CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Que la Crisi la paguin els rics. Crònica de les concentracions de Barcelona i d’altres ciutats de Catalunya

Diumenge, 16 novembre, 2008

15-N Bcn

Unes 5000 personas s'han concentrat a la plaça Catalunya de Barcelona a partir de les 17 h. del dissabte 15 de novembre, per a denunciar l'intent del G-20 de pactar una sortida neoliberal a la crisi econòmica.

Des de la campanya Que la crisi la paguen els rics valorem molt positivament la concentració d’avui dia 15 de Novembre. Unes 5000 persones ens hem concentrat per denunciar l’intent del G-20 de pactar una sortida neoliberal a la crisi. Denunciem el caràcter antidemocràtic d’aquesta reunió donat que els caps d’estat 20 països pretenen decidir les regles econòmiques per a tota la humanitat. Així mateix tots els líder que han assistit a aquesta cimera són responsables directes de la crisi, donat que durant els seus mandats s’ha gestat la crisi actual. Per tant tots ells estan deslegitimats per donar una sortida a la crisi que garanteixi unes condicions de vida decents per a tota la humanitat.


La concentració ha transcorregut dins un clima reivindicatiu i festiu , durant una hora i mitja s’han desenvolupat diferents activitats a la plaça Catalunya. Diferents empreses en conflictes així com el moviment estudiantil, pel decreixement, associacions de barri , d’immigrants entre d’altres han explicitat la necesitat de lluitar plegats contra els efectes de la crisi i han animat a participar a la manifestació del dia 29 de Novembre sota el lema que la crisi la paguin els rics. Animem als mitjans de comunicació a reflexar aquest ambient

Un cop finalitzada la concentració un grup de gent ha tirat fems davant la porta del Banc d’Espanya. Els mossos d’esquadra han colpejat diversos manifestants i han intentant carregar fent us dels furgons.

Així mateix hem sabut de la detenció de Karim A. Membre de l’organització endavant al barri de Horta a varis quilòmetres de distància de la concentració. Rebutgem tant l’ús de la força per part de la policia com la detenció d’en Karim.

Fem una crida a tota la gent que està patint els efectes de la crisi a sortir al carrer el dia 29 de Novembre. Aquest dia tindrà lloc una manifestació amb inici a la plaça Universitat de Barcelona.

Que la crisi la paguin els rics! 29-N, a les 17:30h a la plaça Universitat de Barcelona.

Crònica publicada a Kaos en la Red, també hi trobareu fotografies i un vídeo de la concentració:

www.kaosenlared.net/noticia/barcelona-crisi-paguin-els-rics-catcast-fotos-video


Crònica de la mobilització de Barcelona a La Haine:

Es pren el carrer a Barcelona contra la crisi, en la convocatòria contra el G20.

Després d'una concentració a Pl. Catalunya, en la qual es van realitzar intervencions polítiques, una manifestació va arribar fins a la borsa.

Al voltant de les 17h ha començat la concentració a la qual s'havia convocat per mail i missatges contra la reunió de caps d'estat i de govern per a refundar el capitalisme. Han anat arribant a poc a poc persones fins a gairebé omplir-se la plaça Catalunya. Una vegada allí, des de la campanya "que la crisi la paguin els rics", s'han organitzat diferents intervencions polítiques sobre la crisi del capitalisme.

Han intervingut treballadors de diferents empreses en conflicte explicant la situació en les seves empreses, i anunciant les pròximes mobilitzacions que portaran a terme. Han intervingut, entre altres, un treballador de Nissan, delegat de la CGT, que ha explicat que la lluita de Nissan continuarà fins que no es retiri l'ERO que pretén afectar a 1680 treballadors. Ha recordat que aquesta setmana, després de conèixer la decisió de l'empresa, van tallar la ronda Litoral, es van manifestar davant de la seu de l'empresa i van acudir en manifestació al parlament de Catalunya. Han anunciat el dilluns que ve aniran en manifestació fins a la plaça de Sant Jaume, en el moment que es reuniran representants del govern català amb representants del govern estatal per a prendre mesura entorn de la crisi.

Així mateix, han intervingut treballadors i delegats sindicals de SEAT, de Simón, dels jardiners de Sant Just Desvern. També han parlat immigrants en lluita, que han denunciat que a ells la crisi els està afectant el doble, perquè s'estan endurint la polítiques d'expulsió. També van parlar membres de l'assemblea del barri de Sants, i de les assemblees de facultat de la UB-RAVAL i de la UAB, que han anunciat que la setmana que ve tindrà lloc una setmana de lluita contra Bolonya. En la UAB s'ha convocat a l'ocupació de la facultat de Ciències Polítiques, i en la UB-RAVAL convoquen un aturada general des del 17 fins al 20, dia que se celebrarà una manifestació contra Bolonya a les 12h a Pl. universitat.

Després de l'acte, es va tallar el carrer i es va fer una manifestació per Gran Via, baixant de nou fins a Pl. catalunya. Finalment s'ha arribat al Banc d'Espanya, on els mossos havien realitzat un gran desplegament de policia antidisturbis. Allí un grup de gent es va col·locar just davant i els mossos van començar a colpejar i empènyer. En aquest moment un grup d'activistes van llençar al terra quilos de merda just davant del Banc. Enmig d'aquesta situació, els mossos van carregar contra els manifestants, i se'ls va respondre, entre altres coses, amb merda.

Després d'això, unes 8 furgonetes van arribar al lloc fent molt soroll i amb les sirenes enceses, amb la intenció d'acoquinar als manifestants. La situació es va tibar, i la manifestació estava pràcticament envoltada. La gent seguia allí sota crits de "que la crisi la paguin els rics" i "anticapitalista".

Al cap d'uns minuts, es va córrer la veu de seguir cap a la Borsa de Barcelona, i la gent va començar a desplaçar-se cap a allí tallant el carrer de forma espontània, seguits pels mossos. Una vegada es va arribar allí, es va seguir cridant contra el sistema capitalista i la crisi generada per aquest, fins que es van anar apagant els ànims.

Finalment sota crits de "el 29 sortim al carrer" la gent es va anar dispersant. Des de la Haine Barcelona no tenim constància que s'hagin produït incidents ni actuacions repressives per part dels mossos.

Simplement afegir que per al pròxim dia 29 a les 17,30h es convoca des de la campanya "que la crisi la paguin els rics", que aglutina a trabajadors en lluita, organitzacions sindicals, assemblees de barri, immigrants en lluita, i altres col·lectius, a una manifestació que pretén ser massiva contra els acomiadaments massius, i totes les conseqüències que està tenint la crisi. Cal destacar que el titular l'hem hem posat animats per un text que s'ha repartit de manera anònima en la concentració i que s'ha publicat a barcelona.indymedia.org. El text és el següent:

Prenem el carrer. Obligem-los/les a que la crisi la paguin ells/elles!

Crisi. Crisi del sistema capitalista. Caps d'estat i de govern, assessorats per empresaris i sindicats es reuneixen per refundar el capitalisme. Ajudes a bancs, subvencions a empreses. La mateixa història de sempre.

Presentacions d'EROs massius perquè les empreses siguin viables, més de 200.000 persones a l'atur en un mes, privatització encuberta de la universitat, es crida a abartir els costos dels acomiadaments, habitatges a preus desorbitats.

La democracia actua per captar el malestar. Els sindicats oficialistes criden al col·laboracionisme i a la pau social; els mitjs de comunicació criden a la responsabilitat, critiquen als/les violents/tes, a qui se surt de les regles del joc; imprimeixen la por a la societat, arriben temps difícils; els partits polítics “d'esquerres” parlen de drets socials davant la crisi.

En temps de crisi i reestructuració del capitalisme només la força de les explotades ha aconseguit parar les agressions. Només si mostrem el nostre ferm rebuig a les decisions pararem les agressions. Partits, mitjans de comunicació, sindicats oficialistes tractaran de relaxar-nos, pacificar-nos. En els despatxos sempre hem acabat perdent. Només quan hem prés el carrer i ens hem autorganitzat hem guanyat, els hem frenat. Quan els hem forçat, quan els hem deixat sense opcions.

Es per això que algunes considerem que hauríem de prendre el carrer, fer-lo nostre, mostrar el nostre absolut rebuig a tot el que està succeint. Mostrem la rabia que han generat les seves decisions, sense que ningu rebaixi els nostres missatges. Estem enfadades; doncs demostrem-ho! Avui, demà, i cada dia.
Avui és un dia de lluita, de descontent. Deixem que flueixi la ràbia acumulada. Depen de nosaltres, de ningú més, ningú ho farà per nosaltres.

OBLIGEM-LOS A QUE LA CRISI LA PAGUIN ELLS.

EL CARRER ÉS NOSTRE, PRENEM-LO.

Extret de: www.lahaine.org/index.php?p=34212


Prop de 150 persones es concentren i manifesten a Reus, i una quarantena a Tarragona

Crònica de Reus Digital

Primera protesta al carrer contra la crisi.

Més d'un centenar de persones es manifesta pel centre de la ciutat contra l'especulació bancària

Més d'un centenar de persones ha pres part en la primera concentració celebrada als carrers de Reus contra la crisi i la banca. Convocats per l'Assemblea de Ciutadans i Ciutadanes de Reus, els manifestants han expressat sorollosament la seva protesta contra la banca, que els experts situen com a responsable de la crisi, i s'han desplaçat a la Plaça Prim, on han enganxat cartells a les pròpies entitats bancàries.

En una acció coordinada a diverses ciutats, una jornada de protesta general, un gruix d'entitats s'ha sumat a la protesta de Reus en el context de la celebració de la cimera del G-20, que havia de buscar solucions a la crisi financera i econòmica.

Fent sonar xiulets, megàfons, cassoles i altres estris i amb el lema 'Fem soroll contra la crisi', els manifestants s'han reunit a les set de la tarda a la Plaça del Mercadal, on han llegit un manifest crític mentre repartien còpies entre el públic. Tres pancartes encapçalaven la protesta, amb aquestes llegendes: "Aturem el capitalisme!", "La crisi, que la paguin els bancs i els rics" i "Els bancs et roben? Crisi. I l'has de pagar tu?".

El manifest s'ha llegit diversos cops en un ambient festiu i amb la complicitat implícita del públic que assistia a la concentració. El manifest denuncia que a l'estat espanyol, el Govern ha donat 100.000 milions d'euros "als mateixos bancs que estan desnonant a moltes famílies per no poder pagar la hipoteca". I segueix: "És clar que els grans partits governen per a la banca i que els grans sindicats no protestaran".

La concentració ha començat aleshores una marxa fins a la Plaça de Prim, on davant de cada una de les entitats bancàries s'hi han penjat cartells de protesta, amb textos com: "La terra, per qui la treballa, la crisi per qui la provoca".

L'Assemblea de Ciutadans té clar que "amb una mobilització no n'hi ha prou". Dimarts vinent, 18 de novembre, organitzarà una assemblea al local ocupat del carrer de Sant Esteve.

D'altra banda, una quarantena de persones s'han concentrat aquest dissabte a la tarda a la Rambla Nova de Tarragona. El responsable d'Acció Sindical de Co.bas, José Estrada, ha afirmat que la reunió només pretén "salvar la cara al sistema capitalista", ja que és una crisi "de riquesa", i no pas "de pobresa". "Paguen justos per pecadors", ha afirmat Estrada, tot recordant la seixantena de concursos de creditors que s'han presentat a Tarragona, o els nombrosos acomiadaments en la indústria i la construcció. A banda, ha carregat contra els sindicats CCOO i UGT, als quals ha acusat de "tragar".

Crònica de Jaume Garcia

www.reusdigital.cat/index.php?command=show_news&news_id=3459

Mira també:

www.pobleviu.cat/index.php?id_categoria=12&madre=7&id_noticia=1172


Protesta a Tarragona per les mesures dels governs per aturar la crisi

N.S. El Punt. Tarragona. 16-11-08

Diverses entitats de Tarragona i de Reus van adherir-se ahir a la protesta convocada en l'àmbit internacional contra les mesures que els governs apliquen per fer front a la crisi amb el lema «La crisi, que la paguin els bancs i els rics». Unes quaranta persones van acudir amb cassoles a l'estàtua dels Despullats per mostrar la seva disconformitat, coincidint amb la cimera del G-20 a Washington. Entre ells, José Estrada, del sindicat COBAS, analitzava que es tracta d'una «crisi d'excés de riquesa», d'un excés de «producció que no es pot vendre» i va proposar com a alternativa «un funcionament de planificació i solidaritat» en què «no es faci negoci amb el que sigui».

Manolo Almagro, de la CGT, encara va anar més enllà en va aventurar que la crisi podria haver estat «provocada per refundar el capitalisme». Un altre dels assistents a la concentració de Tarragona es preguntava «fins a quin punt aquesta crisi és una crisi», ja que «els moments en què el capitalisme guanya més terreny és en les crisis». José Estrada, a més, va carregar contra els sindicats CCOO i UGT pel seu silenci pel que fa a la situació.

www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3068164


Prop d'un centenar de persones demanen a Girona que els polítics assumeixin la crisi

La concentració s'ha fet a tot el món coincidint amb la cimera

ORIOL MAS. Girona. El Punt. 16-11-08

Prop d'un centenar de persones es van concentrar ahir a la tarda a la plaça Catalunya de Girona per protestar contra la crisi, culpant-ne els dirigents polítics mundials i demanant que la resolguin i n'assumeixin les conseqüències. L'acte, que també es va fer a Figueres, s'ha celebrat arreu del món coincidint amb la cimera internacional de Washington.

L'acte s'ha contraprogramat arreu del món a la cimera que els principals líders polítics mundials estan celebrant a Washington, i s'ha convocat, sobretot, a través d'internet. A Girona, la Coordinadora d'ONG's Solidàries ha estat l'encarregada de l'organització, però van obtenir poca resposta a la seva convocatòria, reunint poc menys d'un centenar de persones a la plaça Catalunya. A l'acte hi van assistir alguns treballadors de Torraspapel, de Sarrià de Ter, afectats per l'ERO. Segons el portaveu de la coordinadora, Juli Suárez, l'objectiu era «reunir la gent del poble per denunciar que la crisi té uns culpables que ara són a Washington i que són els que l'han de solucionar». Suárez va criticar que moltes de les ajudes vagin a parar als bancs.

www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3068267


Concentración anticapitalista en Barcelona from Oriol Sabata on Vimeo.