CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’Agència Catalana de Consum només fa 50 anàlisis a l’any per controlar l’etiquetatge dels transgènics

Dimecres, 20 octubre, 2010

>> D’aquests 50, 7 d’ells (un 14%), van sortir positius l’any 2009

>> A més de l’Agència Catalana de Consum (ACC), l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) i el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) responen (amb evasives) a unes demandes d’informació i d’explicacions per part de Som Lo Que Sembrem

L’Agència Catalana de Consum informa que el protocol del control de l’etiquetatge en relació als OMG en els productes alimentaris només inclou l’anàlisi de 50 productes a l’any, dels milers de diferents que es troben a les botigues.

L’any 2009, dels 50 productes de mostra, 7 (un 14%), han donat positiu sense que estiguessin etiquetats com a que contenien transgènics. L’ACC informa que s’han obert expedients sancionadors a aquestes empreses, però no informa si els productes s’han retirat del mercat, ni quines són les sancions que s’imposen a les empreses que estan incomplint la llei.

Som lo que Sembrem exigim una ampliació en el nombre ridícul de mostres del protocol de control de l’etiquetatge. També demanem, de nou, un etiquetatge dels derivats d’animals que han estat alimentats amb pinsos transgènics, amb més raó quantes més notícies ens arriben de les conseqüències nefastes de l’agricultura industrial que es fa a Sud-america amb l’objectiu d’alimentar als animals consumits a Europa. Els consumidors catalans han d’estar informats d’aquests fets i han de poder escollir quin és el model d’agricultura que volen defensar. A més a més, han de poder escollir menjar animals que no hagin estat alimentats amb la soja transgènica que conté alts residus del tòxic herbicida glifosat.

Per altra banda, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària respon (1) al dossier que Som Lo Que Sembrem va presentar de nou a la Generalitat amb els estudis científics que indiquen problemes per la salut d’animals alimentats amb OMG. L’ACSA (2) s’escuda en els criteris de l’EFSA (agència europea de seguretat alimentària) i “confia” que aquesta analitzarà en el futur tots els estudis científics que no ha avaluat fins el moment.

El Departament d’Agricultura de Catalunya (3) havia denegat a Som lo que Sembrem en primera instància la informació demanada sobre la superfície de transgènics conreats en cada municipi de Catalunya, però ens la enviaran properament després d’haver insistit, ja que no hi ha raons de confidencialitat.

Així mateix, el DAR reconeix que no fa cap actuació per possibilitar el conreu de panís ecològic a Catalunya, i per evitar les contaminacions per panís transgènic de conreus ecològics o convencionals, i que es limita a donar informació als pagesos que ho sol·liciten. Som lo que Sembrem denunciem que el DAR està incomplint així la llei europea.

Som lo que Sembrem

(1) Resposta de l’Agencia Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA)

somloquesembrem.files.wordpress.com/2010/07/resposta-acsa-15_06_10.pdf

(2) Resposta de l’Agencia Catalana de Consum (ACC)

somloquesembrem.files.wordpress.com/2010/07/resposta_ag-catalana_consum-26_08_10r.pdf

(3) Resposta del Departament d’Agricultura de Catalunya (DAR)

somloquesembrem.files.wordpress.com/2010/07/resposta-dar-09_08_10.pdf