Ambulàncies Egara posen en risc la salut dels pacients i dels usuaris - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

Ambulàncies Egara posen en risc la salut dels pacients i dels usuaris
Per utilitzar productes no autoritzats per Salut per a desinfectar i per la falta d’EPI adeqüats
dissabte 4 d'abril de 2020 / Comunicats / Visites: 282
Menéame

Des de la CGT Terres de l’Ebre, i en concret des de la secció sindical d’ambulàncies de l’empresa Ivemon Ambulàncies Egara SL volem informar que hem posat denúncia a Inspecció de Treball per posar en risc la salut de les persones treballadores i dels pacients amb l’assessorament del gabinet jurídic MPG Advocats Laboralistes.

Un dels punts més greus és la utilització del producte que es fa servir per a desinfectar les ambulàncies, i que no està autoritzat com a viricida del coronavirus. Hem fet la comparativa d’aquest producte amb els productes homologats pel Ministerio de Sanidad, i aquest no forma part dels 40 productes viricides autoritzats per a aquesta pandèmia a Espanya. Per això, des de la CGT de les Terres de l’Ebre, ens hem posat en contacte amb l’empresa que el fabrica, i la mateixa empresa ens ha corroborat que el producte no està autoritzat com a viricida del SARS-CoV- 2 o coronavirus.

Ara ens trobem amb la difícil situació d’haver de ponderar entre què farà menys mal a la societat, paralitzar l’activitat de les ambulàncies i disminuir un servei essencial per a les persones, o seguir mantenint el funcionament de l’activitat normal de les ambulàncies posant en risc les vides de les persones que treballen i dels pacients que traslladem (i dels que ja hem traslladat i per tant, es necessitarà iniciar un possible protocol amb aquestes persones), convertint-los en un vector de transmissió del coronavirus i exposant a un possible contagi a la població ebrenca, tarragonina i lleidatana.

Aquesta situació de pandèmia, on la desinfecció és essencial per evitar la transmissió del SARS-CoV-2 entre la població, l’empresa Ivemon Ambulàncies Egara està utilitzant com a desinfectant de les ambulàncies és l’Incidint Extra N de la casa Ecolab. Fitxa tècnica del producte utilitzat per desinfectar les ambulàncies

Aquest producte per desinfectar, i segons la seva fitxa, no es pot polvoritzar, sinó que s’ha d’escampar amb un drap, però per contra, l’empresa entrega el producte amb un polvoritzador.

Els temps d’exposició del producte, tot i no estar autoritzat, varia entre els diferents patògens, però mai es compleixen, ja que tant aviat s’acaba de desinfectar, l’ambulància ja està operativa. I hi ha casos que necessiten fins a 4 hores d’exposició al producte.

Volem deixar de manifest, que en cap moment els treballadors i treballadores d’aquesta empresa han rebut cap classe de formació presencial sobre com realitzar la desinfecció del vehicle ni com gestionar els residus generats. La pregunta és: Són els tècnics els responsables de desinfectar els vehicles? O és responsabilitat de l’empresa contractar personal qualificat per a realitzar aquesta labor tal com diu la sentència del tribunal de Cantàbria de gener de 2020?

EPIS no reglamentaris entregats per l’empresa

També s’ha denunciat la mala qualitat d’alguns EPIS que l’empresa ha proporcionat als treballadors i treballadores per fer front a aquesta pandèmia, aprofitant-se la bona voluntat de les donacions que han fet persones i empreses. Les ambulàncies que donen servei al CatSalut donen servei amb donacions de material no sanitari i no homologat perquè els tècnics traslladin pacients amb el virus SARS-CoV-2 o amb sospita de tenir-lo. Per fer això, l’empresa ha posat com a excusa que estem vivint temps d’excepcionalitat i que, per tant, tot val. Aquest fet està posant en risc la salut dels treballadors i treballadores, al mateix temps que els està convertint en un vector de transmissió, tant per als usuaris com per als seus familiars.

Tanmateix, Ambulàncies Egara tampoc ha proporcionat a cap dels seus treballadors una formació presencial mínima i adequada del protocol d’actuació enfront un pacient amb sospita del virus COVID-19. És més, els pocs correus que reben els seus treballadors, contradiuen els protocols establerts pel SEM.

Això demostra un total i absolut desconeixement sobre que vol dir prevenir i protegir la salut de les treballadores i treballadors. És pèssim, lamentable, i un risc, que estiguin gestionant aquest servei públic i essencial.

Els treballadors, a hores d’ara, encara no han fet cap formació presencial de com posar-se, treure’s i utilitzar els equips de protecció individual (EPIS) de forma adequada i segura, tal com indica el protocol de l’Institut Català de la Salut. Arribats a aquests punts, les preguntes són:

- Els tècnics poden assistir a aquests pacients sense rebre una formació presencial mínima?

- Com garanteix Ivemon Ambulàncies Egara la salut dels seus treballadors amb aquesta deplorable gestió?

- Seguirà el CatSalut i el SEM deixant que aquesta empresa continuï gestionant un servei públic essencial, o farà com fins ara, mirar cap a una altra banda?

Un altre exemple és el nou procediment davant una Aturada Cardiorespiratòria (ACR). Les unitats de Suport Vital Bàsic (USVB) estan equipades amb desfibril·ladors semiautomàtics per tal de dur una Reanimació Cardiopulmonar de qualitat a l’espera d’una l’ambulància medicalitzada. Doncs bé, Ivemon ambulàncies Egara a hores d’ara encara no ha comunicat als seus treballadors que el Consell Català de Ressuscitació ha canviat temporalment les indicacions de la Reanimació Cardiopulmonar (RCP) amb DEA davant l’ACR per a la protecció dels professionals.

Citem textualment:
’Com a l’entorn extrahospitalari hem de considerar que qualsevol pacient pot estar infectat pel COVID-19, davant un pacient en aturada cardíaca, un dels membres de l’equip, equipat amb l’equip de protecció individual (EPI) bàsic (ulleres, mascareta, guants i bata) inicia compressions toràciques contínues mentre l’altre (igualment equipat) aplica el DEA. No realitzis ventilacions amb baló ressuscitador i mascareta fins l’arribada d’una unitat de Suport Vital Avançat. Si l’equip coneix prèviament a la seva arribada que el pacient es troba en aturada cardíaca, sempre que sigui possible, un membre de l’equip es col·locarà l’EPI durant el trajecte’.

Comunicat en PDF i amb fotografies

Camp-redó, 4 d’abril de 2020.

Correu electrònic: cgt.egara.te@gmail.com
Facebook: Clica aquí.
Twitter: Clica aquí.

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf
titre documents joints

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. La CGT denuncia escassetat de material de protecció adequat per als sanitaris de la demarcació de Tarragona i les deficients mesures de prevenció i protecció
  2. Una sentència que ataca les llibertats i els drets civils
  3. Crida de la CGT de Catalunya a la mobilització contra la #LleiAragonés
  4. Exigim la paralització de les oposicions de TEEI i que les fagin fixes
  5. El govern prepara una privatització massiva. Aturem la #LleiAragonés
  6. Alliberem-nos de l’opressió dels estats i del capitalisme. Autodeterminació i autogestió
  7. Concentració 25-S al Parlament de Catalunya i material Llei Aragonés
  8. Buch i Marlaska han de dimitir, BRIMO i UIP dissolució
  9. El RACC es fa la foto oferint les seves instal.lacions a la Generalitat mentre inventa un ERTO aprofitant l’excusa del COVID-19
  10. Contra la repressió i els nous muntatges policials, llibertat detingudes

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid