CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

[Recull de premsa] Els conductors d’autobús faran vaga del 3 al 7 de març i la Generalitat dicta serveis mínins per la vaga d’Ensenyament de demà

Dimecres, 13 febrer, 2008

Web de la Generalitat de Catalunya|Web de la Generalitat de Catalunya

Dimarts, 12 de febrer de 2008

Comunicat del Departament d'Educació sobre els serveis mínims

Davant la convocatòria de vaga en el sector de l'ensenyament públic pel proper dia 14 de febrer, el Departament d'Educació recorda que:

1. D'acord amb el què estableixen els serveis mínims decretats pel Departament de Treball, els centres educatius de Catalunya han de romandre oberts durant tota la jornada en l'horari escolar habitual.

2. Aquests serveis mínims estableixen que:

a. En els centres d'educació infantil i primària, haurà d'haver-hi un membre de l'equip directiu i un mestre per a cada quatre grups. En els centres on el personal no docent també està convocat a la vaga, hi haurà també un administratiu/va o subaltern/a

b. En el cas de les llars d'infants els mínims estableixen un 25 per cent del personal del centre.

c. En el cas dels Instituts d'Ensenyament Secundari, com a mínim, hi haurà un membre de l'equip directiu. En els centres on el personal no docent també està convocat a la vaga- també hi haurà un administratiu/va o subaltern/a.

3. Els centres educatius, en funció del seguiment previst, podran informar els pares i mares de la previsió de personal docent amb el què comptaran el dia 14.

4. D'acord amb aquestes previsions, la direcció dels centres, coneixedors de la presència de personal docent, podran decidir, d'acord amb les famílies, l'organització de l'atenció durant la jornada.

El Departament d'Educació lamenta les incomoditats que la convocatòria de vaga del dia 14 pugui causar a les famílies. I respecte dels motius al·legats pels convocants, vol fer constar que:

1. El document de bases per a la Llei d'Educació de Catalunya és un document de treball per fomentar i generar el debat i la reflexió i en cap cas és un document que demani ni rebuig ni aprovació, ni que impliqui cap decisió d'aplicació immediata.

2. En cap cas, el document de bases aposta per la privatització del sistema públic. En la convocatòria oficial de vaga presentada al Departament de Treball aquesta qüestió ni és esmentada per motivar-la.

3. En cap cas hi ha una desregulació de les condicions laborals dels docents. Els articles de la futura Llei d'Educació de Catalunya relatius a condicions i/o situacions laborals seran sotmesos a consideració en les meses sectorials sindicals pertinents, d'acord amb la legislació vigent de preceptiu compliment.

4. Les bases per a la Llei d'Educació de Catalunya respecten escrupolosament les previsions i la filosofia del Pacte Nacional per a l'Educació.

5. El Departament d'Educació resta a l'espera de l'informe a propòsit del document de bases que està elaborant el Consell Escolar de Catalunya, organisme que reuneix el conjunt de la comunitat educativa. Amb aquest informe i les aportacions de les entitats i dels docents a títol individual que s'han fet arribar a la conselleria s'elaborarà l'avantprojecte de Llei de l'Educació de Catalunya.

Barcelona, 12 de febrer de 2008


ORDRE TRE/2008, de 12 de febrer (PDF, 250 Kb.)
per la qual es garanteixen els serveis essencials que es presten en els centres d'ensenyament, tant públics com privats, dins de l'àmbit territorial de la Comunitat Autònoma de Catalunya.


El Punt|El Punt

Les escoles hauran d'estar obertes i amb un 25% dels mestres

La USTEC diu que «ni durant el franquisme» hi havia aquests serveis mínims

MARCEL BARRERA. Barcelona

Les escoles hauran d'estar obertes i tenir el director o un membre de l'equip directiu, a més d'un mestre per cada quatre aules que hi hagi al centre i un administratiu o subaltern, segons consta en l'ordre de serveis mínims del Departament de Treball. A les llars d'infants caldrà que hi hagi almenys un 25% de la plantilla, i als instituts n'hi haurà prou amb la presència del director i d'un administratiu o subaltern. La USTEC estudia impugnar l'ordre perquè entén que «contradiu» el dret de vaga.

Sindicats i pares no es posaven ahir d'acord respecte a com ha de transcórrer la jornada de vaga general a les escoles, prevista per demà. Mentre que la federació de pares FAPAC va fer saber ahir a les famílies que els alumnes tenen el «dret a l'educació assegurat amb els serveis mínims necessaris», Montse Ros, de CCOO, va recomanar a les famílies que no portin els alumnes de primària a l'escola perquè «no se'ls podrà assegurar una atenció adequada». L'ordre de serveis mínims estableix que, en el cas de les escoles, haurà d'haver-hi el director del centre o, en el seu defecte, el cap d'estudis, el coordinador pedagògic o bé el secretari.

En cas que el personal d'administració i serveis (PAS) faci vaga, caldrà que hi hagi almenys un administratiu o un subaltern. I l'aspecte més conflictiu. L'ordre estableix que caldrà que hi hagi un mestre per cada quatre grups. Rosa Cañadell, portaveu d'USTEC, va dir que aquests serveis mínims creen «més confusió» i que s'han «canviat les regles del joc poques hores abans de la vaga». «Ningú s'havia atrevit fins ara a qüestionar el dret de vaga, no havia passat mai; ni durant l'època franquista», va dir Cañadell. El Departament d'Educació va lamentar ahir les «incomoditats» que tindran les famílies i va deixar clar que, d'acord amb els serveis mínims, «els centres educatius de Catalunya han de romandre oberts durant tota la jornada en l'horari escolar habitual» i que els directors, d'acord amb les famílies, podran decidir com s'organitza la jornada a l'escola.


eldebat.cat|eldebat.cat

Veto sindical?

Joan Tapia

Quatre dels cinc principals sindicats de l’ensenyament (la USOC se n’ha desmarcat) han convocat una vaga per aquest dijous. La vaga és un dret legítim, però aquesta em sembla un despropòsit. I és preocupant que els sindicats de mestres convoquin una aturada –amb els greus perjudicis que comporta– sense raons sòlides.

Per què la vaga? Segons els convocants, cal impedir que la propera llei general d’educació catalana obri el camí a la privatització de l’ensenyament. Sembla un argument peregrí. Com a mínim, per quatre raons.

Primera. Ni el PSC, ni els altres partits del tripartit, tenen a la seva agenda privatitzar l’ensenyament públic. I si Ernest Maragall ho pretengués seria desautoritzat. Pel propi PSC o pels seus puntosos socis de govern.

Segona. La llei d’educació és competència del Parlament. És lògic, i convenient, que es consensuï al màxim amb els professionals de la docència, una part molt important –però part– del sistema. Però el sistema educatiu ha de respondre a l’interès de tots els ciutadans, representats pel Parlament. Només per causa greu, i com a últim recurs, seria admissible una vaga contra la llei general d’educació.

Tercera. No estem encara davant d’una llei. El que el conseller Maragall ha posat sobre la taula és només un document de base per discutir i elaborar la llei. Contestar un document de feina amb l’últim recurs, la vaga, manca de racionalitat. Perquè no hi ha res definitiu i la discussió entre el govern i el Parlament serà llarga. La única explicació és que els sindicats vulguin exercir el dret de veto.

Quarta. Tothom sap que l’escola pública té problemes, alguns greus. Intentar evitar que s’adapti als temps, a les noves necessitats, i a l’increment de la població immigrant, és suïcida. Si els pares –els clients– no estan satisfets amb el resultat serà inevitable que molts d’ells facin un esforç i enviïn els seus fills a la concertada. O a la privada. I sembla que alguna cosa està passant ja. I una vaga que pretengui l’immobilisme, evitar la discussió oberta sobre els punts positius i els defectes de l’escola pública actual, només pot perjudicar-la.

Els sindicats de l’ensenyament no poden actuar com estruços que amaguen el cap sota l’ala i no volen assabentar-se de la realitat. En tot cas, la societat no ho ha de permetre.


acn|acn

Treball dicta serveis mínims davant la convocatòria de vaga als centres d'ensenyament

ACN // 12.02.2008 // 22.28 h Ref. 409802 // 6caràcters

Barcelona.- El Departament de Treball ha dictat l'ordre de serveis mínims per garantir el 'servei essencial' que presten els centres d'ensenyament no universitari públics i privats de Catalunya, davant de la convocatòria de vaga de 24 hores feta pels sindicats USTEC-STES, CCOO, ASPEPC-SPS, UGT i CGT per al pròxim dijous 14 de febrer, segons informa Treball en un comunicat. Els serveis mínims estableixen que, de manera general, a tots els centres hi haurà d'haver una persona de l'equip directiu, que pot ser el director, el coordinador pedagògic, el cap d'estudis o el secretari. També, hi haurà d'haver, en els centres privats no concertats, on el personal no docent també està convocat a la vaga, un auxiliar administratiu o subaltern. A més d'aquests serveis mínims, a tots els centres d'Ensenyament Infantil i Primari, amb alumnes de 3 a 12 anys, hi haurà d'haver 1 docent per a cada 4 classes, a la vegada que a totes les llars d'infants haurà de treballar un 25% de la plantilla.


El Periódico|El Periódico

13/2/2008 SETMANA DE CONFLICTES SOCIALS|L'ENSENYAMENT

Els col.legis hauran d'acollir alumnes demà malgrat la vaga

- Treball ordena que a cada escola hi treballin, com a mínim, tres professors
- Als instituts s'exigeix la presència d'un docent i d'un empleat de serveis

JORDI CASABELLA / BARCELONA

La jornada de vaga convocada per cinc sindicats en l'ensenyament públic i concertat de Catalunya no comportarà demà, dijous, el tancament dels centres. La Conselleria de Treball va donar a conèixer ahir a la nit una ordre de serveis mínims que fixa que, a les escoles on la totalitat de la plantilla secundi la protesta, hauran d'anar a la feina un dels integrants de l'equip directiu i un mestre per cada quatre grups o classes per fer-se càrrec de l'alumnat que vagi al centre.

En la pràctica, això suposa que a les escoles més petites, les d'una línia (un grup per nivell), el centre disposarà d'un equip de tres docents, a més del conserge o d'un administratiu. Als instituts, on és previsible que la repercussió de la protesta sigui inferior, l'ordre limita la mobilització de personal al director o cap d'estudis i a un empleat d'administració o serveis. I a les guarderies s'exigeix la presència del 25% de la plantilla.
Els mínims decretats són molt superiors als que havia sol.licitat la Conselleria d'Educació (un membre de la direcció en cada centre) i que molt difícilment permetrien atendre un nombre apreciable de l'alumnat. Així ho va denunciar la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC) hores abans de l'anunci de Treball, temorosa que no quedés garantit "el dret a l'educació".

