CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’Estat Espanyol és el vuitè exportador d’armes a nivell mundial

Dimecres, 9 juliol, 2008

Espanya ja és el vuitè país exportador d'armes del món, segons un informe del Centre d'Estudis per la Pau J.M. Delàs, de Justícia i Pau, que assenyala que l'any 2006 les exportacions de material de defensa es van elevar a 845 milions d'euros i van ser les més elevades de la història del país. L'informe, presentat en roda de premsa per la seva autora, Tica Font, i que es basa en publicacions del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, analitza els exportacions dels últims deu anys i conclou que a partir de 2001 hi ha un augment paulatí i continuat de les exportacions.


Tica Font assegura que actualment aquestes exportacions, que qualifica de "irresponsables" per part del Govern, formen part de la política exterior de l'Estat espanyol, vulnerant el codi de conducta de la Unió Europea pel que fa a aquest tipus de negoci. Aquest codi estableix que no han de vendre's armes a països sancionats, inestables, en conflicte armat, que vulnerin els dret humans, que no condemnin el terrorisme o que tinguin un nivell de benestar delicat, encara que l'informe considera que el 53% de les exportacions espanyoles d'aquesta dècada van anar a parar a aquests països.

L'autora de l'estudi ha denunciat que s'exporta a països en conflicte com Colòmbia o Israel, o en un context de tensió com Filipines, Indonèsia i Sri Lanka, i a països que intervenen en conflictes, com Estats Units i Anglaterra, i que mantenen tropes d'ocupació il·legal a L'Iraq i Afganistan. També es venen armes a països amb poc respecte pels drets humans com Indonèsia, Kenya, Singapur i Tailàndia, i als països més pobres del món com Burquina Faso, Angola, Kenya i Mauritània, i a uns altres que gasten més en armes que en sanitat i educació com Angola, Aràbia Saudita, Brasil, Jordània, Pakistan o Turquia.

Tica Font remarca que l'informe recull per primera vegada exportacions en matèria de defensa a empreses privades i per a ús privat de Canadà, EEUU, Bèlgica i Regne Unit, que podrien ser empreses multinacionals de defensa tipus Blackwater o ArmorGroup, el que significa que Espanya participa en la privatització de la guerra. Fins ara eren els estats els que tenien el monopoli de l'ús legal de la violència, i la privatització de la venda d'armes suposa acabar amb aquest monopoli, el que al seu judici demostra que d'aquesta manera pretenen eludir responsabilitats brutes, a través d'aquestes empreses.

El 37% de les exportacions dels últims deu anys van correspondre a aeronaus militars, el 22% a bucs de guerra, i el 12% a equips de formació d'imatge, radars etc. Un altre 10% correspon a combustibles i explosius militars, i la resta són carros, vehicles amfibis, equips de sembrat de mines, seguit de bombes incendiàries, puntes d'ogiva, càrregues de profunditat i míssils.

Des del Centre d'Estudis per la Pau J.M. Delàs s'ha criticat la falta de transparència informativa per part del Govern ja que aquestes exportacions estan sotmeses a la llei de secrets oficials i no informa de les armes que es venen a cada país. A l'Estat espanyol hi ha actualment quatre grans fabricants d'armament militar, EADS-CASA, Bazán, que ara es denomina Navantia, Indra i Santa Bàrbara, i que en total empren com a treballadors a unes 35.000 persones.

Us podeu descarregar l'informe del Centre d'Estudis per la Pau J.M. Delàs al web:

www.justiciaipau.org/centredelas/docs/Exportacions97_2006.pdf