CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

No a l’augment de la tarifa, Sí a la gestió pública d’ATLL

Dijous, 1 febrer, 2018

Com a resposta a la comunicació de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de l’increment de la tarifa de l’aigua en alta manifestem la nostra total oposició a aquesta mesura per les raons que tot seguit expressarem.

Ens oposem a la mercantilització d’un recurs essencial per a la vida com és l’aigua, el qual esdevé un luxe a l’abast només de les persones que el puguin pagar. Les administracions no han de permetre que l’aigua sigui un altre factor de discriminació social.

Considerem que ATLL mai no hauria d’haver estat privatitzada. La seva gestió hauria d’haver estat oberta a tota la ciutadania en comptes de lliurada a uns gestors que només entenen d’especulació financera i lucre.

A part d’aquestes raons, hem de dir, que una anàlisi en detall dels comptes que l’empresa ATLL ha presentat al registre mercantil aquests 4 darrers anys demostra uns beneficis desprès d’impostos mai inferiors al 20,8%, la qual cosa no justifica de cap manera aquest increment del 11,88 % en la tarifa.

Hem d’afegir també que durant l’any 2017 l’ACA va “perdonar” una part del cànon que percep d’ATLL per l’explotació de la xarxa a canvi de no incrementar la tarifa aquell any. Aquesta és una situació no contemplada en els plecs de condicions de la concessió i que va suposar un increment implícit del benefici de l’empresa (una quantitat important que, posada en un banc a termini, ofereix uns beneficis suculents). A part, aquesta decisió ha significat un increment dels interessos bancaris que l’empresa haurà de pagar a la Generalitat i que realment pagarem tots els consumidors perquè seran repercutits en la tarifa d’una manera directa. Aquest fet ja el vàrem denunciar en una nota de premsa anterior.

Segons els plecs de condicions de la concessió, en el 2017 tocava fer una revisió dels costos per imputar-la en la tarifa del 2018. En la secció sindical de la CGT a ATLL no hem percebut cap senyal de que hi hagi hagut un increment dels costos d’explotació ni d’inversions per part de l’empresa, fins i tot ha minvat el nombre de treballadors. No obstant no podem conèixer amb detall la revisió d'aquests costos donada la manca de transparència amb que treballen tant ATLL com l’ACA. Només cal llegir la pobra nota informativa que aquesta darrera ha pujat al seu portal.

L’empresa ATLL té, a més, un caràcter endogàmic que també afecta els costos d’operació. Les empreses de l’òrbita del grup ACCIONA presten més i més serveis a l’empresa concessionària. Fins i tot els préstecs que ATLL ha formalitzat han estat fets amb una companyia del grup (“ACCIONA financiación filiales”) amb uns tipus d’interès superiors als que tenia amb altres entitats financeres. Tot cap al mateix lloc. El flux de diners es va concentrant en la mateixa corporació sense que hi hagi una distribució de riquesa real en l’entorn geogràfic d’ATLL.

Els plecs de condicions de la concessió estableixen que hi hagi un equilibri econòmic de l’explotació. Això vol dir que els ingressos per la venda de l’aigua han de servir per sufragar les despeses en obres i manteniment de la xarxa d’abastament. En aquest sentit l’augment del 11,88% en la tarifa és tot un despropòsit perquè incrementa encara més el desequilibri entre els costos d’explotació i els beneficis desproporcionats de l’empresa concessionària (recordem: sempre superiors al 20,8%). Just a l’inrevés d’allò que obliguen els plecs. 

En conclusió, i retornant al començament d’aquesta nota, la secció sindical de la CGT a ATLL ens reafirmem en la nostra posició de demanar que no sigui aplicat aquest augment de tarifa i que l’empresa sigui totalment pública i administrada directament per la ciutadania. Tan sols així podrem garantir que aquest recurs imprescindible sigui distribuït amb justícia i equitat.

Secció Sindical de CGT a ATLL
Barcelona, 31 de gener de 2018