VERSIONS OPOSADES

La Conselleria d'Educació confia que els col.legis amb un seguiment massiu de la vaga siguin la minoria, i per això sol.licita molt pocs serveis mínims. Per contra, els convocants presagiaven ahir que la paràlisi de l'activitat, almenys als col.legis públics d'Infantil i Primària, adquirirà grans proporcions.

La vaga es concentrarà en el sector públic, en el qual treballen més de 60.000 ensenyants. En la concertada, que compta amb més de 20.000 professors, és previsible que gairebé no tingui repercussió. La USOC, el sindicat amb més predicament a la xarxa privada, no s'ha adherit a la protesta.

La FAPAC va reiterar ahir la seva "decepció" amb els sindicats i la conselleria per no haver estat capaços d'evitar la confrontació. Segons la federació de pares "la vaga no és la via adequada" per influir sobre la futura llei d'educació, tal com pretenen els sindicats, als quals exigeix que "no anteposin interessos de tipus corporatiu davant de les reformes" que necessita el sector.

Educació no se salva dels retrets. La FAPAC considera que el procés seguit per la conselleria" per impulsar els canvis no s'ha dut a terme de la manera "més adequada". I que no ha sabut treure partit de les expectatives obertes pel Pacte Nacional per l'Educació.


El Punt|El Punt

dimecres, 13 de febrer de 2008

Les raons de la vaga de mestres

Només dos anys després de la firma del Pacte Nacional per a l'Educació, el consens s'ha substituït per l'enfrontament

MARCEL BARRERA. Barcelona

Demà, dijous, obriran totes les escoles i instituts públics, com la resta dels 175 dies lectius, però amb una important diferència. Moltes aules seran buides. Cinc sindicats de docents –Ustec-STEs, CCOO, Aspepc-SPS, FETE-UGT i CGT– i quatre associacions estudiantils de secundària –SEPC, AJEC, Estudiants en Acció i Sindicat d'Estudiants– han convocat una vaga general en l'ensenyament públic que afecta 1,1 milions d'alumnes i que ha dividit la comunitat educativa, ja que tot i la unitat sindical, recuperada després de la divisió del Pacte Nacional per a l'Educació, no té l'aval ni de les associacions de pares més representatives –Fapac i Fapaes– ni tampoc el dels Moviments de Renovació Pedagògica ni l'associació de directors AXIA.

La protesta, que a la ciutat de Barcelona han confirmat que seguiran el 90% dels centres, segons fonts de la Ustec, es fa per exigir la retirada del document de bases de la llei catalana d'educació (LEC), que van elaborar l'exconseller d'Educació Joan Manuel del Pozo i l'exrector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Enric Argullol, i que va presentar el conseller Maragall el 16 de novembre passat.

Els mestres i les associacions estudiantils creuen que la reforma, que en última instància haurà d'aprovar el Parlament de Catalunya, suposarà la privatització de l'escola pública i empitjorarà les condicions laborals dels docents, els quals seran avaluats i tindran unes direccions professionalitzades i molt més reforçades que en l'actualitat. Un dels molts temors que tenen els docents –per demà hi ha convocats a la vaga 85.000 mestres i professors– és que es busquin fórmules de contractació que vagin més enllà de la funció pública. «Volen que la xarxa pública sigui subsidiària, i substituir el sistema d'oposicions per un nou sistema d'accés a la funció pública», segons Xavier Massó, del sindicat Spepc-SPC.

VAGA INESPERADA

El Departament d'Educació, que quan va presentar les bases de la llei ja s'esperava una oposició dels mestres però ni de bon tros una mesura tant extrema com una vaga general firmada per tots els sindicats, nega rotundament que la reforma suposi la privatització de cap centre públic, però defensa altres sistemes de gestió alternatius al general amb escoles que no tinguin professors funcionaris i substituir l'actual model centralitzat per un altre en què els centres tinguin molta més autonomia –currículums, contractació de professorat etc.– com una fórmula per tallar de soca-rel els elevadíssims índex de fracàs escolar, que el document de bases de la LEC situa, ni més ni menys, que en el 32% dels alumnes. «Es vol imitar el model de gestió dels centres privats concertats», s'ha comentat en els últims dies. La setmana passada, i durant una conferència, el conseller Maragall va dir que qui ha de tenir por de la reforma no són els centres públics, sinó aquelles escoles privades concertades que «viuen de la mala imatge de l'escola pública».

PACTE NACIONAL

La vaga, la primera en set anys als centres públics, coincideix gairebé en el temps amb el segon aniversari del Pacte Nacional per a l'Educació, que 21 entitats i el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, van firmar el 30 de març de l'any 2006. Aquell pacte, cuinat per una conselleria a les mans d'ERC i rebutjat pel sindicat de mestres Ustec-STEs, havia de ser l'embrió de la futura llei; però durant aquests dos anys l'acord s'ha anat refredant. Dos dels sindicats que van firmar el pacte, molt tocats després de les eleccions sindicals –CCOO va perdre 11 delegats a la mesa sectorial de negociació i Fete-UGT, 1–, no han volgut quedar despenjats de la jornada de vaga que va proposar Ustec-STEs pocs dies després d'haver-se fet públic el document de bases. Tot i que en un primer moment va ser el Departament d'Educació el que es va tancar a la negociació –amb afirmacions públiques del secretari de Polítiques Educatives, Francesc Colomé, que la reforma no es negociava i reunions turbulentes–, els gestos públics del conseller dels últims dies han anat en la direcció d'obrir un diàleg i a no donar res per tancat.

CRÍTIQUES DELS SOCIS

Els socis de govern del PSC, tant ERC com ICV-EUiA, han volgut fer-se sentir una mica en les últimes hores, i han assenyalat que la reforma «no anirà enlloc sense consens social» i que és necessari que hi hagi diàleg. A més, des de les files ecosocialistes s'ha criticat el departament per la manera com s'ha posat en marxa tot el procés, i ha qüestionat obertament la gestió indirecta dels centres educatius.

El dia 15 a les nou del matí, després de la vaga, el conseller Maragall ja ha dit que posarà en marxa els «mecanismes necessaris» per iniciar un diàleg, i que el document de bases de la LEC, que els sindicats exigeixen que es retiri, «morirà de mort natural». El conseller, a més, s'ha mostrat disposat a revisar el que calgui. Però sobre quina base es dialogarà? David Medina, de Fete-UGT, ha deixat clar que s'ha de parlar a partir del Pacte Nacional per a l'Educació i no del document de bases, i que no seria bo excloure ni el sindicat Ustec-STEs, majoritari en l'ensenyament però que va quedar fora del consens del pacte, ni de la CGT, que no té representació a la mesa sectorial però que va guanyar delegats en les últimes eleccions.

COSCUBIELA I ÁLVAREZ

Tot i que en algun cercle s'ha posat en dubte el suport dels líders sindicals de CCOO i UGT a la vaga, fonts dels dos sindicats van confirmar ahir que tant Joan Coscubiela, secretari general de CCOO, com Josep Maria Álvarez, de la UGT, seran a la capçalera de la manifestació que dijous sortirà de la plaça Universitat i acabarà a la plaça de Sant Jaume.

Els pares critiquen Educació i els mestres

La Federació d'Associacions de Pares de Catalunya (Fapac) va expressar ahir la seva «decepció» per la situació actual, i va criticar tant la vaga de mestres, que va dir que pot provocar «importants distorsions per a les famílies que han apostat per l'educació pública i no és la via adequada», com el procés obert pel Departament d'Educació, el qual va criticar exactament amb les mateixes paraules: «El procés que ha seguit no és el més adequat.» En un comunicat, la Fapac assenyala que «no s'han esgotat les vies de participació conjunta», i que espera que «no s'anteposin interessos de tipus corporatiu a unes reformes necessàries». Per la federació de pares, el Departament d'Educació «no ha estat capaç d'avançar en la construcció d'un servei públic educatiu durant els dos anys de vigència del Pacte Nacional per a l'Educació», i el document de bases de la futura llei «deixa fora molts dels acords assolits i introdueix conceptes nous com ara noves tipologies de centres educatius. D'altra banda, CCOO també va criticar el desenvolupament del Pacte Nacional per a l'Educació, i ahir va fer públics una sèrie d'«incompliments», com el pressupost destinat als centres privats concertats per a l'escolarització d'alumnes immigrants. Segons CCOO, Educació hi ha invertit 6,7 milions, quan n'hi hauria d'haver destinat 14. El sindicat va denunciar que s'han deixat d'invertir 6,6 milions en l'obertura de centres de juny a setembre. Segons Montse Ros, a més, els centres reben aquest any menys diners per a despesa corrent; uns recursos que es destinen, per exemple, a comprar guix.


El Punt|El Punt

De vaga

de set en set / JOAN VENTURA.

D emà hi ha convocada vaga als centres educatius de Catalunya. Els ensenyants protesten pel que hi ha previst a les bases de la futura llei de l'educació, que, pel que han apuntat veus autoritzades, no inclouen molts dels acords als quals ja s'havia arribat en el Pacte Nacional per a l'Educació. I convé recordar que el sindicat majoritari del sector de l'Ensenyament a Catalunya, la USTEC-STEs, ja va ser exclòs d'aquest pacte que aleshores sí que van abonar els sindicats CCOO i la UGT. De manera que si ja es feia difícil parlar d'un pacte nacional, més ho serà ara que els sindicats s'han desmarcat de la conselleria i donen suport a la vaga, que, tot ho fa preveure, tindrà una incidència molt important. Segons els sindicats, la futura llei obre el camí cap a la privatització de la gestió dels centres, no s'aclareix el finançament i s'introdueixen paràmetres propis del sector privat en la gestió del personal. La convocatòria de demà és un seriós toc d'atenció a les polítiques del departament d'ençà que hi ha el conseller Ernest Maragall, que, en molts aspectes, sembla que va per lliure. Al llarg dels anys s'han fet massa lleis per regular el món educatiu, i tinc la sensació que a cada bugada anem perdent llençols. L'increment d'alumnes que vénen d'altres països i l'augment de les ràtios són problemes que requereixen atenció urgent. Però abans la conselleria s'ha d'asseure a parlar de la futura llei d'educació amb la comunitat educativa i amb tots els sindicats.


cugat.cat|cugat.cat

La CUP rebutja les bases de la Llei d'Educació perquè 'posen en perill' l'escola pública

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) dóna suport a la vaga dels mestres de centres públics convocada per aquest dijous. La formació planteja un model de finançament únic que acabi amb els centres concertats com la millor solució per garantir un sistema públic de qualitat i democràtic. Segons els independentistes, les bases de la Llei d'Educació posen en perill l'ensenyament públic i la immersió lingüística.

