Valoració des la Comissió Penal de l’Acampada Bcn davant l’arxiu de la querella per l’actuació policial del 27 de maig de 2011 a Plaça Catalunya
Arxiu de la querella pels fets del 27 de maig a la placa de Catalunya:
Comunicat de la Comissió Penal de Acampadabcn
VALORACIÓ JURÍDICA:
Els i les advocades que integrem la acusació particular de la querella pels fets del 27-M a la Plaça de Catalunya, volem deixar expressa constància de la nostra manca de vinculació amb la Comissió Jurídica i amb el comunicat que la mateixa ha emès respecte de la resolució d’arxiu del Jutge d’Instrucció nº 4 de Barcelona, Josep Maria Miquel Porras. Per altra banda, el qüestionament que fem de l’esmentada resolució d’arxiu, es fonamenta en els següents motius:
- En primer lloc, la investigació de la causa s’ha tancat sense ni tan sols haver practicat gran part de les diligències de prova, proposades inicialment a la querella criminal. Igualment les diligències de prova que han estat proposades al llarg d’aquests escassos mesos d’investigació, han estat sistemàticament rebutjades.
- El Jutjat ni tan sols ha sentit en qualitat d’imputades a totes les persones contra les que inicialment es dirigia la querella.
- El Jutjat ha deixat de valorar en tota la seva extensió algunes proves, com la abundant prova videogràfica aportada, al·legant la impossibilitat tècnica del seu visionat, extrem que no exigeix més que una senzilla capacitació tècnica.
- El Jutjat fonamenta la seva resolució tan sols respecte d’alguns delictes objecte de la querella, deixant sense resposta moltes altres infraccions respecte de les quals s’exercia la acció criminal.
- El Jutjat respecte de diverses infraccions objecte de querella, s’ha apartat de la línia jurisprudencial que alts tribunals tenen acotada, entre d’altres per exemple respecte el dret de reunió i manifestació.
- El Jutjat també ha deixat de valorar diversos informes d’organismes com el Síndic de Greuges, que aportaven dades significatives i feien un anàlisi profund de la actuació policial.
- El Jutjat ha privat a les acusacions d’intervenir en alguna de les diligències de prova, vulnerant diversos drets dels querellants, entre els quals es troba el dret a la tutela judicial efectiva i el principi de contradicció i d’igualtat d’armes.
- El Jutjat tan sols ha valorat la exposició de fets aportada per la defensa dels imputats, sense permetre que altres testimonis proposats per les acusacions, poguessin introduir el seu relat de fets, contradictori amb l’exposat pels imputats.
- El Jutjat valora com a justificada la utilització de la força per part de la policia, quan la mateixa va resultar del tot innecessària d’acord amb l’objectiu plantejat: salubritat i ordre públic. Els problemes de salubritat no son un fet contrastat i les raons d’ordre públic responien a un fet incert i un risc poc probable (triomf del Barça i incidents als voltants de la Plaça de Catalunya, quan la eventual celebració esportiva havia estat traslladada de zona pel propi Ajuntament).
- El Jutjat valora com a adequat l’ús de la força per quant la mateixa responia als anteriors objectius, a pesar de la evidencia de que la violència exercida, no només es va apartar dels protocols d’actuació policial sinó que es va exercir en contra de gent pacifica i desprotegida, molts cops sense possibilitat d’evitar la força policial, al estar enmig d’aglomeracions de gent, sense llibertat de moviment.
- El Jutge valora que la força policial va ser proporcionada atès que les lesions dels querellants son majoritàriament lleus i en zones del cos no vitals, tot i que admet que hi ha altres casos greus, en la investigació dels quals decideix no aprofundir.
- El Jutjat no qüestiona la eficàcia de l’operatiu policial, que fins i tot ha estat qüestionat per diferents sectors dels cossos de seguretat.
- El Jutge omet que hi ha querellants que han identificat al/s agent/s agressor/s i que han documentat tant la agressió com el resultat lesiu, i tot i així, arxiva la querella respecte d’aquests agents particulars, la infracció dels quals és clara.
