CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Segon aniversari de Fukushima, Tanquem Les Nuclears crida a no oblidar

Divendres, 8 febrer, 2013

webfukushima2.jpg

Dos anys i la catàstrofe nuclear de Fukushima continua.

Tanquem Les Nuclears-100%RENOVABLES (TLN-100%EER) fa una crida a realitzar accions de recordatori de que la catàstrofe de Fukushima encara continua, i de que no acabarà en molt de temps.

El proper 11 de març es compliran dos anys d'un terratrèmol i un “tsunami” que marcaran la història del Japó més enllà del record d'unes víctimes causades per un fenomen natural. La destrucció de part dels reactors de la central nuclear de Fukushima Dai-chi, l'escapament dels materials que contenien a l'atmosfera, la contaminació radioactiva de l'aire, l'aigua, la terra i els aliments, ha deixat seqüeles que encara es noten, i que marcaran la vida del Japó durant generacions.

Dos anys més tard de l'inici d'aquesta catàstrofe nuclear el silenci informatiu impera. De tant en tant ens arriben apunts, breus notícies que són com a peces aïllades que no permeten tenir una visió de conjunt del que està passant: el Govern incrementa les dosis legals d'absorció de radiació de la població fins a nivells mai acceptats abans, es fan desplaçaments de nens i nenes entre zones qualificades amb diferents nivells de radioactivitat per a la seva escolarització, hi ha reducció o negació d'ajuts governamentals a persones afectades, apareixen sobtadament zones amb alts nivells de radiació (punts calents) en àrees que havien estat declarades “netes”, dispersió de runes i terres contaminades per tot el Japó sota la consigna de la solidaritat, es fan crides a la població a no refiar-se d'informacions que no provinguin del Govern..., un llarg etcètera d'apunts. Tot i aquesta llei del silenci, la societat japonesa ha reaccionat oposant-se de manera ferma i continuada a l’energia nuclear i, lògicament, aquestes manifestacions massives també han estat silenciades en la majoria dels casos.

Al llarg d'aquest temps s'han anat filtrant notícies que desmentien les versions oficials inicials. Així s'ha sabut que va ser el terratrèmol, i no el “tsunami”, el que va causar la fallida dels sistemes de refrigeració de les centrals; s'ha descobert que les dades que donava la xarxa d'estacions de mesura de radiació en les setmanes posteriors a l'inici de la catàstrofe no es van fer públiques, deixant que la població fugís cap a zones allunyades de la central però amb un elevat nivell de radioactivitat; s'han publicat notícies que demostraven que la companyia va mentir repetidament, s'ha reconegut que el govern va ocultar informació sobre el perill de la catàstrofe, i que els grans mitjans de comunicació no van voler investigar el que estava passant. Totes aquestes informacions s'han donat a conèixer amb mesos de retard, quan moltes persones havien oblidat el que havia passat en les primeres setmanes.

El control de la informació és gairebé absolut. Paradoxalment, dos anys desprès de Fukushima sabem menys del que està passant al Japó del que sabíem que passava a Ucraïna i Bielorússia dos anys desprès de l'inici de la catàstrofe de Txernòbil, a l'antiga URSS. Fora de les versions de l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (AIEA) és impossible trobar un seguiment independent de l'estat dels quatre reactors destrossats, del que està passant amb els ingents volums d'aigua i de terra radioactivament contaminada, i de les obres que s'estan realitzant per dipositar la gran quantitat d'elements radioactius i els materials contaminats dispersos: runes causades pel tsunami deixades des del dia de l’accident, capes de terra contaminada, ciment, fulles i brutícia incrustada.

Oficialment, la radiació de Fukushima no ha provocat cap mort. La fal·làcia de que ha bastat amb l'oportuna distribució de pastilles d'iode per evitar problemes de càncers es repeteix continuadament. Aquesta fal·làcia es complementa amb la resistència a fer revisions exhaustives de l'estat de salut de les persones. Es tracta de fer de Fukushima un accident industrial més, com les instal·lacions o dipòsits que vam veure en flames per la TV els dies posteriors a l'onze de març. Així, quan arribin els actes oficials de l'aniversari, tan sols es recordaran els milers de víctimes del terratrèmol i el “tsunami”, no hi haurà menció a les víctimes passades de Fukushima, ni reflexió sobre les víctimes futures.

Amb un 80% de la població del Japó declarant-se contrari a l'energia nuclear, l'estratègia de les darreres eleccions japoneses ha estat treure el tema de l'agenda de debat polític, això ha estat el resultat del consens entre els principals partits i de la complicitat dels mitjans de comunicació més importants; una situació que a Catalunya ens resulta ben familiar.

És important que el dilluns 11 de març no passi com una data més.

Des de TLN-100%EER animem a totes les entitats i col·lectius socials i polítics que es declaren contraris a l'energia nuclear, a realitzar en les dies propers a l'onze de març que considerin més convenients, actes de recordatori del que està passant al Japó, actes que permetin donar a conèixer que, més enllà del terratrèmol i el “tsunami”, Fukushima no és un accident industrial comú, que les seves seqüeles marcaran el futur de la població i el medi ambient del Japó durant molts anys, que entre un 70 i un 80 per cent de la radioactivitat alliberada es va dispersar per l'oceà, arribant a molts llocs. Així que, com va passar a Txernòbil, Fukushima marcarà la vida de moltes persones que viuen lluny del Japó.

Per molt silenci informatiu que s'imposi no oblidarem el perill i la hipoteca de futur que les centrals nuclears representen, en aquest sentit volem que sigueu conscients de que totes les nuclears es diuen Fukushima.

Us animem a organitzar actes de recordatori, i des de TLN-100%EER ens comprometem a facilitar informacions i materials que cadascú pot adaptar al seu criteri, i a donar publicitat a qualsevol iniciativa que es prepari a través de la nostra xarxa de contactes.

Catalunya, a 7 de febrer del 2013.

http://www.tanquemlesnuclears.org/