La CGT denuncia opacitat i manca de control públic en els centres de menors gestionats per grups privats - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

La CGT denuncia opacitat i manca de control públic en els centres de menors gestionats per grups privats
divendres 24 de febrer de 2017 / Àmbits d’actuació / Visites: 553
Menéame

La CGT denuncia opacitat i manca de control públic en els centres de menors gestionats per grups privats

Segons un grup de treballadors d’educació social d’aquest sindicat, l’augment d’incidents i la degradació de condicions està relacionat amb el procés de privatització que ha fet que el 80% de les places actuals estiguin gestionades per grups privats

Diversos treballadors de l’àmbit de l’educació social i afiliats al sindicat CGT han denunciat el 22 de febrer en roda de premsa la situació "insostenible" que, a parer seu, es viu en molts centres residencials per a menors que depenen de la Direcció General d’Atenció a la Infancia i l’Adolescència (DGAIA), marcada per un increment dels episodis d’incidents. "Els infants titulats en centres de menors es troben un una situació de drets, tal com ha denunciat el mateix Síndic de Greuges en diversos informes", ha apuntat Robert Morral, de la secció de treball social d’aquesta organització sindicat.

Segons aquesta denúncia pública, "la manca de recursos terapèutics se substitueix per medicació psiquiàtrica, que hauria d’estar sota supervisió de personal mèdic, no sota supervisió d’educadors. Tampoc hi ha agilitat en la reubicació dels menors, ni en els processos d’acolliment a famílies". Aquesta progressiva "degradació" de condicions es tradueix, segons els representants sindicals, en un augment de denúncies per incidents al si dels centres per causes vinculades a conductes sexuades, consum de tòxics o patologies de salut mental greu, que han d’assumir centres que no compten amb personal prou especialitzat. Les treballadores de la CGT recompten fins a 150 incidents reportats durant l’any 2015 només en centres de gestió pública i "nombre inconcret als privats, on tenim menys afiliats, i ens és molt més difícil fer-ne seguiment". "Hi ha centres on hi han hagut d’anar els mossos dos cops en un sol dia", apunta el representant del sindicat.

Per la secció sindical de la CGT, "d’incidents n’hi ha hagut sempre, però la situació s’ha aguditzat en aquests últims anys, a causa de la saturació dels centres, la manca d’inversió i recursos, la progressiva externalització de la gestió de les menors tutelades a entitats privades, titulades per fundacions o empreses del tercer sector, i la impossibilitat per part de l’administració de fiscalitzar l’ús dels recursos públics que duen a terme aquests agents privats.

Des del sindicat s’afirma que actualment hi ha 2.720 places per a menors tutelades a Catalunya, de les quals un 80% (unes 2.200) es gestionen de forma privada o concertada. I d’aquest 80%, al voltant del 30% són centres religiosos, com el CRAE Montserrat de Cerdanyola del Vallès, gestionat per l’Instituto Secular de la Cruzada Evangélica.

Entre 3.000 i 4.000 euros per resident

"Es gasten milions d’euros amb la construcció i reformes de centres que ja es troben impecables els donen a fundacions perquè les gestionin de manera privada, a més de la donació de sòl públic per a la construcció de centres privats", denúncia un comunicat que han difós avui les treballadores socials de la CGT. "Per cada infant que resideix en aquests centres gestionats per fundacions, la DGAIA els paga com a mínim 3.000 euros; de vegades 4.000, sense que hi hagi cap fiscalització ni auditoria interna", detalla la nota.

"En diverses ocasions ens vam adreçar a l’antiga directora de la DGAIA, Mercè Sanmartí, per demanar-li que s’auditessin els centres concertats i els de gestió privada. I la resposta sempre era ’sí, sí, ho hem de fer’, però encara estem esperant, ha assegurat Morral. Fonts de la mateixa DGAIA consultades per la Directa reconeixen que no hi ha cap òrgan que fiscalitzi els diners públics atorgats a grups privats per a la gestió de centres de menors. "Només existeix un servei d’inspecció i registre del departament de Serveis Socials que fa investigacions periòdiques, motivades per alguna denúncia".

Les treballadores socials afiliades a la CGT consideren que, la manca de control i la progressiva ’privatització’ de la tutela de menors ha generat la irrupció d’un cercle d’interessos que té interconnexions entre l’administració pública i els grups privats que hi fan negoci. Entre els exemples que esmenten hi ha el del mateix Ricard Calvo, actual director general de la DGAIA (i regidor d’ERC a Girona), anteriorment vinculat com a gerent entitats Plataforma Educativa, Fundació Resilis i Fundació FASI, dedicades a la gestió de centres de menors, com el Mas Garriga. La Plataforma Educativa, segons la CGT, és una "fundació empresarial que segons la seva pròpia pàgina web gestiona més de 10 milions d’euros, més del 80% provinent del finançament públic, sense cap control ni auditoria pública independent coneguda".

* Article d’Eloi latorre publicat a la Directa
https://directa.cat/actualitat/cgt-denuncia-opacitat-manca-de-control-public-en-centres-de-menors-gestionats-grups

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. La CGT denuncia escassetat de material de protecció adequat per als sanitaris de la demarcació de Tarragona i les deficients mesures de prevenció i protecció
  2. Una sentència que ataca les llibertats i els drets civils
  3. Crida de la CGT de Catalunya a la mobilització contra la #LleiAragonés
  4. Exigim la paralització de les oposicions de TEEI i que les fagin fixes
  5. El govern prepara una privatització massiva. Aturem la #LleiAragonés
  6. Alliberem-nos de l’opressió dels estats i del capitalisme. Autodeterminació i autogestió
  7. Concentració 25-S al Parlament de Catalunya i material Llei Aragonés
  8. Buch i Marlaska han de dimitir, BRIMO i UIP dissolució
  9. El RACC es fa la foto oferint les seves instal.lacions a la Generalitat mentre inventa un ERTO aprofitant l’excusa del COVID-19
  10. Contra la repressió i els nous muntatges policials, llibertat detingudes

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid