CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Programari per prevenir malalties relacionades amb ordinadors

Divendres, 1 febrer, 2013

Les malalties relacionades amb els ordinadors augmenten a mesura que es fa un ús cada vegada més intensiu d'ells.

La situació i altura de l'ordinador, la cadira i la taula en la qual s'utilitzi, així com la postura de l'usuari, intervenen de forma directa en l'aparició d'aquest tipus de dolències.

No cal dir que s’han de tenir en compte les disposicions legals i recomanacions d'ergonomia i seguretat en el treball que podeu trobar a la xarxa (INSHT, Gencat,...).

Des de la Secretaria de Salut Laboral us recomanem una sèrie de programes, que podeu trobar a la Xarxa de manera gratuita, dedicats a combatre la fatiga i altres problemes derivats de contínues jornades enfront de l'ordinador, per obligar a l'usuari/a a realitzar pauses laborals cada cert temps; ho fan mitjançant el bloqueig en major o menor mesura de l'equip durant períodes que es poden regular. Durant aquestes parades és aconsellable aixecar-se de l'ordinador, almenys deu minuts cada hora, i caminar o realitzar alguns exercicis senzills de estiraments.

Alguns d'aquests programes són:

Quicksilver. Facilita l'automatització de tasques que es repeteixen amb freqüència, la qual cosa és una forma d'evitar clics de ratolí i moviments innecessaris i optimitzar la productivitat enfront de l'ordinador. Està orientat per substituir la majoria de les accions habituals per combinacions de tecles que llancen programes, obren documents o els envien per correu electrònic. Per Mac.

TimeOut. La seva funció reguladora més destacada, entre moltes altres, és que permet ajustar el nivell de transparència del fons de pantalla. A més, ofereix la possibilitat de posposar els descansos i el temps que triga a enfosquir-se la pantalla, un acte que marca l'inici del descans. Entre les característiques del programa, està la possibilitat d'executar aplicacions en iniciar i acabar els descansos. Una utilitat d'aquesta funció és activar l'estat "absent" al programa de missatgeria. Es troba en la Mac App Store de manera gratuïta.

Big Stretch. Disponible per Windows, versions 7 i 8 incloses, és un programa molt senzill i intuïtiu d'usar que recorda quan s'ha de fer una pausa per evitar la síndrome RSI i convida a la realització d'una sèrie d'exercicis d’estiraments de les extremitats i l'esquena.
Una bona cadira és indispensable, i no està de menys tenir coixins per a les mans i colzes o un teclat no massa elevat.

Els ordinadors portàtils, pel seu disseny, poden produir dolències després d'un ús continuat sense les condicions adequades. Existeix tota una gamma de productes per adequar-los a les posicions saludables en què hauria de treballar l'usuari, però aquests accessoris no són substituïbles pels necessaris temps de descans, que es poden regular mitjançant aquests programes.

Existeixen dos tipus de pauses: normals i curtes. Les pauses cridades normals estan pensades per fer-les una vegada cada hora de treball i per un període no inferior a deu minuts. Les pauses curtes se solen programar cada deu o quinze minuts i per un temps d'entre quinze i trenta segons. Alguns programes ofereixen la possibilitat de configurar tres tipus de pauses segons la durada i intervals de cadascuna.

En les pauses curtes es pot relaxar la vista mirant el més lluny possible i canviant el punt d'enfocament. El fet de fixar la mirada durant molt temps en un mateix punt, per exemple un monitor, produeix una sèrie de problemes oculars que poden prevenir-se en la majoria dels casos amb uns senzills consells.

Perquè les pauses siguin més efectives es poden realitzar exercicis d’estiraments. Alguns programes inclouen imatges i vídeos amb les postures que ha d'adoptar l'usuari perquè serveixin de guia a l'hora de fer-los. Són exercicis senzills que estan pensats perquè es puguin dur a terme a casa o en el lloc de treball i utilitzant els objectes que puguin estar a l'abast, com la cadira i la taula. Cada postura exercita una part del cos, i es realitzen en sèries que canvien en cada pausa.

Francisco A. Pozo Capellín

Secretariat Permanent - SECRETARIA DE SALUT LABORAL

Comitè Confederal de la CGT de Catalunya

salutlaboral@cgtcatalunya.cat

tf.691 204 901