CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Un informe assegura que la privatització de l’ATLL costarà 124 euros anuals a cada família de l’àrea metropolitana

Dimecres, 19 juny, 2013

Un informe assegura que la privatització de l'ATLL costarà 124 euros anuals a cada família de l'àrea metropolitana

La Plataforma Aigua és Vida denuncia que es tracta d'una ampliació “encoberta i descarada” del negoci d'AGBAR, saltant-se els principis de lliure concurrència. Conclouen que representarà “un espoli de més de 5.600 milions d'euros durant els 35 anys de concessió”.

La Plataforma Aigua és Vida ha lliurat dimecres al Síndic de Greuges un informe en el que demostren els impactes econòmics per la població de l'àrea metropolitana del procés de privatització de la gestió de d'aigua. Segons la Plataforma, el document, titulat Implicacions econòmiques per a la ciutadania com a conseqüència de les greus irregularitats incorregudes en la creació de la Societat d'Econòmica Mixta (SEM) de l'Aigua per part de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), vol evidenciar que “lluny de perseguir l'interès general, els processos de privatització de l'aigua que es produeixen a Catalunya són fruit de la conxorxa política i econòmica”, tal com han explicat en un comunicat.

La plataforma, que aglutina entitats com Attac Acordem, Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya, Ecologistes en Acció, Enginyers sense Fronteres, Federació d'Associació de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) i la Xarxa per a una Nova Cultura de l'Aigua, denuncia que si aquesta concessió de distribució d'aigua prospera “representarà un espoli per a la ciutadania de més de 5.600 milions d'euros durant els pròxims 35 anys de durada de la SEM”. Asseguren que aquest “espoli” repercutirà en la tarifa que paguen els veïns i les veïnes dels municipis de l'AMB, concretament, la ciutadania haurà de pagar “una mitjana anual de 124 euros més per família o llar per a un servei que molt possiblement serà pitjor a l'actual”.

La plataforma també demana al Síndic de Greuges que, en base a les greus irregularitats que exposa l'informe presentat, actuï com a garant de l'interès general i faci tot el que estigui al seu abast per posar fi al procés de creació de la SEM per part de l'AMB, ja que aquesta suposa “una claudicació total de les funcions públiques i una entrega servil als interessos privats de l'empresa francesa Societat General Aigües de Barcelona (AGBAR) que passarà a ostentar el 85% d'aquesta nova societat”. “Aquest informe demostra com aquesta nova societat mixta no només suposa una ampliació encoberta i descarada del negoci d'AGBAR, saltant-se els principis més elementals de lliure concurrència, sinó també un intent insultant de regularització d'una situació contractual inexistent d'aquesta multinacional pertanyent al Grup francès Suez en la majoria d'ajuntaments de l'AMB.

R.T. / El Triangle / 19 de juny de 2013

http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2013/06/un_informe_assegura_que_la_privatitzacio_de_l_atll_costara_124_euros_anuals_a_cada_familia_de_l_area_36727.php


La tarifa de l'aigua s'apujarà un 80% si prosperen les intencions de la Generalitat, AMB i Agbar

La ciutadania metropolitana pagarà 124 euros anuals més pel servei de l’aigua si prospera la concessió a l’empresa mixta creada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La Plataforma Aigua és Vida demostra en un informe els impactes econòmics pel veïnat del procés de privatització de la gestió metropolitana d'aquest bé bàsic per a la població. Així ho han explicat aquest migdia en roda de premsa.

La Plataforma Aigua és Vida, que aglutina entitats com Attac Acordem, Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, Ecologistes en Acció, Enginyers sense Fronteres, Federació d’Associació de Veïns i Veïnes de Barcelona i la Xarxa per a una Nova Cultura de l’Aigua, ha lliurat avui al Síndic de Greuges l’informe: “Implicacions econòmiques per a la ciutadania com a conseqüència de les greus irregularitats incorregudes en la creació de la Societat d’Econòmica Mixta (SEM) de l’Aigua per part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)”. Aquest document conclou que "lluny de perseguir l’interès general, els processos de privatització de l’aigua que es produeixen a Catalunya són fruit de la conxorxa política i econòmica".

La Plataforma demana que el Síndic de Greuges, en base a les greus irregularitats que exposa l’informe presentat, actuï com a garant de l’interès general i faci tot el que estigui al seu abast per posar fi al procés de creació de la SEM per part de l’AMB –amb l'aprovació per part de la Generalitat de Catalunya–, ja que aquesta suposa "una claudicació total de les funcions públiques i una entrega servil" als interessos privats de l’empresa francesa Societat General Aigües de Barcelona (AGBAR), que passarà a ostentar el 85% d’aquesta nova societat.

En l'informe s'assenyala que aquesta nova societat mixta "no només suposa una ampliació encoberta i descarada del negoci d’AGBAR, saltant-se els principis més elementals de lliure concurrència, sinó també un intent insultant de regularització d’una situació contractual inexistent" d’aquesta multinacional –pertanyent al Grup francès Suez– amb la majoria d’ajuntaments de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). És a dir, que el servei d'aigua s'oferia sense contracte legal que regulés la relació entre l'empresa i els consumidors.

D’altra banda, la Plataforma Aigua és Vida exigeix que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) resolgui l’expedient que té en curs de revisió dels títols i concessions d’aigua de l’AGBAR per tal d’inhabilitar la constitució de la SEM, atès que molts dels actius aportats per l’AGBAR a l’empresa mixta són béns públics de la Generalitat de Catalunya.

Si aquesta concessió de distribució d’aigua prospera, en contra del procés que ha obert l'única autoritat pública de l’aigua a Catalunya, l’ACA, asseguren que representarà "un espoli per a la ciutadania de més de 5.600 milions d’euros durant els pròxims 35 anys de durada de la SEM". Això repercutirà en la tarifa que paguen els veïns i les veïnes dels municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Concretament, i segons els càlculs d'Aigua és Vida, la ciutadania haurà de pagar 4.342 euros més durant aquests 35 anys o, el que és el mateix, una mitjana anual de 124€ més per família o llar per a un servei que "molt possiblement serà pitjor a l’actual".

Analitzats aquests impactes, des de la Plataforma Aigua és vida es pregunten "quins són els beneficis de tenir avui en dia un servei mancomunat quan la realitat és que més aviat estem davant d’un servei supeditat als interessos privats".

Amb la difusió de l’informe i el lliurament al Síndic de Greuges, així com també a altres institucions, la Plataforma Aigua és Vida vol alertar a tota la ciutadania sobre "els impactes evidents que la privatització de l’aigua a l’AMB suposa per a la butxaca del veïnat". Aquests impactes se sumen al context d’absoluta recessió: només recordar que l’any 2011 es varen obrir més de 25.000 expedients de talls d’aigua, xifra que quasi es va triplicar el 2012, amb 72.000 expedients.

REDACCIÓ DIRECTA / @LA_DIRECTA | 19/06/2013

http://www.directa.cat/noticia/tarifa-del-servei-laigua-sincrementara-un-80-si-prospera-lacord-del-govern-agbar