La CUP critica que un govern d'esquerres impulsi una proposta de llei que, segons la formació, 'agredeix el sistema públic d'ensenyament'. En aquest sentit, segons la CUP, les bases presentades pel conseller d'Educació, Ernest Maragall, avancen cap a la privatització de l'educació i provocaran una separació 'entre escoles d'elit i centres dedicats a la formació de mà d'obra barata'. La formació alerta que el major grau d'autonomia que la proposta de llei reconeix als centres pot desembocar en el fet que les escoles es gestionin per criteris mercantils.

La membre de la CUP i professora de secundària Laura Sanz creu que es destinen massa recursos a l'escola privada concertada.

[(Laura Sanz

La CUP vol que s'inverteixi més en l'ensenyament públic i s'acabi amb els privilegis dels centres privats concertats.
Audio

Una altra conseqüència de l'aprovació d'aquesta proposta de llei seria, segons la CUP, la creació de guetos ja que la llei contempla la creació de centres escolars per a nouvinguts.)]

marc sala
Noticia difosa el 13/feb/08


laMalla.net|laMalla.net

Les llars d’infants hauran de funcionar amb el 25 per cent de la plantilla i als CEIPS haurà d’haver un mestre per a cada quatre grups

Educació garanteix uns serveis mínims perquè els pares portin els nens a escola el dijous de vaga

NÚRIA MAHAMUD

Els centres educatius públics romandran oberts tota la jornada escolar el 14 de febrer, dia en què els sindicats han convocat una aturada que segons totes les previsions tindrà un seguiment massiu. El Departament d'Educació s'ha assegurat uns serveis mínims amb els quals vol garantir les famílies un personal mínim per atendre els alumnes durant la jornada escolar.

Segons els serveis mínims decretats pel Departament de Treball, els col·legis d'Infantil i Primària hauran d'estar atesos almenys per un membre de l'equip directiu i un mestre per a cada quatre grups, a més d'un administratiu o subaltern. En el cas dels instituts d'ensenyament secundari, haurà de treballar com a mínim un membre de l'equip directiu, ja sigui el director del centre, el cap d'estudis o el secretari. Per la seva banda, les llars d'infants públiques hauran de funcionar amb un 25% de la seva plantilla. En els centres privats no concertats, el personal no docent dels quals també està convocat a la vaga, haurà de treballar un auxiliar administratiu o subaltern.

Els serveis mínims decretats pel Departament de Treball superen amb escreix les demandes de la proposta inicial de la conselleria d'Educació als sindicats. En l'acte de conciliació celebrat la passada setmana, el departament que dirigeix el conseller Ernest Maragall proposava que les escoles i instituts fossin ateses per un membre de l'equip directiu i el conserge, i en el cas de les llars d'infants considerava suficient la figura d'un director o un educador. Els sindicats van rebutjar la proposta per considerar que els serveis mínims "no eren necessaris".

En un comunicat, el Departament d'Educació deixa en la direcció dels centres, però amb "l'acord de les famílies", la decisió de com organitzar l'atenció als alumnes durant la jornada. Així mateix, anuncia que "en funció del seguiment previst" podran informar els pares i mares de la previsió de personal docent amb que comptaran el dia 14.


osona.com|osona.com

Els sindicats convoquen aquest dijous una jornada de vaga a les escoles catalanes

Privatització de l'ensenyament públic

Els cinc sindicats majoritaris de l’ensenyament públic (USTEC-STES, CCOO, UGT, ASPEPC i GGT) han convocat una jornada de vaga per a demà dijous, dia 14 de febrer. Els mestres i professors demanen la retirada de les bases de la futura Llei d’Educació de Catalunya i l’obertura d’un procés de negociació. A Osona, s'espera un seguiment majoritari, sobretot a l'ensenyament primari.

Entre d’altres temes, els sindicats consideren que la possible gestió de centres públics per part d’entitats privades és “una irresponsabilitat política i una estafa social que liquida la xarxa pública i la integra a l’estructura de l’ensenyament privat”.

Un document a debatre El Departament d’Educació ha lamentat els inconvenients que provocarà la vaga a les famílies i nens catalans. La conselleria, però, ha defensat la seva postura i diu que el document de bases per a la llei és un document de treball “per fomentar i generar el debat i la reflexió i en cap cas és un document que demani ni rebuig ni aprovació, ni que impliqui cap decisió d’aplicació immediata”. També ha negat que s’aposti per la privatització del sistema públic ni per una desregulació de les condicions laborals.

Serveis mínims

El Departament de Treball ha dictat l'ordre de serveis mínims per tal de garantir el servei essencial que presten els centres d'ensenyament no universitari públics i privats de Catalunya. Entre d’altres punts, s’estableix que tots els centres hi haurà d’haver una persona de l’equip directiu, als centres d’ensenyament infantil i primari (alumnes de 3 a 12 anys) hi haurà d’haver un docent per cada quatre classes, i a totes les llars d’infants haurà de treballar un 25% de la plantilla (foto: institut de Tona).


Web de la Generalitat de Catalunya|Generalitat de Catalunya

Dimarts, 12 de febrer de 2008 - 19:22h

El Departament de Treball dicta serveis mínims davant la convocatòria de vaga als centres d'ensenyament no universitari de Catalunya

Els sindicats USTEC-STES, CCOO, ASPEPC-SPS, UGT i CGT han convocat vaga pel proper dijous 14 de febrer

El Departament de Treball ha dictat l'ordre de serveis mínims per tal de garantir el servei essencial que presten els centres d'ensenyament no universitari públics i privats de Catalunya, davant de la convocatòria de vaga de 24 hores feta pels sindicats USTEC-STES, CCOO, ASPEPC-SPS, UGT i CGT pel proper dijous 14 de febrer.

Els serveis mínims estableixen que:

De manera general, a tots els centres hi haurà d’haver una persona de l’equip directiu, que pot ser el director o directora, el o la coordinadora pedagògica, el o la cap d’estudis o el secretari o secretària.

També hi haurà d’haver, en els centres privats no concertats -on el personal no docent també està convocat a la vaga-, un/a auxiliar administratiu/va o subaltern/a.

A més dels serveis mínims esmentats:

A tots els centres d’ensenyament infantil i primari (alumnes de 3 a 12 anys) hi haurà d’haver 1 docent per cada 4 classes.

A totes les llars d’infants haurà de treballar un 25% de la plantilla.

Dimarts, 12 de febrer de 2008


laMalla.net|laMalla.net

Les llars d’infants hauran de funcionar amb el 25 per cent de la plantilla i als CEIPS haurà d’haver un mestre per a cada quatre grups

Educació garanteix uns serveis mínims perquè els pares portin els nens a escola el dijous de vaga

NÚRIA MAHAMUD

Els centres educatius públics romandran oberts tota la jornada escolar el 14 de febrer, dia en què els sindicats han convocat una aturada que segons totes les previsions tindrà un seguiment massiu. El Departament d'Educació s'ha assegurat uns serveis mínims amb els quals vol garantir les famílies un personal mínim per atendre els alumnes durant la jornada escolar.

Segons els serveis mínims decretats pel Departament de Treball, els col·legis d'Infantil i Primària hauran d'estar atesos almenys per un membre de l'equip directiu i un mestre per a cada quatre grups, a més d'un administratiu o subaltern. En el cas dels instituts d'ensenyament secundari, haurà de treballar com a mínim un membre de l'equip directiu, ja sigui el director del centre, el cap d'estudis o el secretari. Per la seva banda, les llars d'infants públiques hauran de funcionar amb un 25% de la seva plantilla. En els centres privats no concertats, el personal no docent dels quals també està convocat a la vaga, haurà de treballar un auxiliar administratiu o subaltern.

Els serveis mínims decretats pel Departament de Treball superen amb escreix les demandes de la proposta inicial de la conselleria d'Educació als sindicats. En l'acte de conciliació celebrat la passada setmana, el departament que dirigeix el conseller Ernest Maragall proposava que les escoles i instituts fossin ateses per un membre de l'equip directiu i el conserge, i en el cas de les llars d'infants considerava suficient la figura d'un director o un educador. Els sindicats van rebutjar la proposta per considerar que els serveis mínims "no eren necessaris".

En un comunicat, el Departament d'Educació deixa en la direcció dels centres, però amb "l'acord de les famílies", la decisió de com organitzar l'atenció als alumnes durant la jornada. Així mateix, anuncia que "en funció del seguiment previst" podran informar els pares i mares de la previsió de personal docent amb que comptaran el dia 14.
Publicat 12/02/2008 - 20:51h


Diari de Girona
|Diari de Girona

Anuncien una vaga del 3 al 7 març en una assemblea de conductors que acaba amb incidents

Els sindicats CGT i Actub han anunciat avui la convocatòria d'una vaga del 3 al 7 de març i cada dijous a partir d'aquella setmana per reclamar els dos dies de descans setmanal en una assemblea de conductors d'autobusos de Barcelona que ha finalitzat amb incidents i algun ferit.
EFE Els conductors han secundat avui l'atur de sis hores -d'onze del matí a cinc de la tarda- convocat per CGT i Actub, en una jornada que s'ha saldat sense actes vandàlics i amb el compliment dels serveis mínims, però amb incidents quan, després de l'assemblea, un grup de vaguistes ha intentat irrompre a l'ajuntament de Barcelona, on avui se celebra una jornada de portes obertes.

El consistori ha tancat els seus accessos entre les 14.30 i les 14.55 hores per impedir l'entrada dels conductors d'autobusos, que han estat dispersats per efectius antiavalots de la Guàrdia Urbana.

Un grup de vaguistes ha descendit llavors per Via Laietana -carrer que s'ha tallat al trànsit durant més d'una hora per celebrar l'assemblea de conductors- amb la intenció de tallar al trànsit la Ronda del Litoral a l'altura del Moll de la Fusta.

Un parell de vaguistes han saltat a aquesta via de circumval·lació, encara que els antiavalots dels Mossos d'Esquadra han evitat que interrompessin el trànsit.

En la càrrega policial un vaguista ha patit un cop al cap i ha estat atès a l'Hospital del Mar, encara que CGT ha elevat la xifra de ferits per contusions a tres.

A l'assemblea prèvia, els conductors d'autobusos de TMB han rebutjat la proposta de l'empresa, que consisteix a avançar excepcionalment en gairebé un any la negociació del nou conveni col·lectiu d'autobusos -l'actual té vigència fins al 31 de desembre- i discutir en aquest marc les pauses dins de la jornada diària dels conductors.

Segons els sindicats convocants de l'atur, entre un 85% i un 90% de la plantilla ha secundat l'atur i a l'assemblea s'han reunit 1.200 conductors, mentre que TMB no ha volgut xifrar el seguiment de la vaga i la Guàrdia Urbana ha reduït a 680 el nombre d'assistents.

TMB ha subratllat la seva aposta pel diàleg i ha expressat la seva "tristesa" per l'anunci de noves vagues, malgrat que "existeix la possibilitat d'una sortida negociada" a partir de la mediació plantejada pel departament de Treball de la Generalitat, en referència a la proposta rebutjada per CGT i Actub.

L'empresa presidida per Dídac Pestaña ha acusat aquests sindicats de tractar de "radicalitzar" el conflicte amb l'anunci de noves aturades.

En aquesta línia, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha acusat avui CGT i ACTUB d'haver convocat una nova vaga entre els conductors d'autobusos de TMB, que exigeixen a l'empresa dos dies de festa setmanal, sense voler discutir aquesta reivindicació en el marc de la negociació del conveni col·lectiu.

A les 17.40 hores s'ha completat la sortida de tots els vehicles que havien de reprendre el servei i la situació s'ha donat per normalitzada a les 18.00 hores, seixanta minuts després de la conclusió de la vaga, segons que ha informat TMB.

La vaga del 3 al 7 de març coincidirà amb la setmana prèvia a les eleccions generals, mentre que els xofers d'autobusos han convocat a partir de llavors aturades indefinides tots els dijous per considerar que aquest és el dia en què les seves mobilitzacions poden generar majors problemes en el trànsit.

El conflicte entre els sindicats CGT i Actub i la direcció de TMB per les dues jornades de descans setmanal s'arrossega des del passat 21 de novembre, quan els sindicats van convocar la primera aturada, en aquella ocasió de cinc hores.

Des d'aleshores s'han organitzat diverses vagues i reunions que encara no han servit per resoldre el conflicte laboral, que avui coincideix amb la celebració d'un esdeveniment tan important per a la ciutat com el Mobile World Congress, que reuneix uns 50.000 professionals del sector de la telefonia mòbil.


eldebat.cat
|eldebat.cat

Els conductors de TMB faran noves aturades parcials entre el 3 al 7 de març i cada dijous

Agències.- No dónen un pas enrera, tot i que TMB afirma que ja ha ofert els dos dies de descans que demanen els vaguistes. Uns 500 conductors d'autobusos de Barcelona han confirmat, aquest dimarts, que tiraran endavant una vaga entre els propers 3 i 7 de març, ambdós dies inclosos. I si no arriben a cap acord amb l'empresa, han decidit que continuaran les aturades parcials tots els dijous de manera indefinida.

Els treballadors de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han pres aquesta decisió durant una assemblea que havien de celebrar al teatre de les Javerianes, però com que no hi cabien han acabat celebrant-la enmig de la Via Laietana, i han tallat al tràfic durant més d'una hora. Posteriorment, els cinc-cents conductors s'han dirigit a la plaça Sant Jaume. Els conductors han volgut accedir a l'Ajuntament que aquest dimarts feia una jornada de portes obertes, però agents de la policia ho han impedit.

Vaga d'avui

Els sindicats CGT i ACTUB convoquen per avui noves aturades de conductors d'autobús en Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). Es tracta del novè dia d'aturades que viu l'operador barceloní des del mes de novembre, que es troba en els últims mesos en un conflicte que enfronta a la direcció de la companyia amb les dues centrals sobre la jornada que han de tenir els conductors d'autobús. Les aturades començaran a les 11 hores i acabaran a les cinc de la tarda.

Segons els serveis mínims dictats ahir per la Conselleria de Treball, es garanteix el 25% dels transports en 11 línies, les que comuniquen el centre de la capital catalana amb barris en els quals no arriba el Metro, de manera que no hi ha cap mitjà de transport alternatiu a l'autobús. Es tracta de les línies 9, 11, 21, 24, 63, 65, 92, 109, 157 i 193. En qualsevol cas, l'oferta podrà ser més gran en funció del seguiment que tingui la convocatòria de vaga, que també afectarà a les tres línies del Bus Turístic, que no circularan durant tot el dia.


Denuncien una agressió a la Ronda Litoral

Alguns conductors s'han dirigit a la Ronda Litoral i d'altres han marxat a les cotxeres. Els conductors han denunciat en un comunicat que els mossos d'esquadra han carregat i han ferit a tres conductors, "un d'ells al cap" que segons els conductors ha estat traslladat a l'Hospital del Mar, on li han fet les cures necessàries a les ferides. Mercadé ha anunciat la presència d'una representació dels treballadors a la manifestació que tindrà lloc el dia 15 al davant de la delegació del Govern a Madrid, convocada pels conductors madrilenys en suport als barcelonins.

Aquesta ha estat la única incidència denunciada per els conductors. L'empresa ha informat en un comunicat que la convocatòria per part dels sindicats CGT i ACTUB de l'aturada de sis hores ha transcorregut sense incidències a les instal•lacions de l'empresa i amb el compliment dels serveis mínims dictats pel Departament de Treball.


El Periódico|El Periódico

12/2/2008 21:11 h ASSEMBLEA CELEBRADA EN PLENA VIA LAIETANA

Els conductors d'autobusos de BCN convoquen una altra vaga del 3 al 7 de març

- Un vaguista, ferit a l'impedir els Mossos que diversos xòfers tallessin la Ronda Litoral

JORDI SUBIRANA / EFE / BARCELONA

Els conductors d'autobusos de Barcelona faran vaga del 3 al 7 de març, abans de les eleccions generals, segons han decidit en una assemblea en plena Via Laietana. Si continua el desacord amb la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), hi haurà aturades indefinides cada dijous, dia en què consideren que les seves mobilitzacions poden generar més problemes de trànsit.

Des de les onze del matí es desenvolupa una aturada, convocada pels sindicats CGT i ACTUB, que finalitzarà a les cinc de la tarda, encara que TMB preveu que l'afectació en el servei es prolongui fins a les sis. La Conselleria de Treball ha fixat serveis mínims del 25% entre les 11.00 i les 17.00 hores en les 11 rutes que cobreixen àrees sense transport alternatiu: 9, 11, 21, 24, 63, 65, 92, 95, 109, 157 i 193.

Un miler de conductors s'han concentrat a la Via Laietana des de les 13.00 hores fins a les 14.30 hores aproximadament. Durant aquest període el carrer ha estat tallat al trànsit en els dos sentits a l'altura de la plaça d'Antoni Maura (pròxima a la Catedral), segons ha informat la Guàrdia Urbana.

Rebutjada la proposta de TMB

En un principi, estava previst que l'assemblea de treballadors se celebrés a l'antic col·legi de les xavierianes, situat entre la Via Laietana i el mercat de Santa Caterina, però aquest ha quedat petit, i els conductors han decidit celebrar-la, megàfon en mà, en plena Via Laietana, on hi ha la seu de la CGT a Barcelona.

Els xòfers han rebutjat en assemblea la proposta de TMB, que consisteix a avançar excepcionalment en gairebé un any la negociació del nou conveni col·lectiu d'autobusos (l'actual té vigència fins al 31 de desembre) i discutir en aquest marc les pauses dins de la jornada diària dels conductors.

A l'assemblea alguns assistents han increpat els delegats de CCOO i UGT, sindicats que s'han desmarcat de les últimes convocatòries d'aturades, i han amenaçat de boicotejar els actes de la campanya electoral a què assisteixi l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu.

Un vaguista, ferit en un xoc amb els Mossos

El president del comitè d'empresa d'autobusos de TMB, Saturnino Mercader, ha qualificat de "trampa" la proposta de l'empresa i ha exigit garanties que es podran recuperar o compensar les pauses que ara no es disfruten quan s'aconsegueixi un acord entre les parts.

Després de l'assemblea, els vaguistes s'han dirigit a l'ajuntament de Barcelona, on avui s'organitza una jornada de portes obertes coincidint amb la celebració de Santa Eulàlia. No obstant, no han pogut accedir al consistori, ja que els antiavalots de la Guàrdia Urbana han carregat contra els manifestants.

Un grup d'ells s'ha dirigit llavors a la Ronda Litoral amb la intenció de tallar la circulació en aquesta via de circumval·lació de la ciutat. Un vaguista ha resultat ferit amb contusions al cap a l'impedir els Mossos que un grup de xòfers tallés el trànsit de la via.


acn
|acn

Els conductors d'autobusos de TMB convoquen vaga del 3 al 7 de març i rebutgen la proposta de mediació de Treball

Miquel Codolar // ACN // 12.02.2008 // 16.48 h separa Ref. 409703 //

Barcelona.- Els conductors d'autobusos de Barcelona han convocat aquest dimarts una vaga del 3 al 7 de març. Si no arriben a cap acord amb l'empresa han decidit que seguiran la vaga tots els dijous de manera indefinida. Els treballadors de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han pres aquesta decisió durant una assemblea que havien de celebrar al teatre de les Javerianes, però com que no hi cabien han acabat celebrant-ho enmig de la Via Laietana, i han tallat al tràfic durant més d'una hora. Posteriorment, els cinc-cents conductors s'han dirigit a la plaça Sant Jaume. Allà han amenaçat que accedirien a l'Ajuntament, que aquest dimarts feia una jornada de portes obertes, però agents de la policia ho han impedit.


Avui|Avui

Els conductors d'autobús aproven noves vagues del 3 al 7 de març|Avui

L'assemblea de treballadors, celebrada enmig de la Via Laietana, ha aprovat convocar una vaga indefinida cada dijous a partir del dia 9 de març si Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) no respon positivament a les seves reivindicacions

AVUI.CAT / Agències / Barcelona / Ult. Act. 12.02.2008 - 14:39 hs

Els sindicants convocants de l'aturada xifren en un 90 per cent el seguiment de la vaga. Els conductors reclamen dos dies de festa entre setmana i es plantegen una vaga indefinida si Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) no respon positivament a les seves reivindicacions. En una assamblea celebrada enmig de la Via Laietana, els treballadors han aprovat continuar amb les aturades, concretament amb una vaga del dilluns 3 al divendres 7 de març i a partir del 9 de març, una vaga indefinida cada dijous si no s'arriba a cap acord amb l'empresa.

L'aturada ha començat a les 11 del matí i s'allargarà fins a les 5 de la tarda.

Els serveis mínims dictats per Departament de Treball només garanteixen la circulació d'autobusos en onze línies, corresponents a barris que no estan connectats per Metro, i on només hi circularà un vehicle de cada quatre respecte el servei habitual.


PRCatalunya|PRCatalunya

Hi hauran 8 jornades de vaga més

Què volen els sindicats dels Autobusos?

12/02/08 07:04

Actualitzada a les 18:30 h.

L’acceptació per TMB dels dos dies de descans setmanal fixos no evita que CGT i ACTUB cridin a més vagues d’Autobusos. La convocatòria per part dels sindicats CGT i ACTUB d’una aturada de sis hores dels conductors d’autobusos de TMB, avui d’11 a 17 hores, ha transcorregut sense incidències a les instal•lacions i amb el compliment dels serveis mínims dictats pel Departament de Treball.

L'aturada ha tingut lloc a pesar que existeix la possibilitat d'una sortida negociada a partir de la mediació plantejada pel mateix Departament de Treball de la Generalitat, en una proposta d'acord elaborada a partir d'elements de les dues posicions enfrontades. L'empresa ja ha manifestat la seva disposició a acceptar aquesta proposta, que suposa el compromís de fer possibles els dos dies de descans setmanal per als conductors.

Des de la direcció de TMB lamenta que, havent-hi des de dijous passat aquesta possibilitat de sortida al conflicte, s'hagi consumat la convocatòria d'aturada parcial d'avui i que una assemblea de treballadors amb presència d'una cinquena part de la plantilla hagi decidit noves mobilitzacions amb afectació als usuaris.

Tot i això, l'empresa confia que el conjunt dels treballadors valoraran l'oportunitat que representa l'acord de mediació per fer realitat la reivindicació dels dos dies de descans setmanal fixos i optaran de manera majoritària per la via de la negociació per resoldre el conflicte. La direcció de TMB subratlla la seva aposta pel diàleg i espera que el sentit comú s'imposi també entre els representants dels treballadors, cosa que permetria fer realitat l'obertura de negociacions del conveni d'acord amb la proposta de mediació.

A les onze del matí, uns 400 conductors d'autobusos de Barcelona han començat una altra jornada de vaga per a demanar dos dies de festa seguits i han tallat la Via Laietana per a fer l'assemblea de treballadors, on decidiran si fan més mobilitzacions. Entre les onze del matí i les cinc de la tarda d'avui només hi haurà el 25% del servei habitual en 11 línies que arriben als barris que no tenen metro.

A l'última reunió de mediació entre la direcció de TMB i el comitè d'empresa ha estat aquest dilluns al vespre, però tant des de la CGT com des de l'Actub ja s'havia avançat que es mantindria l'aturada.

L'afluència de treballadors a l'assemblea prevista per aquest matí ha estat tan gran que ha resultat impossible que es fes al local previst, al carrer Mercaders. Per aquest motiu, uns 400 conductors han decidit baixar per la Via Laietana i celebrar la reunió al mig del carrer, davant de la seu de Comissions Obreres.

Els sindicats convocants, que no s'esperaven que tants treballadors responguessin a la convocatòria, xifren en més d'un 90% el seguiment de l'aturada. De l'assemblea, n'ha de sortir una decisió sobre la mediació de la Generalitat en el conflicte que els enfronta amb l'empresa, una decisió que "a priori" sembla que serà en sentit negatiu. De fet, es podria decidir una nova convocatòria de vaga la primera setmana de març o, fins i tot, una aturada indefinida.


Vilaweb|Vilaweb

Els conductors d'autobusos de TMB convoquen tota una setmana de vaga

La faran la setmana dels comicis del 9-M

Els sindicats de la CGT i l'ACTUB han fet un cop de força: han convocat els conductors d'autobusos de TMB a fer vaga tota una setmana, del 3 al 7 de març, precisament la setmana dels comicis del 9-M. A més a més, faran vaga tots els dijous a partir del 13 de març, indefinidament. A tot això, avui fan aturades fins les cinc de la tarda. El Departament de Treball ha establert uns serveis mínims del 25% a les línies que enllacen el centre de Barcelona amb els barris on no arriba el metro.

És a dir, les línies 9, 11, 21, 24, 63, 65, 92, 109, 157 i 193.

El conflicte entre sindicats i empresa

La CGT i l'ACTUB volen revisar el conveni col·lectiu, perquè tots els treballadors tinguin dos dies de descans la setmana. A més, volen que s'apliqui immediatament la directiva europea, que ha entrat en vigor enguany, segons la qual, cada sis hores consecutives de feina, cal descansar mitja hora.

En canvi, la direcció de TMB proposa que tots els treballadors que vulguin poden tenir 1,9 dies de descans la setmana. També dóna suport a la directiva europea, però creu que la mitja hora de descans no compta com a temps treballat, basant-se en una sentència del TSJC que així ho estableix.

Per tant, el conflicte laboral entre TMB i els conductors d'autobús continua, després de no poques jornades de vaga durant els mesos de desembre i de gener i de reunions infructuoses.


laMalla.net|laMalla.net

Els conductors d’autobusos faran cinc dies de vaga abans de les eleccions i aturades cada dijous

LAMALLA.NET (laMalla.net)

Barcelona es quedarà sense autobusos públic durant cinc dies seguits, just abans de les eleccions generals del 9 de març. Així ho han aprovat els sindicats CGT i Actub en una assemblea de treballadors celebrada avui a Barcelona després de no aconseguir arribar a cap acord per aconseguir els dos dies de descans setmanal que demanen per als conductors d'autobusos. A més, també han decidit fer vaga indefinida cada dijous. Mentre els sindicats estaven reunits amb els treballadors, uns 400 conductors han tallat el trànsit a Via Laietana, a l'alçada de CCOO, lloc on s'estava celebrant l'assemblea.

Els conductors d'autobusos, que reclamen dos dies de descans setmanal, han rebutjat en assemblea la proposta de TMB, que consisteix a avançar excepcionalment en gairebé un any la negociació del nou conveni col·lectiu d'autobusos -l'actual té vigència fins al 31 de desembre- i discutir en aquest marc les pauses dins de la jornada diària dels conductors.

En principi, la vaga d'avui de conductors havia de deixar Barcelona en serveis mínims -funcionaran només el 25% dels autobusos- de les 11 h. a les 17 h., encara que TMB preveu que l'afectació en el servei es prolongui fins a les 18 h. Segons els sindicats, la vaga està tenint un seguiment de més del 90%.

12/02/2008 - 14:55h


laMalla.net|laMalla.net

Segons els sindicats, han secundat la vaga el 90 per cent dels conductors

Uns 400 conductors d’autobusos tallen la via Laietana de Barcelona per fer una assemblea multitudinària al carrer

ISABEL FERNÁNDEZ MIRA (laMalla.net) / Actualitzat 13:50h

En aquesta assemblea han decidit, de moment, que no accepten la proposta de l'empresa de negociar el nou conveni sense noves mobilitzacions i amb la mediació de la Generalitat. Al llarg del dia, els conductors, convocats per ACTUB i CGT, decidiran si fan noves vagues els primers dies de març i no es descarta una vaga indefinida. Uns 400 conductors han tallat la cèntrica Via Laietana de Barcelona per fer l'assemblea. S'han situat just davant de CCOO, ja que la seu de CGT, al carrer Mercaders, s'ha quedat petita. Des de les 11 del matí i fins a les 17 hores, els conductors d'autobusos estan en vaga a Barcelona, en reivindicació dels dos dies de festa i 30 minuts de descans cada sis hores. Segons els sindicats, el 90 per cent dels treballadors han secundat l'aturada.

Aquesta és la tercera vaga dels conductors d'autobusos, desprès de les de desembre i gener. Segons ha comunicat la direcció de TMB en un comunicat, l'aturada d'avui es totalment inoportuna, ja que la setmana passada el Departament de Treball va oferir una sortida negociada al conflicte.

A l'assemblea d'aquest migdia, que ha començat a les 13 h, s'ha de sotmetre a la votacions dels treballadors la proposta de la direcció i de Treball, que avança un any la negociació del nou conveni col·lectiu d'autobusos, l'actual té vigència fins al 31 de desembre d'aquest any.

També discutiran a l'assemblea la proposta de pauses dins de la jornada diària de conductors. De totes formes, els conductors no descarten noves vagues, fins i tot, indefinida.

El Departament de Treball ha establert serveis mínims i ha disposat que siguin de, com a mínim, del 25 per cent, especialment en les línies que cobreixen zones sense metro. Són onze línies: la 9, l'11, 21, 24, 63, 65, 92, 95, 109, 157 i 193. El Barcelona Bus Turístic no circularà en tot el dia.

12/02/2008 - 11:31h


Diari de Girona|Diari de Girona

Els metges amenacen d´estrendre la vaga de Barcelona a tots els CAP de Catalunya

Els conductors d'autobusos tornen a convocar una aturada nova entre el 3 i el 7 de març

Efe/DdeG, Barcelona

Metges de Catalunya (MC) va qualificar d'"èxit rotund" el seguiment de la vaga d'ahir als centres d'assistència primària de Barcelona, dependents de l'Institut Català de la Salut, en secundar l'aturada el 93% dels professionals del torn de matí. Per contra, fonts de l'administració catalana van xifrar en un 40,72% la incidència, i van assenyalar que en el torn de matí estaven en vaga 182 professionals dels 447 convocats.
Les dades s'han recollit, segons aquest sindicat, trucant a tots i cadascun dels 40 centres d'assistència primària convocats a la vaga, en què treballen 809 facultatius, i dels quals 679 són metges de capçalera i 130, pediatres.

La portaveu de la divisió d'Atenció Primària de Metges de Catalunya, Montse Llop, va declarar que en reunions prèvies per veure què pensaven els metges sobre aquesta mobilització "ja es percebia que la resposta seria molt alta", i que avui tots "estem molt contents per l'èxit tan rotund de la convocatòria".

També va explicar que en diversos centres es van detectar que els serveis mínims, establerts en el 20% de la plantilla, han superat el 30%, i que fins i tot en dos centres s'ha arribat al 50%, per la qual cosa investigaran què ha passat.

Segons Llop, el pas següent és que aquestes accions s'estenguin a la resta dels centres de primària de Catalunya "si l'administració segueix donant l'esquena a les nostres reivindicacions". Ha remarcat que ara esperen una resposta per part de la Generalitat i que mentrestant segueixen amb el full de ruta que s'havien marcat, "i en què es considera la vaga d'avui com l'epicentre de futures mobilitzacions".

La jornada de vaga es va iniciar pel matí amb una concentració, a la qual van assistir uns 300 facultatius, per exigir més qualitat assistencial i menys pressió. Amb pancartes en les quals es podia llegir "No m'explotis! Parem la pressió assistencial", els metges han corejat frases com "Marina no m'explotis, ja està bé", i altres consignes reclamant canvis per reduir la pressió assistencial.

Vaga d'autobusos

Els conductors van seguir en un 85% o un 90% l'atur convocat avui durant sis hores per reclamar a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) dos dies de descans setmanals segons van explicar ahir des de la CGT. Al migdia, els sindicats van celebrar una assemblea enmig de la Via Laietana, la qual van tallar per poder reunir els més de 1.000 assistents que, segons el sindicat, van acudir a la reunió. Allí els sindicats CGT i Actub van decidir convocar una nova vaga del 3 al 7 de març, la mateixa setmana de les eleccions generals.


Vilaweb|Vilaweb

Els conductors d'autobusos de TMB encara pressionen més l'empresa

Convoquen una vaga de cinc dies durant per a la setmana de les eleccions

Els sindicats CGT i ACTUB intensifiquen la protesta i convoquen els conductors d'autobusos de TMB a fer vaga tota una setmana, del 3 al 7 de març, just abans dels comicis del dia 9, i a fer vagues parcials cada dijous, a partir del 13 de març, indefinidament. Els conductors volen que els donin dos dies de festa a la setmana immediatament, i mitja hora de descans cada sis hores de feina, tal com disposa la normativa europea.

