ban Ki Moon (2.000 soldats i 1.500 policies) [13]. A la fam de pa, sembla que és bona la dieta de plom. Se segueix, d'aquesta manera, amb la mateixa lògica de tractar al poble haitià com si fos un gos hidrofòbic que cal mantenir a ratlla.

La "Missió Humanitària" dels Organismes Financers Internacionals a Haití

Mentrestant, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha anunciat que facilitarà U $ 100.000.000 a Haití [14], amb paraules que també ens donen a entendre que ells igual senten una mena de "missió" per amb Haití. Però (i en aquestes coses sempre hi ha un però) aquests fons es sumarien al deute que Haití ja té acumulada amb aquest organisme i encara no estan clares les condicions que s'exigiran a Haití a canvi d'aquest préstec, les quals en el passat han inclòs congelació de salaris en el sector públic, programes d'austeritat com a mecanisme de control inflacionari i augment en el preu de serveis com l'electricitat, entre d'altres [15].

És absolutament inacceptable que s'utilitzi aquesta tragèdia en un dels països més empobrits del món per forçar polítiques anti-populars o per seguir augmentant el seu deute extern, el qual és un sucós negoci amb el qual per segles s'ha extorquit al poble haitià: Recordem que entre 1825-1947 Haití va ser forçat, mitjançant la imposició d'un embargament i d'un bloqueig diplomàtic encapçalat per França, Anglaterra i els EUA, a pagar una indemnització de 90 milions de francs a França, que a finals del segle XIX es portava com si res un profit del 80% del pressupost nacional. Aquesta indemnització cobriria els costos de la campanya militar francesa així com les pèrdues dels esclavistes que van ser privats no només de la seva propietat (els esclaus), sinó de la possibilitat de guanys a costa d'ells [16]. Quan a l'abril del 2003 Aristide va demanar que França tornés els diners robats descaradament, es va enfrontar a l'hostilitat i al ridícul per part del govern francès llavors encapçalat per Chirac. Ja és hora de prendre aquest reclam seriosament.

Massa és el que deuen aquestes potències a Haití, país al qual no han deixat de saquejar en tres segles d'història colonial i postcolonial. Tenint en compte aquesta història, la crida de França a cancel lar el deute haitià amb el Club de París, és de totes totes insuficient [17]. No n'hi ha prou amb senzillament cancel·lar el deute del saqueig. És més important fer un acte de justícia històrica i exigir a França la devolució dels diners obtinguts mitjançant aquesta indemnització fraudulenta.

No podem, d'altra banda, menys d'exigir la cancel·lació absoluta i incondicional del deute extern haitià en totes les seves formes, sigui al Club de París, l'FMI, el Banc de Desenvolupament Interamericà (BID) o amb qualsevol altra de les institucions financeres internacionals (que suma al voltant d'U $ 1.000.000.000). Aquesta cancel·lació ha de ser feta sense imposar cap mena de condicionaments econòmics o polítics a Haití: recordem que aquest país ja s'ha classificat per a la Iniciativa HIPC de reducció del deute extern a Països en Vies de Desenvolupament Altament Endeutats, però això no s'ha fet efectiu doncs es demana una sèrie de mesures neoliberals que encara no s'han pogut realitzar [18]. Un sentit mínim de justícia, a més, demanda que les potències i organitzacions que han causat la ruïna d'Haití es comprometin a una ajuda efectiva, sense segones intencions, transparent i en base a donacions, no a nous préstecs. No som tan il·lusos com per pensar que això serà aconseguit senzillament mitjançant exhortacions a la bona voluntat dels poderosos. Per això és de gran importància la conformació de grups efectius de solidaritat amb Haití, que donin una mà a les organitzacions populars haitianes que, en el terreny, lluiten per un nou ordre i es mantenen vigilants perquè aquesta tragèdia no es converteixi en un nou mecanisme per seguir aprofundint la dependència i el neocolonialisme.

Quina mena d'Haití volem reconstruir? D'una Ayiti des de baix i apte per a una vida humana digna

Haití està en ruïnes. I això de molt abans del terratrèmol. Ja la "comunitat internacional", mitjançant una mortífera combinació de sancions econòmiques, xantatge polític en forma de préstecs i saqueig obert, sumat a la MINUSTAH, s'havia encarregat d'avançar bastant aquesta tasca. Haití és el resultat més dramàtic d'un model criminal que s'ha implantat a escala global.

Ja hi ha veus que adverteixen que Haití hauria de convertir-se obertament en un "protectorat" [19]. Nosaltres ens neguem a pensar que aquest hagi de ser forçosament el destí d'Haití, ens neguem a creure que el destí d'un poble valent, intel·ligent i plenament capacitat, hagi de ser la caritat, el neo-colonialisme o la misèria infrahumana. Haití ha de ser reconstruït de la runa: i això requereix no només de pales mecàniques, assistència econòmica o en espècies, sinó que, sobretot, visió política. Exactament aquest el terreny en el qual es lliura la disputa entre els dos projectes d'Haití que vénen vivint una lluita declarada de més de mig segle: entre aquells que volen un Haití construït a la mida del seu poble, i els que volen un Haití construït a la mida d'un capitalisme rapinyaire, representat en els seus agents nacionals i transnacionals.

