CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els preus mínims de matrícules universitàries a Catalunya, els tercers més cars de la UE

Dijous, 20 desembre, 2012

Espanya forma part del grup de vuit països de la UE on la matrícula pot costar 2.000 euros o més.

Un informe de l'Observatori del Sistema Universitari realitza una comparativa a nivell europeu dels preus de les matrícules amb unes dades que l'Estat no va voler facilitar a la Comissió Europea.

Les taxes universitàries espanyoles se situen entre les més elevades del continent. Els graus universitaris són els vuitens més cars de tota la Unió Europea, i els màsters, els setens més costosos. Així ho recull l'informe Estudiar a Europa: preus de matrícules i beques a les universitats europees , que es presenta avui a Barcelona. L'estudi, elaborat per l'Observatori del Sistema Universitari (OSU), compta amb una informació fins ara desconeguda, perquè l'Estat espanyol va ser un dels pocs que no va facilitar les dades de les taxes universitàries a la Comissió Europea perquè aquesta elaborés un estudi comparatiu sobre això (el National Student Fee and Support Systems, 2011/2012 ).

A Espanya, la pujada de les taxes aquest curs té bastant a veure amb la seva posició en el rànquing europeu. El curs passat, abans d'aplicar l'augment anunciat-que fixa el cost de les matrícules en el 25%, com a màxim, del preu dels estudis-les universitats espanyoles eren les dècimes més cares de la UE en preus mitjans. Així, segons detalla l'informe, amb el tasazo els campus espanyols haurien pujat dos esglaons a la llista. I si es tenen en compte només els països de la UE-15, els estudis de grau pujarien fins al tercer lloc, i els màsters, fins al quart.

A partir de l'actual curs, Espanya passa a formar part, segons l'informe, del grup de vuit estats de la UE en què la matrícula pot costar 2.000 euros o més: Letònia, Romania, Regne Unit, Lituània, Hongria, Eslovènia i Turquia . No obstant això, al Regne Unit, per exemple, els estudiants compten amb un sistema de beques compensatori, segons consta en el document del OSU.

"En termes generals, els països amb els estudis gratuïts o més barats són els que atorguen beques a percentatges més amplis de la població estudiantil, amb uns imports més elevats", assenyala l'estudi. A Espanya, al voltant d'un 23% dels estudiants reben beques per situació econòmica, un percentatge poc donat a la comparativa causa de la gran varietat de polítiques de beques de la UE. A Dinamarca, Àustria o Finlàndia, el 100% dels estudiants reben ajudes, algunes superiors a 9.000 euros anuals, mentre que en països com Letònia, Lituània o fins i tot Itàlia, el percentatge d'universitaris becats amb prou feines arriba al 10%.

L'informe elaborat pel OSU analitza un total de 34 tipus de polítiques de preus universitaris de la UE-entre nacionals i algunes regionals-, i conclou que 22 d'elles compten amb unes taxes inferiors a les que s'apliquen a Espanya. Davant aquests preus, emmarcats en l'actual context de crisi econòmica, l'observatori alerta que el sistema universitari espanyol podria tendir cap a un "endeutament de l'estudiantat" i una "reducció de la matriculació". I posa com a exemple a Estats Units: "Molts dels graduats no aconsegueixen la feina que esperaven, i al cap de tres anys la taxa d'impagaments de deutes contrets amb les universitats amb ànim de lucre arriba al 19%, i els centres privats acumulen un 43% d'impagaments ".

Els preus mínims de Catalunya, els tercers més cars de la UE

Els estudis de grau a Catalunya són dels més cars de l'Estat. El departament d'Economia i Universitats de la Generalitat ha aplicat aquest curs un increment de fins al 66% del preu de les matrícules, encara que ho ha fet en funció de la renda dels estudiants. L'augment situa a Catalunya en una posició semblant a la d'Espanya en el rànquing europeu de preus mitjans de matrícules. No obstant això, pel que fa al preu mínim dels estudis-substancialment superior al de la resta de comunitats autònomes-, l'informe constata que el 80% dels països o regions analitzats tenen unes taxes màximes inferiors als preus mínims catalans. En aquest sentit, els preus mínims catalans són els tercers més costosos dels 34 que recull l'estudi. A més, a Catalunya la política de beques, que només arriba al 18% de la població estudiantil, és cinc punts inferior a la de la resta de l'Estat.

FONT: ELDIARIO.ES

Informe de preus de matricules i beques a universitats a Europa:

Més informació:

- OBSERVATORI UNIVERSITARI

- FEDERACIÓ D´ENSENYAMENT DE CGT CATALUNYA