Per TMB, les vagues, tant la d'avui com les del març en endavant, no són justificades, perquè ja s'ha avingut a donar dos dies de descans setmanal als treballadors. Però els sindicats repliquen que la mesura s'ha d'aplicar immediatament, i no pas discutir-la en una taula de negociació, per provar d'endarrerir-la.

La vaga de sis hores d'ahir va transcórrer amb normalitat, i es van complir els serveis mínims establerts pel Departament de Treball.


directe!cat|directe!cat

I rebutgen la proposta de mediació de Treball

Els conductors d'autobusos de TMB convoquen una vaga del 3 al 7 de març

13.02.2008 ! 05.00h

Els conductors d'autobusos de Barcelona han convocat aquest dimarts una vaga del 3 al 7 de març. Si no arriben a cap acord amb l'empresa han decidit que seguiran la vaga tots els dijous de manera indefinida. Els treballadors de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han pres aquesta decisió durant una assemblea que havien de celebrar al teatre de les Javerianes, però com que no hi cabien han acabat celebrant-ho enmig de la Via Laietana, i han tallat al tràfic durant més d'una hora. Posteriorment, els cinc-cents conductors s'han dirigit a la plaça Sant Jaume. Allà han amenaçat que accedirien a l'Ajuntament, que aquest dimarts feia una jornada de portes obertes, però agents de la policia ho han impedit.

Els conductors han acudit tal i com estava previst a la una del migdia al teatre de les Javerianes, entre els carrers Francesc Cambó i Mercaders, a prop de Via Laietana, per tal de dur a terme l'assemblea. Com que l'espai era insuficient per als cinc-cents treballadors de TMB que hi ha acudit, 1.200 segons els sindicats i 250 segons l'empresa, han decidit sortir a l'exterior. Tot i que al principi alguns s'han pronunciat en contra, tots han acabat sortint.

Via Laietana, tallada més d'una hora

Els sindicats han assegurat que no estava previst a priori tallar la Via Laietana, però els conductors han tallat la circulació a dos quarts de dues i han seguit a un vehicle equipat amb altaveus i un equip de so que els ha conduït per Via Laietana fins al davant de la seu del sindicat CGT.

El president del comitè d'empresa, Saturnino Mercader, ha iniciat l'assemblea preguntant als treballadors si acceptaven l'acord de mediació del Departament de Treball. Aquest document, acceptat per TMB, obliga a l'empresa a iniciar les negociacions del conveni un any abans del que tenia previst. Però els conductors no estan d'acord amb el punt que demana 'pau laboral' mentre duren les negociacions.

Després de les eleccions, vaga cada dijous

Decidit el primer punt de l'assemblea, una desena de conductors han fet propostes per a la mobilització. Mercader els ha resumit en dues, per tal de dur a terme les votacions. Els manifestants han acabat votant per la segona, que consisteix en fer vaga des del 3 al 7 de març, i després de les eleccions cada dijous, ininterrompudament, fins que s'arribi a un acord amb l'empresa que els doni els dos dies de descans setmanal. Han escollit aquest dia de la setmana perquè han explicat que era el dia de més afluència de passatgers als autobusos.

Tot i que alguns treballadors de TMB estaven disposats a tallar la Ronda Litoral, després de més d'una hora tallant el carrer, han decidit dirigir-se a l'Ajuntament després que Mercadé expliqués que hi havia jornada de portes obertes. Una desena de policies han evitat la seva entrada al consistori, tot i que els conductors que han utilitzat la força han estat molt pocs, ràpidament han decidit dissoldre la concentració.


Avui|Avui

Més vaga de bus

| Els conductors acorden en assemblea fer una nova setmana d'aturades del 3 al 7 de març i cada dijous | Les converses amb TMB, en punt mort | Hereu acusa els vaguistes de torpedinar les "negociacions"

Virgínia Mascaró

CRISTINA CALDERER

Els conductors d'autobusos de TMB van aprovar ahir en assemblea convocar cinc nous dies de vaga, del 3 al 7 de març, als quals seguiran aturades indefinides cada dijous, explica Vicente Óscar Mellado, representant sindical dels treballadors de la CGT. El conflicte que enfronta des fa mesos la direcció de TMB i dos sindicats dels treballadors (CGT i Actub) va tornar a deixar ahir sense aquest transport públic la ciutat des de les 11 del matí fins a les 5 de la tarda. L'aturada va transcórrer sense incidents a les instal·lacions i amb el compliment dels serveis mínims dictats per Treball, segons Transports Metropolitans (TMB).

La nova convocatòria de vaga prevista al mes de març, la setmana prèvia a les eleccions, i les aturades posteriors cada dijous posen de relleu el punt mort en què es troben les negociacions entre treballadors i empresa, tot i la mediació de Treball. El president del comitè d'empresa de TMB, Saturnino Mercader, va qualificar de "trampa" la proposta de l'empresa i va exigir garanties que es podran recuperar o compensar les pauses que ara no es gaudeixen quan s'aconsegueixi un acord entre les parts.

Treball havia proposat als treballador avançar un any les negociacions del nou conveni col·lectiu, que hauria d'entrar en vigor el 2009, i portar a la taula del conveni la discussió sobre les pauses i els dos dies de descans setmanals.

"La Generalitat proposa fer una nova redistribució dels temps de descans. Els treballadors haurien de fer més hores cada dia per acumular descansos un altre dia. D'aquesta manera, el descans que fan els treballadors es manté igual, no s'incrementa", alerta Vicente Óscar Mellado.

De la proposta de mediació, els treballadors tampoc n'accepten un punt que especifica que no podran fer vaga durant tota la negociació del nou conveni col·lectiu. "L'última negociació va durar nou mesos. Si ho acceptéssim, perdríem durant molt de temps l'instrument de negociació que dóna més força als treballadors", especifica Mellado. Els conductors volen aplicar el nou real decret que regula els descansos del sector del transport amb el conveni vigent.

L'empresa acceptaria la proposta del govern dels dos dies de descans setmanals fixos per als treballadors, segons un comunicat de TMB, compensats amb més hores de feina diàries.

L'alcalde, Jordi Hereu, acusa els vaguistes d'adoptar "una mala estratègia. Per aquest camí no s'arriba a una negociació". També va emplaçar TMB a no prendre decisions irresponsables que no es poden finançar per sortir del conflicte".

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 41. Dimecres, 13 de febrer del 2008


Regió 7|Regió 7

Anuncien una vaga del 3 al 7 març en una assemblea de conductors que acaba amb incidents

Els sindicats CGT i Actub han anunciat avui la convocatòria d'una vaga del 3 al 7 de març i cada dijous a partir d'aquella setmana per reclamar els dos dies de descans setmanal en una assemblea de conductors d'autobusos de Barcelona que ha finalitzat amb incidents i algun ferit.
EFE Els conductors han secundat avui l'atur de sis hores -d'onze del matí a cinc de la tarda- convocat per CGT i Actub, en una jornada que s'ha saldat sense actes vandàlics i amb el compliment dels serveis mínims, però amb incidents quan, després de l'assemblea, un grup de vaguistes ha intentat irrompre a l'ajuntament de Barcelona, on avui se celebra una jornada de portes obertes.

El consistori ha tancat els seus accessos entre les 14.30 i les 14.55 hores per impedir l'entrada dels conductors d'autobusos, que han estat dispersats per efectius antiavalots de la Guàrdia Urbana.

Un grup de vaguistes ha descendit llavors per Via Laietana -carrer que s'ha tallat al trànsit durant més d'una hora per celebrar l'assemblea de conductors- amb la intenció de tallar al trànsit la Ronda del Litoral a l'altura del Moll de la Fusta.

Un parell de vaguistes han saltat a aquesta via de circumval·lació, encara que els antiavalots dels Mossos d'Esquadra han evitat que interrompessin el trànsit.

En la càrrega policial un vaguista ha patit un cop al cap i ha estat atès a l'Hospital del Mar, encara que CGT ha elevat la xifra de ferits per contusions a tres.

A l'assemblea prèvia, els conductors d'autobusos de TMB han rebutjat la proposta de l'empresa, que consisteix a avançar excepcionalment en gairebé un any la negociació del nou conveni col·lectiu d'autobusos -l'actual té vigència fins al 31 de desembre- i discutir en aquest marc les pauses dins de la jornada diària dels conductors.

Segons els sindicats convocants de l'atur, entre un 85% i un 90% de la plantilla ha secundat l'atur i a l'assemblea s'han reunit 1.200 conductors, mentre que TMB no ha volgut xifrar el seguiment de la vaga i la Guàrdia Urbana ha reduït a 680 el nombre d'assistents.

TMB ha subratllat la seva aposta pel diàleg i ha expressat la seva "tristesa" per l'anunci de noves vagues, malgrat que "existeix la possibilitat d'una sortida negociada" a partir de la mediació plantejada pel departament de Treball de la Generalitat, en referència a la proposta rebutjada per CGT i Actub.

L'empresa presidida per Dídac Pestaña ha acusat aquests sindicats de tractar de "radicalitzar" el conflicte amb l'anunci de noves aturades.

En aquesta línia, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha acusat avui CGT i ACTUB d'haver convocat una nova vaga entre els conductors d'autobusos de TMB, que exigeixen a l'empresa dos dies de festa setmanal, sense voler discutir aquesta reivindicació en el marc de la negociació del conveni col·lectiu.

A les 17.40 hores s'ha completat la sortida de tots els vehicles que havien de reprendre el servei i la situació s'ha donat per normalitzada a les 18.00 hores, seixanta minuts després de la conclusió de la vaga, segons que ha informat TMB.

La vaga del 3 al 7 de març coincidirà amb la setmana prèvia a les eleccions generals, mentre que els xofers d'autobusos han convocat a partir de llavors aturades indefinides tots els dijous per considerar que aquest és el dia en què les seves mobilitzacions poden generar majors problemes en el trànsit.

El conflicte entre els sindicats CGT i Actub i la direcció de TMB per les dues jornades de descans setmanal s'arrossega des del passat 21 de novembre, quan els sindicats van convocar la primera aturada, en aquella ocasió de cinc hores.

Des d'aleshores s'han organitzat diverses vagues i reunions que encara no han servit per resoldre el conflicte laboral, que avui coincideix amb la celebració d'un esdeveniment tan important per a la ciutat com el Mobile World Congress, que reuneix uns 50.000 professionals del sector de la telefonia mòbil.


