CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

1 de juliol: Referèndum al Marroc. Alguna cosa ha canviat: la lluita popular és present

Dijous, 30 juny, 2011

No és la primera constitució "democràtica" que la monarquia alauita presenta al país. 5 reformes constitucionals des de 1962 fins a 1996, aclaparadorament votades en l'època de Hassan II.

Però avui alguna cosa ha canviat. Quan a Chtouka Aït Baha, els diplomats en atur cremen públicament les seves targetes electorals al mateix carrer, quan 5 dies abans del referèndum (el 26 de juny) surten prop de 200.000 manifestants al carrer demanant el boicot a més de 50 ciutats i pobles del Marroc (destacant la massiva manifestació de 40.000 persones a Tànger), ...

... quan l'exigència de canvis democràtics sorgeix del carrer amb el moviment 20 de febrer en el context de les revolucions tunisiana i egípcia i no del palau (el discurs real arriba el 9 de març després de més de dues setmanes de manifestacions), és que alguna cosa està canviant realment al Marroc.

Mobilització a fons de tots els mecanismes del poder per aconseguir el Sí en el referèndum

La màquina del Makzen s'ha posat en marxa per intentar frenar el conflicte popular creixent al carrer, en particular, les manifestacions del moviment del 20 de febrer:

* La utilització de tots els mitjans de comunicació públics i la premsa dels partits del règim, a favor de la nova constitució fins i tot abans de ser publicada. Ja el tancament de diaris, com Tel quel, l'empresonament de periodistes, com Rachid Ninyo, ha decapitat qualsevol diari d'alta tirada d'oposició. Arriba fins i tot el llarg braç del ministre de comunicació marroquí, Khalid Naciri, a provocar l'acomiadament de dos periodistes marroquins a Dubai que havien mostrat simpatia pel Moviment 20 de febrer.

* La utilització dels imants de les mesquites i la mobilització de moviments religiosos teledirigits i finançats per l'estat per tal d'utilitzar la religió per al benefici de rei. En les mesquites es demana descaradament el sí a la reforma constitucional i es cataloga de mals musulmans als que pensen votar no i d'ateus i incrèduls els que defensen el boicot

* Unes setmanes abans del referèndum, la repressió directa de les manifestacions amb un balanç fins avui de 7 morts, l'empresonament de sindicalistes, la detenció i tortura d'estudiants i les detencions de nombrosos militants agredits i atacats en diverses ciutats del Marroc.

* En la mesura que s'acosta l'1 de juliol, la repressió directa ha estat substituïda per la contractació de matons que amb plena impunitat ataquen els manifestants del 20 de febrer i ocupen el carrer per la força, fent de subcontracta de la policia, els "chmakrias"

* La utilització de diners públics, lliurat als partits del règim o als xivatos que treballen per al ministeri de l'interior per organitzar manifestacions "espontànies" reclutant tot tipus de persones pagades per expressar el seu suport al rei i per desacreditar el moviment del 20 de febrer

El Moviment 20-F, decidit a continuar la lluita

El pas ja està donat. El moviment ha estat capaç de seguir mobilitzant a nivells importants i de desafiar el discurs real, defensant obertament el boicot, l'abstenció.

Traduïm el comunicat de l'ANDCM on reflecteix la seva voluntat de continuar la seva lluita, assenyalant com la constitució de 1996 ja reconeixia la llibertat d'associació i el dret al treball i, malgrat això, l'associació segueix prohibida i se'ls segueix negant el dret a la feina. Avui mateix 5 vaguistes de fam, joves aturats de la ciutat de Oulmès, han estat ingressats en estat crític a l'hospital.

COMUNICAT DE L'ANDCM

L'Associació Nacional de Diplomats i Diplomades a l'Atur, ha seguit de prop tot el que està passant en el tauler polític aquí i ara al Marroc, les reaccions i evolucions, que s'han mostrat pel dinamisme militant dels companys de l'ANDCM en col.laboració amb els militants del moviment 20 de febrer. Tot això ha conduït finalment a que el règim s'utilitzi a fons volent frenar les lluites amb una constitució, que no reflecteix veritablement els desitjos de la població aquí al Marroc, ni tampoc les justes reivindicacions de l'ANDCM, ni del moviment 20 de febrer.

Respecte a tot això, i d'acord amb la concepció general de la nostra associació, l'ANDCM, aprovada al Xè congrés nacional, i d'acord amb tot l'estipulat pel consell nacional celebrat a CASABLANCA el 19 de juny de 2011, en ocasió de la celebració del trentè aniversari de l'aixecament popular al Marroc, del 20 de juny de 1981, els militants de l'ANDCM, han dut a terme la cinquena etapa de la lluita nacional continuada que va començar el 4 d'abril a Rabat, estenent a totes les regions del Marroc, a totes les seccions, a les coordinacions provincials i regionals amb la mateixa consigna i els mateixos objectius de la lluita nacional oberta a Rabat.

Encara que l'antiga constitució ja parlava de la garantia del dret al treball (a l'educació, l'ocupació, a la igualtat de tots els ciutadans), el nou projecte de constitució del 2011 estipula "l'estat i les institucions públiques territorials treballen per a la utilització de totes les eines disponibles per facilitar l'accés de tots els ciutadans i ciutadanes en condicions d'igualtat al dret al treball, l'ajuda de totes les autoritats públiques en la recerca d'ocupació, accés a la funció pública segons el mèrit ...").

Companys, segueix el silenci fatxenda dels responsables del Marroc, cara a les justes reivindicacions de la nostra associació garantides per tots els tractats nacionals i internacionals dels drets humanes, reivindicacions que segueixen sent encara d'actualitat, fins i tot el nostre propi reconeixement legal, encara que la nova constitució estipuli "La llibertat de reunió, d'expressió, de manifestació pacífica i la creació d'associacions així com la pertinença a organitzacions sindicals, polítiques i de drets humans.. estan garantits". Però ja l'antiga constitució estipulava "La llibertat de creació de les associacions, la llibertat d'adhesió a totes les organitzacions sindicals o polítiques segons l'elecció dels ciutadans" i no obstant això la nostra associació fins avui dia il.legal, ni tan sols té l'acús de rebut del dipòsit legal sense cap justificació lògica.

Al ja dit, cal afegir la metodologia amb la qual s'ha creat el comitè real que ha elaborat l'anomenada constitució, de manera que declarem el següent:

* Crida a tots els i les Diplomades es en atur, a les masses populars, a boicotejar el teatre del vot de la constitució dels esclaus.

* Compromís amb la nostra ANDCM. Compromís amb els nostres drets clarificats en el nostre quadern reivindicatiu.

* Condemnem amb força totes les accions repressives cap els militants del 20 de febrer així com cap a tots els altres militants que boicotegen aquesta representació teatral.

* Reivindiquem l'accés a la funció pública per a tots els diplomats / des en atur de l'ANDCM.

* Reivindiquem el descobriment de la tomba del nostre màrtir MUSTAPHA ELHAMZAOUI i el judici dels criminals incriminats en aquest assumpte

* Reconeixement legal de la nostra associació, l'ANDCM

Visca l'ANDCM, sòlida i militant. Llarga vida per als nostres màrtirs Mustapha Elhamzaoui i Najiat Addaia

Comitè executiu de la ANDCM

Mouatamid

Equip de treball per al nord d'Àfrica de la S. de RR. II de la CGT

>>> Veure vídeos sobre el tema a:

www.rojoynegro.info/1-julio-referendum-marruecos-algo-ha-cambiado-la-lucha-popular-esta-presente