CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Un de cada tres contractes signats durant el juliol a l’Estat espanyol era un ‘minijob’

Divendres, 2 agost, 2013

Gairebé el 93% dels 1,5 milions de contractes que es van formalitzar van ser temporals i més d'un terç era, a més, a temps parcial.

L'atur registrat s'ha quedat en línia amb l'anunciat ahir pel president del Govern espanyol en la seva compareixença, amb una xifra total una mica per sota dels 4,7 milions d'aturats.

En termes desestacionalitzats, l'atur puja en 7.591 desocupats.

L'afiliació a la Seguretat Social tot just puja un 0,2% en el mes de juliol.

Tal com havia anticipat el president del Govern aprofitant la seva compareixença parlamentària per a parlar del cas Bárcenas, l'atur registrat a Espanya va descendir al juliol en 64.866 persones. Amb aquest descens, la xifra total de desocupats inscrits en les oficines d'Ocupació descendeix fins als 4,698 milions de desocupats. Aquesta dada és el millor des d'agost de 2012.

Respecte a la contractació, el tipus de relació que es fa en les empreses segueix sent el que popularment es coneix com "precària". Així, dels 1,5 milions de contractes realitzats en el mes de juliol, solament 96.338 són de caràcter indefinit, això és, el 6,39% del total. Comparant amb els indefinits realitzats al juliol de l'any passat, suposa gairebé un 60% de contractes indefinits menys.

A més, gairebé 1,4 milions dels contractes signats són de caràcter temporal. Dintre d'aquest tipus de contractes el gruix (més de mig milió) són a més a temps parcial, el que suposa que un 35% de l'ocupació que es va generar durant el mes va tenir com fórmula un contracte temporal de jornada parcial. Una sort de minijob i damunt vinculat a l'hostaleria.

En termes relatius, la caiguda de l'atur és del 1,36% enfront de juny, i és el cinquè mes consecutiu que descendeixen el nombre d'aturats que estan donats d'alta en les oficines de l'INEM. Si es pren com referència juny de 2012, l'atur ha pujat en 111.359 persones. No obstant això, en termes desestacionalitzats, això és, sense l'efecte calendari, l'atur puja en ni més ni menys que 7.591 persones, deixant la xifra total de desocupats en més de 4,8 milions de desocupats. Aquesta aquesta és l'estadística que el ministeri d'Economia envia a Brussel·les per a les comparances internacionals.

També xoca l'aparent vigor amb el qual s'està retallant l'atur -o "el fre al ritme del creixement" en paraules de la secretària d'Estat d'Ocupació, Engracia Hidalgo- i la tímida pujada de l'afiliació. Així, enfront de la sortida de gairebé 65.000 persones de les llistes de l'INEM, solament s'han incorporat 32.890 com cotitzadors a la Seguretat Social. Aquesta bretxa mostra que o bé hi ha un transvasament a l'economia submergida, o bé hi ha una sortida de la població activa, una dada que ja es percep en les estadístiques de l'Enquesta de Població Activa (EPA) que assenyalen que milers de treballadors estan abandonant Espanya.

Sectors i col·lectius

L'atur ha baixat més entre els homes (gairebé un 2% menys), que entre les dones (-0,82%). També s'acusa més el descens en el col·lectiu de menors de 25 anys, en el qual es retalla el nombre d'aturats registrats en un 2%.

La cobertura quant a prestacions, això és, el nombre de desocupats que rep algun subsidi segueix descendint, fins a suposar un 61,98% del total del sistema, amb una retallada del 6,2% respecte a maig (aquesta estadística porta un mes de decalatge). A més, la prestació també es redueix fins a suposar de mitjana 878 euros bruts, gairebé 27 euros menys de mitjana que en el mateix mes de 2012.

En termes relatius, la construcció segueix sent el sector on més es redueix l'atur. Aquest fenomen deixa clar que el fet de sortir de les llistes d'atur no significa solament haver trobat treball, també amaga l'efecte del descoratjament de qui perd la prestació o no creu que les oficines d'Ocupació el puguin ajudar a trobar un lloc de treball. A més. el sector en el qual més puja l'atur és a Serveis, que està absorbint el transvasament de desocupats d'altres sectors que esperen trobar ocupació en aquesta activitat i no en la que practicaven tradicionalment.

Comunitats Autònomes

Quant a les comunitats autònomes, enfront del mes anterior Cantàbria es converteix en la comunitat que més atur retalla, gairebé un 10% del seu atur registrat. Aragó puja lleugerament la seva xifra d'aturats i a Canàries, Comunitat Valenciana, Extremadura, La Rioja i Navarra s'estanca la tendència. Però si es pren com referència juliol de l'any anterior és Balears l'autèntica campiona de la destrucció de l'atur registrat. Aquesta comunitat, típicament vinculada al turisme, acumula uns registres del mercat de treball molt més positiu que la resta de les regions espanyoles. L'altra comunitat que assoleix retallar lleugerament l'atur total és Catalunya.

Seguretat Social

Per la seva banda, la Seguretat Social va pujar en 32.890 cotitzadors, fins als 16,4 milions, el que suposa una tímida pujada del 0,2%. Com és propi de l'època de l'any, l'hostaleria ha estat el sector que més ha estirat de l'afiliació, amb més de 42.000 nous assalariats en el mes.

En el conjunt de l'any, la indústria (tant manufacturera com extractiva), és el sector que més ocupació destrueix, juntament amb el maó i les activitats sanitàries.

En total, en un any s'han perdut més de 600.000 cotitzadors, i si es fa prenent com referencia l'afiliació mitja, la xifra es dispara prop dels 700.000.

En termes interanuals, els assalariats són els que més llocs de treball han perdut, amb una caiguda de l'ocupació de gairebé el 4,37%. Així, els autònoms s'han convertit en el col·lectiu que millor resisteix la crisi, amb tot just un descens del 0,59%. Solament en el mes de juliol, 4.369 treballadors per compte propi es van donar d'alta en el règim d'autònoms.

Font: eldiario.es

http://www.eldiario.es/economia/paro-reduce-personas-julio_0_160284032.html