El Punt|El Punt

Els xofers de TMB premen l'accelerador

Els conductors d'autobusos redoblen el seu desafiament i faran vaga la setmana abans de les eleccions

D. MARÍN I. VILA. Barcelona

Barcelona va viure ahir una jornada de vaga en dos serveis essencials: els autobusos i els centres d'atenció primària (CAP). Totes dues van tenir un seguiment ampli, segons els sindicats convocants: un 90% els conductors d'autobusos i un 92% els metges dels ambulatoris de la ciutat. Els xofers de TMB, a més, van decidir ahir tensar encara més la corda i convocar una vaga de cinc dies a partir del 3 de març: justament el dia que Treball proposava per començar a negociar el nou conveni, i en la recta final de la campanya de les eleccions espanyoles del 9 de març. Els vaguistes van tallar ahir la Via Laietana i alguns van intentar, sense èxit, entrar a l'ajuntament. Després, els Mossos d'Esquadra van impedir que tallessin la ronda litoral.

La vaga va interrompre el servei d'autobusos de TMB entre les onze del migdia i les cinc de la tarda, excepte en algunes línies centrals on els serveis mínims van garantir un 25% dels vehicles. Segons els sindicats convocants, la CGT i ACTUB, entre el 85% i el 90% dels conductors van seguir la vaga, motivada pel conflicte pels dies de descans dels conductors.

Els conductors van fer al migdia una assemblea al carrer, a la Via Laietana, on van tallar el trànsit. Allà van decidir rebutjar la proposta de la direcció de TMB, d'avançar un any la negociació del conveni i començar a parlar-ne el 3 de març. En comptes d'això, l'assemblea de treballadors va decidir convocar justament per a aquella data, i durant la resta de dies feiners d'aquella setmana, una sèrie de jornades de vaga de 24 hores que coincidiran amb l'última setmana de campanya electoral per a les eleccions espanyoles, el 9 de març. A partir d'aquella data, els conductors convocaran aturades tots els dijous fins que la direcció de TMB accepti les seves demandes.

TMB va respondre ahir amb un comunicat en què lamenta que, malgrat que segons el seu parer continua oberta la possibilitat de mediació a través del Departament de Treball, els vaguistes hagin consumat l'aturada i n'hagin convocat més per al mes de març.

L'alcalde, Jordi Hereu, també va acusar els dos sindicats convocants de no voler negociar el conveni tal com havia proposat l'empresa. Segons Hereu, els sindicats han comès «un error estratègic» per haver convocat més vagues al març, en lloc d'«acostar posicions» i negociar en el marc de la revisió del conveni, «on es pot parlar de tot sense que ningú imposi res». L'alcalde hi va afegir que la vaga «no altera la bona imatge de la ciutat», que acull aquests dies un congrés internacional de telefonia mòbil.

Càrregues i un vaguista ferit

La jornada de vaga d'ahir va tenir alguns moments de tensió, que es van traduir en càrregues policials que van deixar com a resultat un conductor ferit amb contusions al cap. Al migdia, un miler de vaguistes van tallar la Via Laietana per fer una assemblea, ja que el lloc on tenien previst fer-la inicialment, l'antic col·legi de les xaverianes, se'ls havia quedat petit. En el transcurs de l'acte, alguns dels assistents van increpar els delegats de CCOO i la UGT. Després, els conductors es van dirigir cap a la seu de l'Ajuntament de Barcelona, on es feia una jornades de portes obertes coincidint amb la festivitat de Santa Eulàlia. Les unitats dels antiavalots de la Guàrdia Urbana, però, els ho van impedir, i fins i tot van fer algunes càrregues per dispersar els manifestants. Davant d'aquest escenari, un grup va enfilar cap a la ronda litoral, amb la intenció ferma de tallar-la. Els vaguistes, aquesta vegada, tampoc se'n van sortir, ja que diverses dotacions dels Mossos els van barrar el pas.

El que no hi va haver en cap cas van ser les escenes lamentables de la primera convocatòria de vaga, al mes de novembre, quan alguns vaguistes van llançar objectes contra els autobusos que anaven amb passatge. Aquest cop no es va registrar cap incident d'aquestes característiques.

La convocatòria de vaga va agafar a contrapeu molts barcelonins i turistes, que tot i els cartells informatius que hi havia penjats a les parades o bé no se n'havien assabentat de la convocatòria, o bé no se'n recordaven. A mitja tarda, per exemple, a punts estratègics com ara la plaça de Catalunya o la ronda de Sant Pere s'hi aplegaven usuaris que esperaven el pas d'un bus. A partir de les cinc, però, van veure compensada l'espera.


Avui|Avui

Els conductors d'autobús aproven noves vagues del 3 al 7 de març

L'assemblea de treballadors, celebrada enmig de la Via Laietana, ha aprovat convocar una vaga indefinida cada dijous a partir del dia 9 de març si Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) no respon positivament a les seves reivindicacions

AVUI.CAT / Agències / Barcelona / Ult. Act. 12.02.2008 - 14:39 hs

Els sindicants convocants de l'aturada xifren en un 90 per cent el seguiment de la vaga. Els conductors reclamen dos dies de festa entre setmana i es plantegen una vaga indefinida si Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) no respon positivament a les seves reivindicacions. En una assamblea celebrada enmig de la Via Laietana, els treballadors han aprovat continuar amb les aturades, concretament amb una vaga del dilluns 3 al divendres 7 de març i a partir del 9 de març, una vaga indefinida cada dijous si no s'arriba a cap acord amb l'empresa.

L'aturada ha començat a les 11 del matí i s'allargarà fins a les 5 de la tarda.

Els serveis mínims dictats per Departament de Treball només garanteixen la circulació d'autobusos en onze línies, corresponents a barris que no estan connectats per Metro, i on només hi circularà un vehicle de cada quatre respecte el servei habitual.


3cat24.cat|3cat24.cat

Els conductors d'autobusos de Barcelona tornaran a fer vaga del 3 al 7 de març

Actualitzat a les 22:30 h 12/02/2008

Els conductors d'autobusos de Barcelona han anunciat una altra vaga, que aquesta vegada s'allargarà tota la setmana del 3 al 7 de març. A més, si no s'arriba a un acord, l'aturada es repetirà a partir d'aleshores cada dijous. L'anunci ha arribat després de la mobilització d'aquest dimarts per demanar dos dies de festa seguits. Més de 400 vaguistes han tallat la Via Laietana per fer l'assemblea de treballadors, i han decidit rebutjar la proposta del mediador de la Generalitat i convocar més mobilitzacions. Entre les onze del matí i les cinc de la tarda, que són les hores en què hi havia convocada la protesta, només s'ha ofert el 25% del servei habitual en onze línies que arriben als barris que no tenen el metro com a alternativa.

Els sindicats CGT i Actub, convocants de la vaga dels conductors d'autobusos metropolitans de Barcelona, han aprovat en una assemblea de treballadors celebrada al mig de la Via Laietana la convocatòria de vagues de 24 hores del 3 al 7 de març, a les quals seguiran aturades indefinides cada dijous mentre no s'arribi a un acord amb l'empresa.

Els conductors, que han votat a mà alçada, han decidit rebutjar la proposta que els feia TMB a través de la mediació de la Generalitat, que consistia a avançar excepcionalment un any la negociació del nou conveni col·lectiu d'autobusos i discutir en aquest marc les pauses dins de la jornada diària dels conductors.

L'afluència de treballadors a l'assemblea en què s'ha decidit continuar amb les mobilitzacions ha estat tan gran que ha resultat impossible fer-la al local previst, al carrer Mercaders. Per aquest motiu, uns 400 conductors han decidit baixar per la Via Laietana i celebrar la reunió al mig del carrer, davant de la seu de Comissions Obreres.

Els sindicats convocants, que no s'esperaven que tants treballadors responguessin a la convocatòria, xifren en més d'un 90% el seguiment de l'aturada. Des de les onze del matí i fins a les cinc de la tarda els autobusos no han ofert servei. En aquest període no ha circulat cap vehicle, tret de les línies que no tenen cap altra alternativa de transport públic. Es tracta de les línies 9, 11, 21, 24, 63, 65, 92, 95, 109, 157 i 193. En aquests casos, el servei durant les hores d'aturada està garantit en un 25%.

- Vídeo - Hi haurà més vaga d'autobusos
- Àudio - Una setmana sencera de vaga


El Pais|El Pais

Los conductores de autobuses anuncian una nueva huelga del 3 al 7 de marzo en Barcelona

Los trabajadores han cortado la Vía Laietana para celebrar su asamblea

EFE / ELPAÍS.com - Barcelona - 12/02/2008

Los sindicatos CGT y Actub han aprobado en una asamblea de trabajadores celebrada en Barcelona la convocatoria de una huelga del 3 al 7 de marzo entre los conductores de autobuses, a las que seguirán paros indefinidos cada jueves.

Un millar de conductores de autobuses de Barcelona han cortado este mediodía la Via Laietana para celebrar, megáfono en mano, su asamblea de trabajadores, en la que someterán a votación la propuesta de Transportes Metropolitanos de Barcelona (TMB) para poner fin a sus movilizaciones.

Los conductores tenían previsto reunirse en el antiguo colegio de las Javerianas, situado entre la Via Laietana y el mercado de Santa Caterina, pero ante la falta de espacio han decidido salir a la calle y celebrar la asamblea en esta vía, una de las más concurridas de la capital catalana.

Los conductores de autobuses de Barcelona han iniciado a las 11.00 un paro de seis horas para reclamar dos días de descanso semanales. Esta propuesta consiste en avanzar excepcionalmente en casi un año la negociación del nuevo convenio colectivo de autobuses -el actual tiene vigencia hasta el 31 de diciembre- y discutir en ese marco las pausas dentro de la jornada diaria de los trabajadores.

El conflicto entre los sindicatos CGT y Actub y la dirección de TMB por las dos jornadas de descanso semanal se arrastra desde el pasado 21 de noviembre, cuando los sindicatos convocaron el primer paro, en aquella ocasión de cinco horas.

Desde entonces se han organizado varios paros y reuniones que todavía no han servido para resolver el conflicto laboral, que en esta ocasión coincide con la celebración de un evento tan importante para la ciudad como el Mobile World Congress, que reúne a unos 50.000 profesionales del sector de la telefonía móvil.


Terra Invertia|Terra Invertia

HUELGA AUTOBUSES

Hereu acusa CGT y ACTUB de convocar huelgas sin querer negociar convenio

Barcelona, 12 feb (EFECOM).- El alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha acusado hoy a CGT y ACTUB de haber convocado una nueva huelga entre los conductores de autobuses de TMB, que exigen a la empresa dos días de fiesta semanal, sin querer discutir esta reivindicación en el marco de la negociación del convenio colectivo.

Hereu ha recalcado que, mientras los sindicatos mayoritarios -UGT y CCOO- se han mostrado partidarios de que se inicie este proceso de discusión, CGT y ACTUB han "alterado el orden natural de las cosas" al haber convocado, de forma previa al inicio de esta negociación, un nuevo calendario de huelgas.

