CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

“Migraciones ambientales” és un llibre sobre els moviments de població forçats per les diferents formes i nivells de degradació ambiental

Dijous, 3 març, 2011

Migraciones ambientales.


Huyendo de la crisis ecológica en el siglo XXI

Jesús M. Castillo

Virus editorial, 2010

Lluny de l'atenció mediàtica que sol prestar-se als refugiats fruit de determinats conflictes bèl·lics, els moviments de població forçats per les diferents formes i nivells de degradació ambiental són ignorats de manera flagrant. Jesús M. Castillo defineix com immigrant ambiental a «tota persona que abandona el seu territori de residència habitual degut principalment o de forma molt important a impactes ambientals, ja siguin graduals o sobtats, i ja es mogui dintre d'un mateix Estat o travessi fronteres internacionals». A partir d'aquesta definició, oferix una detallada síntesi de les causes globals i locals, directes i indirectes, que repercuteixen en la vida i el futur de poblacions senceres en diferents parts del planeta.

La desertització, la sobreexplotació de les aigües de reg o de bancs pesquers, les seqüeles de la construcció de grans infraestructures, la deforestació, la pujada del nivell del mar o els fenòmens meteorològics extrems fruit del canvi climàtic, els impactes de les armes químiques utilitzades en les guerres, el processament i dipòsit de residus tòxics o les proves nuclears són solament algunes causes de destrucció ambiental; totes elles associades a l'hegemonia del model capitalista d'explotació de recursos.

En un món les institucions estatals i internacionals del qual presumeixen del més alt grau de consciència ecològica i on els drets humans omplen pàgines i pàgines de discursos i declaracions solemnes, ens trobem amb que més de 200 milions de persones cada any es veuen exposades a desastres naturals moltes vegades conseqüència del canvi climàtic, del que elles no són les causants, però sí les víctimes principals. Això està provocant un èxode de migrants ambientals que en l'actualitat es xifra entorn dels 25-50 milions, però que en el 2050 pot arribar als 200 milions. El llibre denúncia així la hipocresia i, justament, la insostenibilitat d'un ordre econòmic i polític global que oneja la bandera del desenvolupament sostenible, mentre acaba amb els ecosistemes i les formes tradicionals d'existència i vida en vastes zones del planeta, de les quals fa terra cremada, morta i despoblada.