El poble haitià i els pobles que ens fem solidaris d'ell, no podem menys que enfrontar als que volen utilitzar la tragèdia per reconstruir l'Haití de l'ocupació militar, per reconstruir l'Haití de les "maquiles" i dels camps desolats, a l' Haití on es mengen galetes de fang i on els makoutes [20] encara són amos i senyors dels carrers a les principals ciutats. No volem reconstruir l'Haití del turisme sexual, ni l'Haití de l'oligarquia neo-duvalierista, ni l'Haití de l'analfabetisme crònic. Ni tampoc ens interessa el Haití on els nens moren abans de ser homes o dones per tota mena de malalties previsibles. Aquest Haití és el que volen reconstruir els missioners del fusell i la xequera. Aquest Haití, el Haití que descriu la demencial "geografia" d'Eduardo Galeano, tant de bo quedi sepultat per sempre. El Haití que volem construir al costat del poble d'Haití, es resumeix en les propostes mínimes lliurades des Haití pel company Camille Chalmers de la Plateforme Haïtienne de Plaidoyer pour un Développement Alternatif (Plataforma haitiana de la defensa de un Desenvolupament Alternatiu, PAPDA):

  • Superar el analfabetismo (45% de la
    población)
  • Construir un sistema efectivo de educación pública,
    gratuito y que respete la historia, cultura y ecosistema de nuestro país
  • Superar la crisis ambiental y recuperar
    las 30 cuencas haitianas con participación masiva de la juventud y de
    voluntarios internacionales
  • Construir un nuevo sistema de salud público
    que enlace
    la medicina moderna y tradicional y que pueda ofrecer calidad,
    servicios primarios al alcance del 100% de la población para vencer la
    mortalidad infantil, la desnutrición, y la mortalidad materna
    (actualmente de 630 mujeres de cada 100.000 nacimientos)
  • Reconstruir una nueva ciudad, basada en
    una lógica
    diferente: urbanización humana y equilibrada, respecto por los
    trabajadores y los verdaderos productores de la riqueza, que se
    privilegie el transporte público, parques que maximicen nuestra
    biodiversidad, investigación científica, agricultura urbana, producción
    artesanal y arte popular.
  • Conquistar la soberanía alimentaria
    basada en una
    reforma agraria integral, priorizando las inversiones en agricultura
    que respeten al ecosistema, la biodiversidad y las necesidad así como
    la cultura de las mayorías.
  • Destruir los vínculos de dependencia con
    Washington, la Unión Europea y otras formas de imperialismo
    .
    Abandono de políticas emanadas de diferentes versiones del Consenso de
    Washington. Romper los vínculos con las Instituciones Financieras
    Internacionales y son sus programas: ajustes estructurales, el
    Documento de Estrategia sobre Crecimiento y Reducción de la Pobreza,
    los documentos sobre estrategias de reducción de la pobreza, la
    Iniciativa HIPC (Países en Vías de Desarrollo Altamente Endeudados) y
    las iniciativas sobre países en post-conflicto.
  • Expulsión de la MINUSTAH y la creación de brigadas
    de solidaridad de pueblo a pueblo
    .[21]

No és massa demanar, i els haitians mereixen això i molt més. Conquistar-ho, és tasca del moviment popular haitià que ha de decidir francament i sense sectarismes sobre una plataforma de lluita comuna inclouen-te. Només el mateix poble haitià pot ser capaç de conquistar novament el seu alliberament i construir així un destí millor, un nou Ayití*, des de baix i cap al poble. Reconstruir Ayití per al seu poble i no per als capitalistes. I nosaltres, en el moviment solidari internacional, estarem sempre disposats a recolzar-los amb les nostres mans solidàries.

José Antonio Gutiérrez D.
18 de gener del 2010


*Ayití és el nom d'Haití en la llengua pròpia dels haitians, el kreyol.

http://www.anarkismo.net/article/15564

[1] Ver por ejemplo
http://www.infobae.com/mundo/495896-101275-0-La-violenc...ayuda
Artículos como este se han reproducido por millares.
[2]
http://www.anarkismo.net/article/15538

[3] http://www.anarkismo.net/article/15546

[4] http://www.cjad.com/news/56/1052027

[5] “US Troops to Help Haiti’s Security, Aid Flows in”
Andrew Cawthorne & Catherine Bremen, Reuters, 18 de Enero,
2010.

[6] http://www.anarkismo.net/article/15539

[7] Ver Renda, Mary, "Taking Haiti", University of
North Carolina Press, 2001, p.10; ver también Trouillot,
Michel-Rolph, "Haiti: State Against NAtion", MR Press,
1990, pp.100-101 y Dupuy, Alex "Haiti in the World Economics",
Westview Press, 1989, pp.131-133.
[8]
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/centralameric....html

[9] Para más detalles revisar
http://www.anarkismo.net/article/1063
y http://www.anarkismo.net/article/4651

[10] Los Duvalier fueron la dinastía de dictadores que rigieron
Haití en el período 1957-1986.
[11]
http://www.anarkismo.net/article/7616

[12] http://www.anarkismo.net/article/9797

[13] “Haiti Aid Security Boosted as Looters Swarm”, Andrew
Cawthorne & Catherine Bremer, Reuters, 18 de Enero, 2010.
[14]
http://www.reuters.com/article/idUSN1420120920100114
[15]
http://www.thenation.com/blogs/notion/517494/
[16]
Ver Dupuy, op.cit., p.94
[17]
http://www.rfi.fr/actuen/articles/121/article_6531.asp

[18] http://www.jubileeusa.org/haiti/food/statement.html

[19] http://www.anarkismo.net/article/15557

[20] Makoutes son los agentes secretos creados por Duvalier.
[21]
http://www.anarkismo.net/article/15559