CGT y ACTUB, que ha habían convocado un paro de seis horas para esta jornada, han aprobado en una tumultuosa asamblea de trabajadores la convocatoria de una huelga del 3 al 7 de marzo, a las que seguirán nuevos paros indefinidos cada jueves, como medida de fuerza para reclamar dos días de descanso semanal.

Hereu ha señalado que antes de convocar una nueva movilización primero se han contrastar las posturas, "y a partir de ahí hacer la presión que se tenga que hacer, pero hacerlo al revés me parece afectar de forma negativa a los intereses generales para la movilidad de los ciudadanos, muchos de los cuales no tienen otras opciones".

El alcalde ha calificado de "error" y de "mala estrategia" la convocatoria de nuevas huelgas, "que no ayuda a un acercamiento de posiciones" para poder negociar las diferentes posturas en el marco del convenio, "donde se hable de todo pero sin que nadie imponga nada de forma unilateral".

Hereu ha subrayado que TMB tiene que "administrar los recursos que son de todos" y que no se pueden aprobar medidas que no sean asumibles económicamente.

En otro orden de cosas, el alcalde Hereu no cree que la huelga de hoy haya afectado a la imagen de la ciudad al coincidir con la celebración del congreso mundial de telefonía móvil que está teniendo lugar en Barcelona.

"Se está desarrollando bien y la organización está satisfecha del funcionamiento de la ciudad, de hecho mucho más que satisfecha, y eso nos da esperanzas de que este congreso, referente en un sector económico muy importante, se pueda establecer en Barcelona por muchos años. A nosotros nos interesa mucho, y creo que ellos lo valoran de forma positiva", ha añadido Hereu.

El conflicto entre los sindicatos CGT y ACTUB y la dirección de TMB por las dos jornadas de descanso semanal se arrastra desde el pasado 21 de noviembre, cuando los sindicatos convocaron el primer paro, en aquella ocasión de cinco horas, paros que se repitieron durante siete jornadas en Navidad. EFECOM saf/rq.jla


Los conductores convocan una huelga de buses del 3 al 7 de marzo|La Vanguardia

Los sindicatos convocantes cifran entre un 85 y un 90% el seguimiento del paro | Los trabajadores cortan la Via Laietana para celebrar su asamblea | Un manifestante resulta herido tras la carga policial para evitar que los protestantes cortaran al Ronda Litoral | Hereu acusa a los sindicatos convocantes de no querer negociar el convenio

12/02/2008| Actualizada a las 19:25h

Barcelona. (Agencias).- Los sindicatos CGT y Actub han anunciado hoy la convocatoria de una huelga del 3 al 7 de marzo y cada jueves a partir de esa semana para reclamar los dos días de descanso semanal en una asamblea de conductores de autobuses de Barcelona que ha finalizado con incidentes y algún herido.

Los conductores han secundado hoy el paro de seis horas -de once de la mañana a cinco de la tarde- convocado por CGT y Actub, en una jornada que se ha saldado sin actos vandálicos y con el cumplimiento de los servicios mínimos, pero con incidentes cuando, después de la asamblea, un grupo de huelguistas ha intentado irrumpir en el ayuntamiento de Barcelona, donde hoy se celebra una jornada de puertas abiertas.

El consistorio ha cerrado sus accesos entre las 14.30 y las 14.55 horas para impedir la entrada de los conductores de autobuses, que han sido dispersados por efectivos antidisturbios de la Guardia Urbana.

Un grupo de huelguistas ha descendido entonces por Via Laietana -calle que se ha cortado al tráfico durante más de una hora para celebrar la asamblea de conductores- con la intención de cortar al tráfico la Ronda del Litoral a la altura del Moll de la Fusta.

Un par de huelguistas han saltado a esta vía de circunvalación, aunque los antidisturbios de los Mossos d'Esquadra han evitado que interrumpiesen el tráfico.

En la carga policial un huelguista ha sufrido un golpe en la cabeza y ha sido atendido en el Hospital del Mar, aunque CGT ha elevado la cifra de heridos por contusiones a tres.

En la asamblea previa, los conductores de autobuses de TMB han rechazado la propuesta de la empresa, que consiste en avanzar excepcionalmente en casi un año la negociación del nuevo convenio colectivo de autobuses -el actual tiene vigencia hasta el 31 de diciembre- y discutir en ese marco las pausas dentro de la jornada diaria de los conductores.

Según los sindicatos convocantes del paro, entre un 85% y un 90% de la plantilla ha secundado el paro y en la asamblea se han reunido 1.200 conductores, mientras que TMB no ha querido cifrar el seguimiento de la huelga y la Guardia Urbana ha reducido a 680 el número de asistentes.

TMB ha subrayado su apuesta por el diálogo y ha expresado su "tristeza" por el anuncio de nuevas huelgas, a pesar de que "existe la posibilidad de una salida negociada" a partir de la mediación planteada por el departamento de Trabajo de la Generalitat, en referencia a la propuesta rechazada por CGT y Actub.

La empresa presidida por Dídac Pestaña ha acusado a estos sindicatos de tratar de «radicalizar» el conflicto con el anuncio de nuevos paros.

En esta línea, el alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha acusado hoy a CGT y ACTUB de haber convocado una nueva huelga entre los conductores de autobuses de TMB, que exigen a la empresa dos días de fiesta semanal, sin querer discutir esta reivindicación en el marco de la negociación del convenio colectivo.

A las 17.40 horas se ha completado la salida de todos los vehículos que tenían que reanudar el servicio y la situación se ha dado por normalizada a las 18.00 horas, sesenta minutos después de la conclusión de la huelga, según ha informado TMB.

La huelga del 3 al 7 de marzo coincidirá con la semana previa a las elecciones generales, mientras que los chóferes de autobuses han convocado a partir de entonces paros indefinidos todos los jueves por considerar que éste es el día en el que sus movilizaciones pueden generar mayores problemas en el tráfico.

El conflicto entre los sindicatos CGT y Actub y la dirección de TMB por las dos jornadas de descanso semanal se arrastra desde el pasado 21 de noviembre, cuando los sindicatos convocaron el primer paro, en aquella ocasión de cinco horas.

Desde entonces se han organizado varias huelgas y reuniones que todavía no han servido para resolver el conflicto laboral, que hoy coincide con la celebración de un evento tan importante para la ciudad como el Mobile World Congress, que reúne a unos 50.000 profesionales del sector de la telefonía móvil.

El Departament de Treball ha decidido que mientras se llevase a cabo el paro, funcionara como mínimo el 25% del servicio habitual, con al menos un vehículo por línea, en once líneas que cubren áreas sin transporte alternativo como son la 9, 11, 21, 24, 63, 65, 92, 95, 109, 157 y 193.

Al paro de autobuses de hoy se ha sumado la huelga de médicos, que reclaman más calidad asistencial y menos presión en su trabajo.


Terra Actualidad|Terra actualidad

Convocada una huelga del 3 al 7 marzo de conductores de autobuses de Barcelona

Los sindicatos CGT y Actub han anunciado hoy la convocatoria de una huelga del 3 al 7 de marzo y cada jueves a partir de esa semana para reclamar los dos días de descanso semanal en una asamblea de conductores de autobuses de Barcelona que ha finalizado con incidentes y algún herido.

Un millar de conductores de autobuses de Barcelona han cortado este mediodía la Via Laietana para celebrar su asamblea de trabajadores, en la que
Convocada una huelga del 3 al 7 marzo de
Los conductores han secundado hoy el paro de seis horas -de once de la mañana a cinco de la tarde- convocado por CGT y Actub, en una jornada que se ha saldado sin actos vandálicos y con el cumplimiento de los servicios mínimos, pero con incidentes cuando, después de la asamblea, un grupo de huelguistas intentó irrumpir en el ayuntamiento de Barcelona, donde hoy se celebra una jornada de puertas abiertas.

El consistorio ha cerrado sus accesos entre las 14.30 y las 14.55 horas para impedir la entrada de los conductores de autobuses, que han sido dispersados por efectivos antidisturbios de la Guardia Urbana.

Un grupo de huelguistas ha descendido entonces por Via Laietana -calle que se ha cortado al tráfico durante más de una hora para celebrar la asamblea de conductores- con la intención de cortar al tráfico la Ronda del Litoral a la altura del Moll de la Fusta.

Un par de huelguistas han saltado a esta vía de circunvalación, aunque los antidisturbios de los Mossos d'Esquadra han evitado que interrumpiesen el tráfico.

En la carga policial un huelguista ha sufrido un golpe en la cabeza y ha sido atendido en el Hospital del Mar, aunque CGT ha elevado la cifra de heridos por contusiones a tres.

En la asamblea previa, los conductores de autobuses de TMB han rechazado la propuesta de la empresa, que consiste en avanzar excepcionalmente en casi un año la negociación del nuevo convenio colectivo de autobuses -el actual tiene vigencia hasta el 31 de diciembre- y discutir en ese marco las pausas dentro de la jornada diaria de los conductores.

Según los sindicatos convocantes del paro, entre un 85% y un 90% de la plantilla ha secundado el paro y en la asamblea se han reunido 1.200 conductores, mientras que TMB no ha querido cifrar el seguimiento de la huelga y la Guardia Urbana ha reducido a 680 el número de asistentes.

TMB ha subrayado su apuesta por el diálogo y ha expresado su 'tristeza' por el anuncio de nuevas huelgas, a pesar de que 'existe la posibilidad de una salida negociada' a partir de la mediación planteada por el departamento de Trabajo de la Generalitat, en referencia a la propuesta rechazada por CGT y Actub.

La empresa presidida por Dídac Pestaña ha acusado a estos sindicatos de tratar de 'radicalizar' el conflicto con el anuncio de nuevos paros.

En esta línea, el alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha acusado hoy a CGT y Actub de haber convocado una nueva huelga entre los conductores de autobuses de TMB, que exigen a la empresa dos días de fiesta semanal, sin querer discutir esta reivindicación en el marco de la negociación del convenio colectivo.

A las 17.40 horas se ha completado la salida de todos los vehículos que tenían que reanudar el servicio y la situación se ha dado por normalizada a las 18.00 horas, sesenta minutos después de la conclusión de la huelga, según ha informado TMB.

La huelga del 3 al 7 de marzo coincidirá con la semana previa a las elecciones generales, mientras que los chóferes de autobuses han convocado a partir de entonces paros indefinidos todos los jueves por considerar que éste es el día en el que sus movilizaciones pueden generar mayores problemas en el tráfico.

El conflicto entre los sindicatos CGT y Actub y la dirección de TMB por las dos jornadas de descanso semanal se arrastra desde el pasado 21 de noviembre, cuando los sindicatos convocaron el primer paro, en aquella ocasión de cinco horas.

Desde entonces se han organizado varias huelgas y reuniones que todavía no han servido para resolver el conflicto laboral.

Terra Actualidad - EFE