CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Mobilitzacions contra les retallades i en defensa de la sanitat pública al Baix Llobregat i Santa Coloma de Gramenet

Dilluns, 19 desembre, 2011

El 18 de desembre al Baix Llobregat i el 19 de desembre a Santa Coloma de Gramenet, s'han portat a terme dues mobilitzacions contra les retallades. Us reproduïm les cròniques dels actes realitzades pel setmanari Directa.


La marxa contra les retallades del Baix Llobregat talla el pont de la N-340

XAVI MARTÍ | 18/12/2011 - Setmanari Directa

500 persones, provinents d’una quinzena de municipis de la comarca, han enumerat les retallades que CiU està aplicant a CAP i hospitals

La manifestació de les diferents plataformes i assemblees del Baix Llobregat que lluiten contra les retallades -que ha comptat amb quatre columnes (nord, sud, est i oest) que han sortit dels seus respectius municipis per reunir-se a Molins de Rei- ha acabat amb una concentració al pont de Quatre Camins de la N-340 que ha tallat la circulació de vehicles durant una hora (entre les 12 del migdia i la 1).

Un cop les 500 persones que han participat a la marxa es trobaven al pont, s’ha procedit a la lectura del manifest i a l’enumeració de les retallades que s’estan patint als diferents municipis. Els representants de cadascuna de les columnes també han enumerat les lluites que s’han fet i s’estan organitzant als seus pobles i ciutats per protestar per les tisorades socials.

Columna est

La columna est ha estat formada per Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, Cornellà, Hospitalet, Esplugues, Sant Just i Sant Joan Despí. A Sant Feliu, s’han acomiadat tres metges especialistes del CAP La Rambla, no s’han substituït les baixes laborals als dos ambulatoris, s’ha suprimit el servei d’urgències nocturnes i s’han allargat les llistes d’espera amb visites concertades fins el 2013. A la ciutat, s’han convocat dues manifestacions i es va ocupar el CAP El Pla durant més d’un mes.

A Molins de Rei, que no disposa ni de servei d’urgències nocturnes ni de farmàcies de guàrdia durant les nits, s’ha reduït en 35 hores el servei d’ambulàncies de la zona i no es cobreixen les baixes dels tres metges del CAP (un fet que allarga les llistes d’espera). Al poble, s’han convocat desenes de manifestacions contra les retallades a la sanitat, s’han fet concentracions davant l’Ajuntament i s’han recollit 4.343 signatures.

A Cornellà, han tancat els CAP d’Almeda (deixant sense servei de pediatria a 1.200 infants) i Fontsanta i, al centre de Bellaterra, s’han acomiadat especialistes i personal d’administració i sanitari. S’han organitzat diverses concentracions i manifestacions de protesta per part de les associacions de veïns i veïnes i l’assemblea de Cornellà.

A l’Hospitalet, s’han tancat plantes senceres i quiròfans de l’Hospital de Bellvitge. A més, han tancat el CAP Marina, que actualment es troba ocupat pel veïnat. Les retallades a la ciutat també han comportat el tancament de diverses serveis d’urgències nocturnes i la marxa de diversos metges especialistes.

A Esplugues, els dos CAP (Lluís Millet i Can Vidalet) tanquen durant les nits. Als ambulatoris, la manca de substitucions també comporta l’increment de feina pels professionals sanitaris.

Finalment, a Sant Joan Despí, s’han tancat els serveis d’urgències nocturnes als CAP i això comporta que les pacients hagin de fer fins a sis hores de cua a les urgències de l’Hospital Moisès Broggi. En aquest hospital, s’han passat dels 330 llits als 170, s’ha reduït l’activitat als quiròfans (de 50-55 intervencions al dia a 25-30) i s’ha retallat la plantilla (que ha passat de les 1.050 persones a les 938). El pressupost del Moisès Broggi, a més, s’ha retallat un 10% (quasi onze milions d’euros).

Columna nord

La columna nord ha estat formada per manifestants d’Esparreguera, Martorell, Sant Andreu de la Barca i Olesa de Montserrat, municipis on s’han fet diverses manifestacions de protesta. A Esparreguera i Martorell s’han fet acampades i també s’han celebrat xerrades informatives a tots els pobles. Les retallades en sanitat s’han traduït en el tancament del servei d’urgències nocturnes a diferents municipis i això ha comportat que el CAP La Solana de Sant Andreu, a més d’haver perdut quatre metges especialistes, hagi d’assumir una sobrecàrrega de feina durant les nits.
A Olesa, després del tancament de les urgències nocturnes, es va ocupar el CAP durant un mes. També es va celebrar una manifestació que va comptar amb la participació de 1.500 persones.

Columna sud

La columna sud ha aplegat Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló i Sant Vicenç dels Horts. A Sant Boi, la construcció del nou hospital, segons la plataforma local, ha comportat “la reducció de la capacitat d’assistència sanitària i la precarització dels llocs de treball”. Els moviments socials de Sant Boi també han patit la repressió i, actualment, es registren “diversos processos judicials amb peticions fiscals desorbitades”.

A Sant Vicenç dels Horts, s’ha suprimit el servei d’urgències nocturnes (des de l’1 de juliol) i les plantilles sanitàries compten amb quatre professionals menys. A la ciutat, també s’han eliminat metges especialistes i els metges de família són els encarregats d’atendre les urgències, un fet que fa que s’allarguin les llistes d’espera. A Sant Vicenç, s’han recollit més de 2.400 signatures contra les retallades.

Columna oest

La columna oest ha estat formada per Vallirana, Corbera de Llobregat i Cervelló. A Vallirana i Corbera s’han tancat els serveis d’urgències nocturnes dels seus ambulatoris i això provoca que les pacients s’hagin de desplaçar. A Corbera, es va celebrar una manifestació i, a Vallirana, durant la Festa Major del mes de setembre, es van celebrar unes jornades contra les retallades socials.

Manifest unitari

El manifest signat per les quatre columnes ha destacat que “el pressupost de la Generalitat de l’any 2011 assignat a la sanitat pública s’ha reduït un 14,2% respecte l’any 2010”. També s’ha denunciat que “la situació encara serà més greu el 2012, ja que està prevista una nova disminució (del 5%) del pressupost de sanitat sobre la que ja s’ha aplicat aquest any”. La mitjana europea de despesa sanitària per habitant i any és de 2.013 euros, mentre que el govern català, actualment, en destina 1.179. Amb aquestes dades, el text del manifest ha volgut desmentir que el sistema sanitari català generi “molta despesa”, com apunta CiU.

www.directa.cat/noticia/marxa-contra-les-retallades-del-baix-llobregat-talla-durant-una-hora-pont-n-340


Manifestació "per una sanitat pública i de qualitat" a Gramenet del Besòs

AITOR BLANC / BARCELONÈS NORD | 19/12/2011 - Setmanari Directa

La tarda del 19 de desembre ha aplegat centenars de persones als carrers de Santa Coloma de Gramenet contra les retallades del Govern de la Generalitat en la sanitat pública.

A la Plaça del Rellotge, al barri del Fondo, s'han anat aplegant desenes de veïns i veïnes dels diferents barris de la ciutat per sortir a les 19h en manifestació direcció a la Plaça de la Vila. La manifestació, convocada per l'Assemblea d'Indignades de Gramenet, ha recorregut alguns dels carrers i avingudes principals de la ciutat, a les quals s'ha anat sumant gent a la marxa que ha acabat aplegant més d'un miler de persones.

Durant el curs de la mobilització, aquesta s'ha aturat, al seu pas, davant de la seu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) on les convocants han volgut denunciar, amb crits, la inacció del Govern local -amb l'alcaldia del PSC i en pacte amb CiU entre d'altres- davant l'afectació de les mesures a la ciutat, així com la reponsabilitat per les retallades que afecten a l'Hospital de l'Esperit Sant en tenir, l'Ajuntament, representació en el Patronat de la Fundació de l'Esperit Sant. Tot seguit, han continuat direcció a la Plaça de la Vila, on s'ha finalitzat amb la lectura d'un manifest i la intervenció de Nuria Carreres i Roger Bernat -metges de l'Assemblea en Defensa de la Sanitat Pública. Just abans de desconvocar, les indignades han informat d'una mobilització general que es realitzar entorn el 15 de gener, així com de properes mobilitzacions a nivell comarcal en l'àmbit sanitari en coordinació amb les assemblees de Sant Adrià i Badalona. Un cop desconvocada la manifestació, un nombrós grup de persones s'han dirigit a la seu de Convergència i Unió a la ciutat, on han deixat un fèretre com a símbol de la defunció de la sanitat pública.

Greu situació als centres sanitaris

Segons l'Assemblea d'Indignades, després d'haver realitzat diferents trobades i haver realitzat una tancada al CAP central de la ciutat, al Carrer Major, els dies 7, 8 i 9 de desembre, on ha pogut contactar amb diferents treballadores de la sanitat, ha informat que la ciutat està patint fortes retallades des de l'estiu. La situació viscuda durant els dies 5 i 11 de Novembre, amb diferents dies festius entre mig, va ser prou alarmant on els dies laborables únicament van quedar dos metges d'urgències d'atenció primària al CAP, desmentint-se així la declaració del Govern local en que afirmava que el servei es mantindria amb el 50% del personal aquella setmana.

Pel que fa a l'Hospital de l'Esperit Sant, situat a la frontera amb Badalona i Sant Adrià de Besòs, la situació ja és prou greu, donada la previsió de tancament de 47 llits en període nadalenc, amb el que es preveu un augment del temps d'espera a urgències. Segons expliquen les indignades “s'ha arribat a l'extrem que dones que pareixen se'n van a casa sense passar per planta perquè no hi ha llits”. Amb les retallades i el tancament de quiròfans s'ha provocat l'allargament en el temps d'espera per a realitzar operacions. Tanmateix, a aquesta situació s'hi dona el fet que entre els mesos de gener i febrer de 2012 el personal de l'Hospital patirà un ERO de 25 dies.

www.directa.cat/noticia/centenars-persones-es-manifesten-una-sanitat-publica-qualitat-gramenet