100 advocats impulsen un manifest “pel dret a manifestar-se sense coaccions”
Denuncia l'augment de les mesures repressives, com la web delatora, l'empresonament de vaguistes o l'ús de material perillós per part dels Mossos, davant la "lògica" protesta ciutadana en contra de les retallades dels governs.
Un centenars d’advocats catalans s’han adherit al manifest "Pel dret a manifestar-se sense coaccions", en què recorden que aquest queda recollit en l’actual ordenament jurídic estatal i internacional. En el text, recorden que els governs català i espanyol “estan realitzant una política de dures retallades en àmbits tan sensibles socialment com l’educació i la salut, que venen a sumar-se a la degradació dels drets laborals en el món del treball i als endèmics problemes de l’habitatge”. I que aquestes mesures han provocat “la lògica i necessària mobilització i protesta ciutadana”, que han anat acompanyades d’un “preocupant augment d’actuacions repressives i contràries al propi ordenament jurídic per part de la Conselleria d’Interior de la Generalitat de Catalunya”.
Per tot plegat, el manifest dels 100 advocats, com el presenten, denuncia “l’empresonament de vaguistes i sindicalistes” arran de la vaga general del 29 de mar, perquè s’ha donat un “ús excessiu i mancat de cap criteri legal de la presó preventiva amb la finalitat política d’atemorir els ciutadans i de coaccionar l’acció sindical dels treballadors”. També es queixen de l’ús per part dels Mossos de “material perillós per a la integritat de les persones”, com pots de fum o piloteres, així com la “coacció policial als manifestants” els proppassats 1 de maig, Dia del Treball, i 3 de maig, en la vaga d’estudiants. Finalment, el darrer motiu de denúncia és la web que Interior va posar en funcionament per delatar persones que, sempre segons la seva versió, havien participat en els incidents del 29-M, perquè “vulnera els drets fonamentals a la presumpció d’innocència i a l’honor i ens apropa perillosament a una situació d’Estat anti-democràtic”.
El document, signat per advocats coneguts com Francesc Casares, Benet Salellas o Xavier Monge –cap de llista de la CUP a Barcelona les darreres eleccions municipals-, així com pels membres del Col·lectiu Ronda, conclou que en l’actual situació de pèrdua de drets col·lectius bàsics, “el manifestar-se no només és un dret, sinó una obligació ciutadana, que no pot veure’s violentada per actuacions clarament intimidatòries de les autoritats”.
* Notícia publicada al web del setmanari El Triangle