Documental 'Casas para todos' - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

Documental ’Casas para todos’
Un recorregut per la bombolla immobiliària i la crisi financera a l’estat espanyol
dimecres 8 de gener de 2014 / Notícies / Visites: 353
Menéame

CASAS PARA TODOS
Gereon Wetzel

Alemanya (-1)
52 minuts
Cinema d’autor
VO en castellà

SINOPSI

Poc després que la bombolla immobiliària esclatés als Estats Units, Espanya va patir la mateixa sort. Fins llavors, les polítiques de crèdit permissives, combinades amb una promoció exagerada de la demanda, havien portat a la construcció compulsiva d’habitatges, especialment per a segones residències.

Gereon Wetzel ens porta a un univers paral·lel ple d’absurditat. Un guàrdia que vigila 30.000 pisos buits, ovelles que es passegen entre urbanitzacions a mig construir, una autoescola que estalvia combustible conduint pels carrers abandonats d’una ciutat fantasma. Wetzel troba imatges de la bombolla immobiliària i la crisi financera que transformen aquests termes abstractes en conceptes tant comprensibles com increïbles.

http://www.eldocumentaldelmes.com/ca/documentals/229-casas_para_todos.html

Tràiler

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0hFwNijeVbU


Paisatges devastats, cases per a totes

Urbanitzacions moribundes, solars buits, pisos i xalets esquelètics, carreteres que no porten enlloc. Un paisatge devastat pel tsunami immobiliari a l’Estat espanyol.

Urbanitzacions moribundes, solars buits, pisos i xalets esquelètics, carreteres que no porten enlloc. Un paisatge devastat pel tsunami immobiliari a l’Estat espanyol. El documental Casas para todos de Gereon Wetzel recorre els vestigis de la bombolla, hi passa per sobre, els contempla, llença una reflexió i s’atura pequè l’espectador faci la resta. Wetzel, que a més de cineasta és arqueòleg, ha comparat l’elaboració del documental amb la prospecció de superfície arqueològica: l’investigador avança per un camp de treball i recull el que troba a la superfície. Ni més ni menys que prop de 700.000 habitatges nous sense vendre i mig milió més en construcció, segons el Ministeri de Foment espanyol. Tot això sura a la superfície.

El documental discorre per projectes fracassats, com Ciudad Valdeluz a uns cinc quilòmetres de Guadalajara, els resorts de Polaris World a Múrcia, Marina d’Or i l’aeroport de Castelló. Un cop dins els paisatges, ens descobreix carrers que s’han convertit en pistes de patinatge per a tres joves o en pistes de pràctiques per a conductors d’autobús. Un ramat d’ovelles ha recuperat alguns jardins de cases adossades per a pasturar i fins i tot, hi ha esquelets de formigó que són camps de batalla per a l’exèrcit espanyol.

Als espais desolats, Wetzel hi sobreposa algunes declaracions recuperades de personatges responsables de la bombolla immobiliària, que contrasten amb la realitat. El constructor Francisco Hernando, conegut com “El Pocero”, el 2008 assegurava que en tres mesos acabaria amb l’atur "declarant tot el sòl urbanitzable, demà mateix!". També s’escolta Aznar, Isidre Fainé, Ana Botella i Carlos Fabra. El documental Casas para todos també insinua la cara humana dels paisatges devastats. Les altres veus que apareixen són les de les 26 famílies que ocupen un edifici i altres supervivents que viuen dins l’esquelet d’alguna casa a mig fer.

L’estampa fotogràfica i el mètode obervacional generen un impacte a l’espectador i dimensionen el despilfarro i el soufflé i alhora, la proporcional caiguda en picat i la fallida de tants projectes. Però es queda a la superfície. No arribem a conèixer les causes ni indaga en els responsables. Desconeixem que és el gegant fallit de la construcció Reyal Urbis qui hi ha darrera Ciudad Valdeluz, o que el president de Polaris World i el seu exdirector financer van estar imputats per corrupció urbanística. Tampoc desemmascar les conseqüències de la bombolla: quant deuen les immobiliàries, a quines entitats bancàries han entregat els actius, què representa l’stock de cases buides a l’Estat espanyol. Està clar, que no ho pretenia.

* Article de Gemma Garcia al setmanari Directa.

http://directa.cat/noticia/paisatges-devastats-cases-tots

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf
Carpeta
Cartell documental 'Casas para todos'

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. La CGT denuncia escassetat de material de protecció adequat per als sanitaris de la demarcació de Tarragona i les deficients mesures de prevenció i protecció
  2. Una sentència que ataca les llibertats i els drets civils
  3. El govern prepara una privatització massiva. Aturem la #LleiAragonés
  4. Crida de la CGT de Catalunya a la mobilització contra la #LleiAragonés
  5. El RACC es fa la foto oferint les seves instal.lacions a la Generalitat mentre inventa un ERTO aprofitant l’excusa del COVID-19
  6. Buch i Marlaska han de dimitir, BRIMO i UIP dissolució
  7. Exigim la paralització de les oposicions de TEEI i que les fagin fixes
  8. Presos polítics … i nosaltres, els i les llibertàries
  9. Concentració 25-S al Parlament de Catalunya i material Llei Aragonés
  10. Campanya Aturem la Invasió

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid