CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Núria Pòrtulas, un mes i disset dies

Dimecres, 28 març, 2007

La noia de Sarrià de Ter acusada de col·laboració o pertinença a organització terrorista continua empresonada


El Punt - 27/03/2007

MONTSE BARRERA. Sarrià de Ter
Núria Pòrtulas va ingressar a la presó a Madrid el 9 de febrer passat, fa 47 dies, i des de llavors no se li ha tornat a prendre declaració ni s'ha aixecat el secret de sumari. Mentrestant, familiars, amics i coneguts de la noia van organitzant mobilitzacions cada setmana per proclamar la seva innocència i demanar la seva immediata posada en llibertat. Ajuntaments, partits polítics, col·lectius i particulars han expressat el seu suport a la noia, ja sigui a través de mocions als consistoris, per carta, per correu electrònic, en les concentracions o amb la signatura. Pòrtulas va ser detinguda el 7 de febrer passat a la casa ocupada El Rusc del Pont Major de Girona, enmig d'un impressionant desplegament policial. Li van comissar propaganda anarquista.

Els Mossos van muntar un ampli desplegament policial en la detenció de la noia al Pont Major, on van comissar propaganda anarquista, i també es van desplaçar a la casa dels seus pares a Sarrià, on van requisar dos ordinadors del seu germà i material de la detinguda.

Pòrtulas havia capitanejat una campanya de suport a un amic seu, també de Sarrià de Ter, Juan Antonio Sorroche. Aquest jove havia estat detingut el 21 de desembre passat per una ordre de recerca europea dictada per un jutjat d'Itàlia, on ha estat extradit i on ha de ser jutjat per un presumpte delicte de danys i terrorisme. La justícia italiana acusa Sorroche d'haver calat foc a tres vehicles de la companyia ferroviària Trenitalia al municipi de Roberretto, entre el 2 i el 3 de novembre del 2005. Les sospites policials sobre Núria Pòrtulas van créixer quan va ser aturada pels Mossos el 27 de gener passat en un control a Besalú. La noia provenia d'Olot, on havia participat en una manifestació en contra de la brutalitat policial. Els agents li van trobar diversa documentació propagandística de caire anarquista i una llibreta de color blau, on la noia tenia anotacions que els Mossos van considerar sospitoses i que van ser motiu d'acusació.

Dos dies després de la detenció de la noia, es va convocar una protesta davant de la seu d'ICV a Girona i de la Subdelegació del Govern, a la qual van assistir unes dues-centes persones. Posteriorment, la manifestació davant d'ICV s'ha anat fent cada setmana, igualment com una altra davant de l'hospital Josep Trueta de Girona, on treballa la mare de la noia. També es van entregar tres mil signatures a la delegació del govern, i el cap de setmana passat es van recollir firmes en el concert de Lluís Llach a Verges, i es va muntar una gimcana a Girona.

Els dimecres de cada setmana es fa una manifestació de protesta davant de la seu d'ICV. Cada divendres es fa una manifestació a l'Hospital Josep Trueta de Girona, on treballa la mare de Pòrtulas. Dissabte es va fer una gimcana de solidaritat amb Pòrtulas a la Copa de Girona, on es va dibuixar el nom de la noia empresonada. Al poble de Santa Pau han col·locat una pancarta de suport a Núria Pòrtulas, on es demana la seva llibertat. . Els familiars de Pòrtulas van organitzar ahir a la sala del patronat de Sarrià de Ter una exposició de suport a l'acusada. A la sala s'hi poden trobar plafons informatius amb diferents retalls de diaris, on veiem articles d'opinió, actes a favor de la detinguda i algunes notícies amb enunciats erronis. En un costat de la sala, una agenda gegant (a la imatge) amb dedicatòries dels nens que van fer la gimcana, simulava la que van trobar a la Núria. Tot plegat acompanyat d'un pica-pica i un ambient càlid de familiars i amics. A la imatge, presa amb un telèfon mòbil, es pot veure Núria Pòrtulas parlant a través de l'intèrfon d'una de les cabines de visita de Soto del Real, on està ingressada. La noia rep la visita, un cop a la setmana, de la seva família, amb qui ha pogut tenir un primer cara a cara de dues hores. Està cansada i l'aguanta el suport que té de la gent de l'exterior.

Interior assegura que la noia detinguda per terrorisme a Girona «marcava objectius»

El Punt - 27/03/2007

S. G-A. M. B.. Girona
La noia de Sarrià de Ter detinguda a Girona per terrorisme «marcava objectius» per a possibles atemptats, segons va assegurar ahir a El Punt el secretari general del Departament d'Interior, Joan Boada. En una entrevista telefònica, Boada admetia que la noia «potser» no planejava cap atemptat, però creu que «qualsevol altre podria haver posat una bomba» amb la informació que ella recollia. Aquestes són, segons el secretari general, les conclusions dels informes que els Mossos van presentar a l'Audiencia Nacional per demanar un manament que els permetés escorcollar la casa on vivia Pòrtulas i detenir-la.

No es van trobar els explosius que els Mossos buscaven i se li va retirar la imputació per tinença d'explosius, però va ser interroga i empresonada per pertinença a banda armada. Boada no concreta de quina es tracta. «L'anarquisme extremista s'organitza, ho diu l'Audiencia Nacional», argumenta.

La relació de Pòrtulas amb el seu amic Joan Sorroche, detingut per danys terroristes a Itàlia, i una llibreta amb notes de la noia són alguns dels indicis presentats pels Mossos, tot i que el cas es coneix parcialment perquè està sota secret de sumari. En la llibreta, Pòrtulas hi havia anotat detalls sobre la situació judicial de Sorroche i adreces d'edificis oficials a Girona: els Mossos creuen que eren objectius, i ella va dir al jutge que apuntava les adreces perquè hi buscava feina.

La noia està empresonada a Soto del Real des del 9 de febrer. El seu germà, Miquel Pòrtulas, es va queixar ahir de la investigació dels Mossos, que considera poc curosa. Com a exemple, recorda que l'atestat parla de «l'informador Salellas», quan Salellas [Sebastià] és l'advocat de Sorroche, que explicava a Pòrtulas la situació del seu amic.

Moviments limitats, trucades intervingudes

El Punt - 27/03/2007
S. BARROSO.
Pòrtulas està empresonada provisionalment –una situació que es pot allargar quatre anys, com a màxim, en espera de judici– i se li aplica el mateix règim que a la majoria de reclusos vinculats a ETA o altres organitzacions terroristes. No està incomunicada ni aïllada, però els seus moviments a la presó són limitats: per exemple, no pot participar en els tallers que es fan al centre penitenciari. També té les comunicacions intervingudes. Les seves cartes són fotocopiades i les seves trucades són enregistrades, igual que les converses que manté al locutori de la presó amb els familiars que la visiten. Els amics encara no han pogut anar-la a veure: pel procés d'autorització, que implica la comprovació dels antecedents penals dels qui ho sol·licitin.

Miquel Pòrtulas.: «Boada és un mentider i va dir coses que no hauria d'haver dit»El germà de la noia de Sarrià de Ter sosté que els Mossos no han investigat bé i demana la dimissió dels responsables

Miquel Pòrtulas.
GERMÀ DE NÚRIA PÒRTULAS

Miquel Pòrtulas, de 30 anys i empresari constructor, és germà de Núria Pòrtulas i un dels organitzadors de les diverses activitats de suport a la noia. La Núria té 27 anys, ha estudiat primer i segon grau de química i és graduada en educació social.

El Punt - Comarques Gironines
27/03/2007

-Com veu la situació sobre el cas de la Núria?
-«Que s'està allargant molt.»

-S'ha actuat malament?
-«Sí. El seguiment que han fet a la Núria ha estat mínim.»

-Quin paper hi ha tingut la conselleria d'Interior?
-«Dolent. Tractant-se de terrorisme crec que s'haurien d'haver mirat més bé les coses. Interior va donar els vistiplaus per passar l'atestat a Madrid, i el jutge va haver de retirar el tema dels explosius. Ara es mantenen en la pertinença a banda terrorista, però en tots aquests dies no ha sortit ni la banda. Que sobre unes notes personals puguin dir que ets terrorista..., notes que ella ha explicat davant el jutge. Quan la Núria va entrar al jutjat sembla que els Mossos van dir que necessitaven més temps per investigar el material confiscat. Però no han aportat res i ja han passat quasi set setmanes. Les úniques proves que han aportat, abans del dia 8 passat, en què s'havia d'aixecar el secret de sumari, són cartes de la Núria, fins i tot del 2002, de les quals treuen frases i remarquen que té coneixements de química per poder fer bombes. També en l'informe que van fer els Mossos esmentaven l'‘informador Salellas', com si no sabessin de qui parlaven, quan és l'advocat de la Núria. Això demostra que no han fet un seguiment. És veritat que ella es reunia amb Salellas perquè portava la campanya de suport a Joan Sorroche, que també té Salellas d'advocat. La Núria era el contacte, havia anat a Madrid a veure'l per conversar i fer el que nosaltres fem ara, manifestacions, pancartes... Però els Mossos han interpretat que volien passar d'aquestes accions a fer atemptats terroristes contra edificis a l'Estat.»

-Han parlat de muntatge policial.
-«Sí. S'està criminalitzant la Núria pel suport que ha donat a persones i per l'entorn en què es movia, però no n'hi ha cap, de terrorista, ni ho és ella ni el seu entorn.»

-Com els han tractat el conseller Joan Saura i el secretari d'Interior, Joan Boada?
-«Saura encara ens ha de rebre. Boada ho va fer un cop però la seva valoració va ser negativa, i en un contacte per recuperar els dos ordinadors va dir coses que no hauria d'haver dit. Es va posar en boca la Núria i la manera de treballar del nostre advocat. Amb Boada no ens hi volem reunir més, pel seu mal tracte i per mentider. Ens va dir que tindríem els ordinadors fa un mes i encara no els tenim.»

-Què pensa d'ICV?
-«En tinc una visió negativa i a més ara sembla que es fan les víctimes pel tema de les pintades. Nosaltres no hem cridat mai ningú a fer pintades. Si els han fet colar aquest muntatge, doncs que es belluguin per desmuntar-lo.»

-Es van fer veure en el concert de Llach a Verges. No els van deixar exhibir una pancarta a l'escenari?
-«No ho havíem demanat.»

-Si la Núria és innocent, algú pot demostrar el contrari?
-«Jo fico les dues mans al foc que és innocent del que li imputen. De terrorisme, res.»

-Què es pot aconseguir a través de la pressió ciutadana?
-«Més que res és també per conscienciar la gent.»

-Què hi diu, la Núria?
-«Ella és ben conscient que es tracta d'un muntatge.»

-Per què?
-«Ella havia estat fent campanyes de suport a altres presos per terrorisme i ha seguit altres casos. Ara es veu a ella mateixa en aquesta situació.»

-Què demanen?
-«La llibertat immediata, l'arxivament del cas, que no es criminalitzi les persones que se solidaritzen amb els presos i la dimissió dels responsables polítics d'aquesta actuació policial.»

-De qui?
-«És que les acusacions per terrorisme no sé com és que no se les miren. Han ficat palla en l'informe policial, en coses en què la Núria no ha intervingut mai, suposo que perquè el jutge hi doni credibilitat.»

-Com se sent la família?
-«La meva mare i les meves àvies passen angoixa. Som gent treballadora i pensar que et puguin fer això... I el tractament de quan els Mossos van entrar a casa, com si fóssim terroristes de veritat... Que facin les coses bé. No volen assumir que no tenen res contra la Núria, sembla que els faci vergonya reconèixer errors. Això no havia d'haver arribat mai a l'Audiencia Nacional perquè la Núria pot explicar totes les anotacions de la llibreta, i ho ha fet.»

MONTSE BARRERA

Joan Boada.: «Si fos dolent com diuen no m'hauria reunit amb la família»

El director general d'Interior, Relacions Institucionals i Participació assegura que a Catalunya hi ha cèl·lules anarquistes terroristes

Joan Boada.
DIRECTOR GENERAL D'INTERIOR

Aquesta entrevista amb Joan Boada es va fer ahir a la tarda per telèfon. Boada sembla ofès amb el germà de Núria Pòrtulas.

El Punt - Comarques Gironines
27/03/2007

-Diu que els heu maltractat.
-«Si jo fos dolent com la família diu que sóc, no n'hauria rebut vuit membres a la seu de la Delegació del Govern de Girona. Si jo fos tan dolent com la família diu que sóc, me n'hauria desempallegat en cinc minuts i no m'hauria estat una hora i mitja amb ells transmetent-los l'ànim i la situació legal.»

-Exigeixen poder parlar amb el conseller d'Interior?
-«No han pogut parlar amb el conseller perquè ja han parlat amb el secretari general, tot i que no és comú. Ho ha fet per l'especial sensibilitat que despertava el cas. En cap país, ni el ministre ni el viceministre no es reuneixen amb familiars d'un detingut acusat de terrorisme.»

-El cas de la Núria Pòrtulas ha mobilitzat moltes persones, a banda de la família. Tothom defensa el tarannà pacífic i pacifista de la noia.
-«És que no analitzem si és bona noia o pacifista. Hi ha uns indicis i el jutge decideix l'operació i l'empresonament de la Núria.»

-Hi ha moltes queixes per l'operació del dia de la detenció.
-«És el protocol que han de seguir els Mossos en casos de terrorisme. Vés a saber què hi tenia aquella noia, allà. Els indicis són clars.»

-Voleu dir que havia planificat un atemptat?
-«Ella potser no, però potser qualsevol altre podia haver posat una bomba. Els Mossos d'Esquadra han de vetllar per la seguretat de tots els ciutadans...; si es posa una bomba, ella o una altra persona, i mor algú, de qui seria la responsabilitat? Els indicis apunten que ella, presumptament, buscava objectius.»

-D'on surten aquests indicis?
-«Són l'informe judicial, a partir d'un de fet pels Mossos. Si el jutge hagués decidit que no era procedent, no s'hauria fet cap operació. El jutge determina que sí i la fa empresonar. I quan l'advocat n'ha demanat la llibertat el jutge li ha dit que no sortirà per uns fets molt greus i que hi ha perill que fugi.»

-I què diuen aquests indicis?
-«Són de col·laboració amb banda armada.»

-Amb quina banda armada?
-«L'anarquisme extremista s'organitza i així ho diu l'Audiencia Nacional. Hi ha cèl·lules anarquistes terroristes a Barcelona. Se'n va desarticular una a Barcelona que havia atemptat contra el Cire [Centre d'Iniciatives per a la Reinserció] i havia enviat cartes bomba i tenen relacions entre ells. I ella és amiga de Juan A. Sorroche, que ha estat extradit a Itàlia per atemptats.»

-Teniu el ple convenciment que tot el procés dels Mossos és impecable i impol·lut?
-«Els Mossos han actuat com havien d'actuar. A veure, se'ns està exigint, en general, que els Mossos mirin cap a un altre cantó. La policia catalana mai no mirarà cap a un altre cantó si hi ha indicis clars i l'objectiu és posar bombes.»

-Hi havia perill?
-«Els informes diuen que ella marcava objectius susceptibles per fer-hi atemptats. Quan hi ha indicis els Mossos els porten a l'Audiencia Nacional. I el jutge instructor creu que la noia s'ha d'empresonar. Després, els Mossos d'Esquadra han acabat la seva feina. El que passa ara és responsabilitat de la justícia i no pas dels Mossos.»

-Què en penseu, de les manifestacions per la llibertat de la Núria?
-«És un suport ben intencionat.»

-I a les seus d'ICV?
-«Iniciativa no hi té res a veure, no mana la policia ni la justícia.»

S.G-A.