CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Tres treballadores de l’empresa de serveis culturals d’Olot Educart han estat acomiadades després de presentar una llista de demandes per pal·liar la precarietat laboral

Divendres, 20 juliol, 2018

Denuncien repressió sindical en una empresa de serveis culturals d’Olot

Tres treballadores d’Educart van ser acomiadades després de presentar una llista de demandes per pal·liar la precarietat laboral. L’empresa està gestionada per Eva Duran i Mireia Tresserras

El sindicat CGT ha denunciat l’acomiadament de tres treballadores de l’empresa Educart, Serveis Educatius i Culturals SL, una empresa que opera en una desena de museus i equipaments culturals de la demarcació de Girona. El sindicat assegura que aquestes treballadores han estat acomiadades per haver exigit millores laborals i per haver constituït una secció sindical. L’empresa està gestionada per Eva Duran i Mireia Tresserras, que va ser cap de llista de la CUP a Olot i que va dimitir com a regidora el mes de juny al·legant "raons personals" i "excés de feina".

Segons explica la CGT, el conflicte va esclatar a l’abril, quan cinc representants de la plantilla van presentar a la direcció una llista de demandes per pal·liar la precarietat laboral. La llista incloïa, entre altres, un increment salarial, que es paguessin els desplaçaments de treball i canvis organitzatius que permetessin conciliar la vida laboral amb la vida social i familiar. Les treballadores cobraven 7 euros nets l’hora per realitzar feines que requerien formació i especialització, com gestió de reserves, disseny d’activitats educatives o visites i tallers en diferents idiomes. Com que l’empresa no pagava els desplaçaments de treball, el salari real per una jornada completa podia ser en alguns casos inferior a 900 euros mensuals. El sindicat assegura que en les èpoques de més feina algunes persones podien treballar durant quinze dies consecutius, i podien superar les 50 hores setmanals.

La direcció va acceptar algunes de les propostes de les treballadores, però va rebutjar l’increment salarial i la possibilitat de pagar els desplaçaments, al·legant que això comprometia la viabilitat econòmica de l’empresa. Aleshores es va iniciar un període de negociació que es va prolongar durant dos mesos. Segons explica la CGT, les treballadores no van fer vaga perquè creien que podien arribar fàcilment a un acord. Els museus i equipaments culturals pels quals treballa Educart van implicar-se en el conflicte i en alguns casos van oferir increments pressupostaris de fins el 15% per tal que les treballadores poguessin millorar les condicions laborals. Tot i això, la negociació va acabar de forma abrupta el 29 de juny, quan Educart va acomiadar per sorpresa tres membres de la secció sindical. Una de les persones acomiadades és una dona de 57 anys i una altra estava en aquells moments de baixa per accident.

Segons el relat del sindicat, mentre les treballadores esperaven una contraoferta, Educart va contractar una consultora especialitzada en reestructuracions i deslocalitzacions, que va elaborar un informe per justificar els acomiadaments "per raons econòmiques". D’un dia per l’altre, Educart va abandonar cinc serveis i va deixar sense feina tres persones, amb l’argument que els serveis no eren sostenibles. El sindicat considera, tanmateix, que l’informe és un "muntatge comptable" per emmascarar la repressió sindical. La CGT demanarà la readmissió de les tres treballadores i denunciarà l’empresa per acomiadament improcedent.

Després de la reestructuració, Educart conserva l’activitat en una desena d’equipaments, com el Museu d’Art de Girona, la Casa Masó, el Museu de l’Exili, el Museu de l’Empordà, el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, la Ciutadella de Roses i el Castell de la Trinitat, entre altres. L’empresa té en plantilla una vintena de persones i gestiona un volum de negoci de mig milió d’euros anuals. Segons el Registre Mercantil, l’única administradora és Eva Duran. Mireia Tresserras va abandonar les responsabilitats corporatives quan va accedir a l’Ajuntament d’Olot. Tot i això, la CGT assegura que Tresserras manté un peu a l’empresa. El sindicat considera que la dimissió de l'exregidora de la CUP està relacionada amb el conflicte i denuncia que el comportament de l’empresària és incompatible amb un partit polític que es presenta com a defensor dels drets dels treballadors.

* Notícia publicada a L'Ariet
http://ariet.cat/denuncien-repressio-sindical-empresa-serveis-culturals-dolot/