CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’alarma pel ‘fracking’ arriba a Catalunya

Dimarts, 11 desembre, 2012

La petició d'una empresa canadenca i una britànica per buscar gas i petroli a la Catalunya interior posa en guàrdia entitats i institucions locals.

La tècnica d'extracció hidràulica està prohibida en alguns països.


08/12/12 El Punt - Lleida - David Marín

La petició de la multinacional canadenca R2 Systems de realitzar prospeccions a la recerca de gas no convencional i petroli en el subsòl de dues grans àrees de la Catalunya interior, una al voltant d'Osona (batejada com a projecte Leonardo) i una altra a les comarques lleidatanes de la Segarra i la Noguera (projecte Darwin), ha provocat l'alarma en relació al fracking. S'afegeixen a un tercer projecte a la comarca del Ripollès, impulsat la britànica Teredo Oils. La Generalitat ja ha donat permís a la primera fase de recerca del Ripollès, i encara no ha donat llum verd a les d'Osona i Ponent.

Aquests expedients han fet sorgir la Plataforma Antifracking de Catalunya, constituïda a Cervera el 24 de novembre amb entitats ambientalistes, ciutadanes i partits polítics. Alguns ajuntaments i consells comarcals han aprovat mocions de rebuig al fracking .

Es tracta d'una tècnica d'extracció de reserves de petroli i gas que estan incrustades en les roques, mitjançant la injecció d'aigua i compostos químics que fragmenten la roca i alliberen el gas i el petroli. Tant a la Segarra com al Ripollès i la Garrotxa es van trobar durant el segle XX indicis de petits jaciments, però de difícil extracció. El fracking, ara, podria extreure aquests materials. Els detractors de la tècnica alerten que allibera components químics contaminants al subsòl, enverina les aigües freàtiques, consumeix gran quantitat d'aigua, i genera trànsit i residus en superfície. “A més, és molt depredadora del sòl, ja que cada pou d'extracció necessita molta superfície i cal fer diversos pous al llarg del territori afectat”, apunta Jaume Moya, de la plataforma segarrenca Fòrum l'Espitllera.

El fracking o fractura hidràulica es coneix des de fa anys, però fins fa poc era una tècnica massa cara. Ara, amb una crisi energètica a l'horitzó per l'esgotament dels jaciments convencionals, s'està estenent ràpidament, sobretot als Estats Units, on hi ha una forta polèmica per les conseqüències ambientals. A Europa, l'Estat francès n'ha prohibit la pràctica. No és el cas de l'Estat espanyol, on ja s'han autoritzat algunes prospeccions.

Fonts de Territori i Sostenibilitat afirmen que la Generalitat “és conscient del debat existent a la UE sobre els riscos” del fracking i espera que es clarifiqui la legislació europea. Mentrestant, sostenen que es tramitarà “cadascuna de les prospeccions amb l'aportació de tota la informació que calgui respecte als productes químics emprats”, i amb les “fiances de restauració i garanties monetàries de responsabilitat ambiental” que preveu la normativa actual.

També a Castelló

El moviment antifracking s'ha instal·lat també amb força al País Valencià, sobretot a Castelló, on Montero Energy Corporation, filial d'R2 Systems, ha sol·licitat permisos per a tres projectes de recerca d'hidrocarburs. L'impacte de les possibles prospeccions afectaria un total de 41 municipis, principalment de les comarques del Maestrat i els Ports. En total, hi ha 195.000 hectàrees amenaçades per les intencions d'R2 Energy, que a través de la filial ha tramitat 11 permisos a tot l'Estat.

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/601011-lalarma-pel-fracking-arriba-a-catalunya.html