- El Jutge també s’aparta del criteri de la Fiscalia, que en el seu dia va entendre que hi havia fets que considerava indiciàriament constitutius d’infracció, és a dir mereixedors d’una investigació, i que en tot cas, l´ús de la força s’apreciava com a extralimitat.
- El Jutge, en quant a la actuació de la Guardia Urbana no ha practicat cap diligència d’investigació i en canvi, descarta que aquell cos tingués cap responsabilitat envers la documentada retenció de la gent dins de la Plaça de Catalunya ni envers el greuge respecte dels objectes intervinguts i/o malmesos.
- El Jutge tanca la instrucció, estant pendents de resoldre diferents recursos per infracció de les normes del procediment, i per inadmissió de diligències de prova proposades per les acusacions.
PASSOS SEGÜENTS:
Les acusacions interposaran un recurs contra la esmentada resolució, i esgotaran els mecanismes legals per tal de reobrir les actuacions i continuar amb la deguda investigació dels fets objecte de la querella.
Notícia publicada al web del setmanari Directa:
Sobtat arxiu de la investigació sobre les càrregues dels Mossos el 27 de maig a plaça Catalunya
JESÚS RODRÍGUEZ | 01/03/2012
El jutjat d'instrucció 4 de Barcelona ha dictat un sobtat auto de sobreseïment provisional de la causa judicial contra Manel Prat, Assumpta Escarp i la resta de la cadena de comandament de les càrregues policials a la plaça Catalunya de Barcelona el passat 27 de maig. Malgrat que ara fa dos mesos va obrir diligències basades en els nombrosos indicis que el conduïen a pensar que s'havien comès il·lícits penals, ara, sense esperar a la diligència de més proves ha dictat un arxiu provisional molt fonamentat i concluent, segons el qual, pràcticament tot el que va passar aquell dia a la plaça de Catalunya va ser proporcionat i correcte, sense entrar en algun fet puntual que considera oportú instruir judicialment.
El magistrat Josep Maria Miquel Porras, en una resolució que ha comunicat a les parts aquest matí, afirma que ha quedat demostrat que la raó de la intervenció policial d'aquell matí fou el buidatge de material que podia ser usat com a objecte contundent l'endemà durant les celebracions posteriors a la victòria del Barça a la Champions. Tot i això, reconeix que pocs minuts de les set del matí, el cap de la Regió Policial de Barcelona, Joan Carles Molinero, va comunicar per ràdio que s'iniciava el "desallotjament", i no pas l'operació de neteja que oficialment es va explicar. L'ús d'aquesta paraula segons el jutge està justificiat, ja que els fets van demostrar que només es tractava d'entrar a la plaça per a retirar objectes. Tanmateix, també assenyala que no es va impedir la mobilitat de la gent concentrada, tot dient que qui volia sortir de la plaça ho podia fer lliurement, i que un cop acabada l'operació tothom hi va poder entrar sense més impediment.
En un altre ordre de coses, i pel que respecte a les agressions directes dels agents contra les persones concentrades, conclou que els agents van agredir les persones que es resistien a la retirada d'objectes amb proporcionalitat i colpejant a parts del cos com les cames i braços, mai a parts sensibles. Les imatges i els partes mèdics contradiuen frontalment les aseveracions del jutge.
Dificultat d'identificar als agressors
Al marge de les justificacions emprades per Josep Maria Miquel Porras, la interlocutòria que avui s'ha fet pública incorpora una graella de tots els querellants on s'explicita la dificultat de reconèixer a cadascún dels agents que van propinar els cops de porra amb les conseqüents lesions. Segons el jutge, les investigacions no han pogut determinar la identitat de cap dels policies agressors, i en els casos en que sí s'observava agressors amb el número de placa visible les seves víctimes no eren identificables. Aquestes dificultats, no obstant, no han estat esmentades a la interlocutòria de sobreseïment provisional.