CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Xerrada sobre la crisi de l’habitatge al Centre Social de Sants (Bcn)

Divendres, 15 maig, 2009

A la seva crisi, la nostra solució.

Sants en Crisi.

Xerrada: L'estat de l'habitatge

Dimecres 20 de maig, 19 h., al Centre Social de Sants (c/Olzinelles 30, Metro Plaça de Sants).

Amb la participació de membres de:

Sostre Cívic, una nova proposta d'accés a l'habitatge basat en Models de Cooperatives d'Ús (MCU)

Assemblea d'Afectats per les Hipoteques, quan la precarietat s'autoorganitza

Punt d'informació Antimòbbing de Sants, una lluita horitzontal per fer front a l'assetjament immobiliari

Moviment d'Okupacions a Barcelona, una altra forma possible de reclamar un dret bàsic.

Quan l'accés a l'habitatge no especulatiu és cada vegada més difícil, la única solució és l'autoorganització. I tu, encara et creus que estàs sol?

En aquests temps d’incertesa, on els dret socials estan inundats per una crisi global (econòmica, financera, energètica, climàtica i alimentària), la problemàtica de l’habitatge mostra la necessitat del capitalisme de convertir en mercaderia tots els béns bàsics. L’esclat de la bombolla, la caiguda de la construcció, el problema de l’atur, el perill que moltes famílies perdin la seva casa a causa del sobre-endeutament, encara no han estat prou com per a declarar morta la forma capitalista de fer ciutat. L’aprovació per part de la Comissió d’Urbanisme de Catalunya de les Àrees Residencials Estratègiques (AREs), signada el 13 de març de 2009 com a conseqüència del Pacte Nacional per l’Habitatge (2007), esdevé el darrer intent de perpetuar el sistema de sempre.

La contradicció essencial pel sistema capitalista, on l’habitatge no pot ser conjuminat amb la lògica del lliure mercat, queda present en les nostres vides. Com a política anticrisi, lluny d’impulsar una reestructuració radical del model econòmic que ens ha conduït a la situació actual, segueix reduïnt un bé social necessari a una lògica mercantil, generant exclusió i marginació. Una política anticrisi que dilapida recursos públics, per a ressuscitar un model que s’ha demostrat suïcida. Tot això sense considerar que la política d’habitatge públic protegit respon sovint més a les necesitats de ciutadans amb una capacitat econòmica mitjana que a ciutadans amb un problema real. Com a política d’habitatge, significa construir més quan ja hi ha 4 milions d’habitatges buits a tot l’estat (un milió de nova construcció) que no compleixen la seva funció social (450.000 a Catalunya, uns 70.000 a Barcelona), alhora que milers de famílies estan sent desnonades per no fer front al pagament de la hipoteca.

Fa temps també que des de l’Assemblea de Barri de Sants descrivíem les conseqüències de la transformació urbanística dels nostres barris i que, degut a la crisi immobiliària, s'obria una oportunitat per tal d'invertir les prioritats pel que fa a les intervencions urbanístiques i les polítiques d'habitatge que han caracteritzat el model Barcelona. A l'actualitat es calcula que el preu mig del metre quadrat al districte de Sants-Montjuïc es troba al voltant dels 3.690 euros. Tot i que caldria retrocedir fins al segon trimestre del 2005 per a poder veure un valor similar, cal recordar que aquest preu doble el que tenia un pis ara fa uns deu anys. Al 1996, el preu mig era d'unes 215.088 pessetes (1.292,70 euros).

Buscar alternatives en una situació com aquesta és un tasca difícil però la creació (o l’enfortiment de les ja existents) d’estructures organitzatives que vinculin entre ells els sector afectats és un bon començament. Per tot això, des de l’Assemblea de Barri de Sants, hem decidit realitzar una xerrada per socialitzar, difondre, impulsar un nou paradigma i, sobretot, per demostrar que hi ha formes de lluita possibles contra la solitud que aquesta crisi ens obliga a viure.

En aquesta xerrada participaran membres de Sostre Cívic, cooperativa que gestiona projectes d’accés a l’habitatge basats en Models de Cooperatives d’Ús (MCU); membres del Punt d’Informació Antimòbbing de Sants, que pretén cobrir les necessitats d'informació que necessiten aquelles persones que es veuen en una situació d'assetjament davant de l'especulació en el nostre barri; membres de l'Assemblea d'Afectats per l’Hipoteca, famílies que s’han agrupat per buscar solucions col·lectives als seus problemes impulsant mobilitzacions per a revertir la situació i també membres del moviment de les Okupacions: una altra forma possible de reclamar un dret bàsic com l’habitatge.

Assemblea de Barri de Sants

www.barrisants.org