CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Pujada salarial a Citigroup: un blindatge de contractes per a l’Alta Direcció

Diumenge, 23 agost, 2009

En aquests dies els mitjans de comunicació a tot el món donen compte de l'escàndol originat per algunes entitats financeres nord-americanes (entre elles destaca Citigroup), les quals han eludit caure en fallida per la injecció d'enormes quantitats de diners públics, i mentre estan pagant "bonus" de molt elevada quantia als seus principals directius.

En aquest context, que afecta a Citigroup internacionalment, l'Empresa va convocar fa breus dates a la representació sindical per informar-nos dels que ells anomenen "adaptacions retributives".

Pel que allà van dir, aquesta nova política salarial té per finalitat evitar la fuga de talents (cita textual) en l'actual situació de crisi, i bàsicament consisteix en una pujada salarial només per a alguns empleats, els quals, en comptes del bonus de final d'any, passaran a percebre ja a l'exercici en curs un equivalent complement mensual de naturalesa absorbible.

Aquesta mesura l'aplicaran en totes les empreses de Citigroup a Espanya, menys a Citifin i àrea portuguesa de CitiRecovery.
Després d'intentar convèncer-nos que l'Empresa no concedirà aquesta retribució a dit, van acabar afirmant que emetrien una ordre de servei informant la plantilla, cosa que encara no han fet.

Ja que ja han passat més de dues setmanes d'aquesta reunió, i que aquests canvis tindran efectes des del mes de Juliol-09, seguidament procedim a efectuar una valoració dels mateixos.

Abans que res, volem que quedi bé clar que considerem qualsevol millora salarial per als empleats com molt merescuda, tant a caps d'àrea o servei, directors, gestors, personal administratiu, recobradors, etc., i per tant hauria de ser de caràcter generalitzat. Creiem que té molt mèrit el treballar dia a dia amb les ganes i il·lusió que ho fa el conjunt de la plantilla de Citigroup a Espanya, amb infinitat de prolongacions voluntàries i gratuïtes de la jornada laboral, en una Entitat que estan deixant inactiva a poc a poc, i que pretenen vendre amb o sense plantilla.

Dit això, la decisió de la Direcció d'excloure d'aquesta millora els treballadors de Citifin la qualifiquem com una injustícia i un insult, que sol podem entendre dins de la persecució i fustigació que vénen suportant aquests companys, per forçar-los que abandonin l'Entitat acollint-se a l'acord laboral que l'Empresa té firmat amb CCOO i UGT (sindicats als quals paga i afavoreix).
Mentre que els membres de la Direcció, que són els verdaders responsables de la negativa evolució dels negocis a Citifin, sí que percebran aquesta pujada salarial, la plantilla d'aquesta filial, que no té cap culpa de les decisions que ells prenen, no veurà un sol euro.

Respecte a la justificació oficial que fan d'aquesta mesura, no podem sinó mostrar el nostre rebuig. Excusar-se que pretén evitar la fuga de talents és molt pretenciós. Però és que potser hi ha algun talent en la Direcció de Citigroup? On eren aquests talents quan Citigroup ha tingut un paper destacat en el cas de les hipoteques escombraries, que ha donat origen a una de les majors crisis financeres de la història? On eren aquests talents que han portat a aquesta, la que era primera entitat financera del rànquing mundial, gairebé a la ruïna, evitada per la injecció d'enormes quantitats de fons públics?

Ara, l'actual Direcció de Citigroup, que és continuista tant a nivell mundial com a Espanya, ja que majoritàriament ja pertanyia a l'equip de gestió anterior, pretén solucionar la seva crisi com si fos una partida de monopoly: venent els negocis que a ells no els afecten personalment, per aconseguir liquiditat amb què reflotar els que ells ocupen, i així poder continuar gaudint de les seves altíssimes retribucions salarials i posició social. En altres paraules, i seguint amb el símil, eliminen les casetes (les nostres ocupacions) per salvar els seus hotelets (els seus rendibles càrrecs).
¡ ¡ Vaja mèrit té actuar irresponsablement i després salvar-se a costa de sacrificar els altres!!!
És això talent? No serà desvergonyiment?

Per entendre correctament el propòsit d'aquesta modificació salarial n'hi ha prou amb observar detingudament el seu contingut.
La verdadera realitat és que per a la majoria dels empleats que el percebin suposarà un increment molt exigu, que donada la seva naturalesa compensable, pot ser absorbit en gran part per l'increment previst als convenis col·lectius d'aplicació a primers de 2010. Per tant, més que una pujada salarial, constitueix un petitíssim augment momentani a extingir en poc temps.

Tanmateix, per a l'Alta Direcció, l'aplicació d'aquesta mesura té conseqüències molt més beneficioses. En el seu cas, els altíssims bonus que tenien previst concedir-se se'ls anticipen ja, passant a ser retribució fixa, que encara que compensable, donada la seva elevada quantia haurà de passar molts anys (en alguns casos vides) per ser absorbida per les futures pujades salarials ordinàries. Dit d'una altra forma, consoliden ara els seus bonus per tota la vida, cobrant-los sota una altra denominació diferent, any rere any, independentment que el mereixin o no.
Però a més, en incrementar d'aquesta forma el seu nivell retributiu fix, els alts càrrecs de Citigroup blinden el seu contracte davant d'una eventual rescissió del seu contracte, multiplicant la indemnització que els correspondria.

Tot això succeeix quan als Estats Units s'està estudiant i debatint una reforma legislativa que impossibiliti que en empreses rescatades del desastre mitjançant la concessió de fons públics, com succeeix amb Citigroup, els seus directius es reparteixin fons milionaris.
L'Alta Direcció de Citigroup s'ha anticipat a aquestes lleis, actuant com sempre en el seu profit, no en el de l'Entitat. Per a això sí caminen llestos, encara que no prou per enganyar-nos els empleats.

Un escàndol més, pel qual protestarem formalment, que deixa molt clar i net la veritable mena dels que dirigeixen aquesta multinacional financera: Mentre els alts càrrecs s'enriqueixen, intenten acomiadar empleats mileuristes per rebaixar costos salarials.

En vista del que diem, les nostres consignes adquireixen la major certesa i vigència, i continuarem lluitant per elles:

Citibank afronta la crisi a costa dels seus treballadors

NO al tancament de negocis de Citigroup a Espanya

NO als acomiadaments en el Grup Citibank

CGT Citibank

Attached documents