CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

12 d’octubre del 2008, neonazis a Tarragona?

Dijous, 9 octubre, 2008

La matinada de l’11 d’abril del 1993, era assassinat Guilem Agulló a la localitat de Montanejos, a la comarca de l’Alt Millars. Al Guillem el va matar Pedro Cuevas, qui va ser condemnat a catorze anys de presó (dels quals en complí quatre) per un assassinat que no van condemnar ni PP ni Unió Valenciana, i el silenci dels quals no els valgué la il·legalització...


A l’edició del dia 8 d’octubre del 2008, “El Punt” entrevista Vicent Vallés, un tarragoní de Torreforta líder d’Alianza Nacional, el partit que convoca la manifestació del 12 d’octubre a Tarragona i del qual són militants Vallés i Cuevas; el primer, cap de llista per Tarragona, el segon, cap de llista per Xiva (a la Foia de Bunyol) en diverses eleccions. El “senyor” Vallés banalitza la manifestació que el seu partit “legal” ha convocat, banalitza la seva suposada ideologia neonazi i banalitza l’assassinat de Guillem.

Anem a pams. Les manifestacions d’Alianza Nacional acostumen a ser un punt de reunió d’ultres, amb un servei d’ordre exemplar –és veritat- i amb unes vigílies plenes d’agressions contra tothom qui no forma part de la “família ària espanyolista” (immigrats, pobres, gais, gent d’esquerres, indigents, etc.) en la millor línia de les ideologies que tenen i que el tarragoní banalitza. No obstant, Alianza Nacional és un partit agermanat amb l’organització neofeixista italiana La Fiamma Tricolore i en procés d’agermanament amb el NPD alemany, que a casa seva fan el mateix.

Vallés a l’entrevista es declara espanyolista i diu que el seu partit no farà una celebració feixista. Feixistes no ho són, però neonazis, sí, tal com s’entén la paraula al 2008. A la seva pàgina web (http://www.freewebs.com/ancatalunya/) expliquen, amb tot luxe de detalls i amb fotografies incloses, almenys fins que escric aquest article, l’homenatge a Rudolf Hess que van fer el 18 d’agost passat al seu local de Tarragona. Rudolf Hess era la mà dreta de Hitler, per a qui no ho sàpigui. Llegint la pàgina també em pregunto com pot ser que un senyor tan civilitzat com el Vallés aquest escrigui en una crònica del 23 de juny del 2007 que per celebrar el solstici d’estiu van fer una excursió a Tortosa en què “Al llegar a la cima del monte elegido, se plantó la sagrada Svástica franqueada por dos antorchas”. Si no són nazis, com a mínim, ho semblen, o no saben què vol dir l’esvàstica?

Pel que fa a Quillem Agulló, aquest no va morir com a conseqüència d’un acte d’autodefensa de Pedro Cuevas. A Guillem el mataren amb una navallada al cor després de rebre una pallissa d’un grup de feixistes. I els qui el mataren ho van fer perquè era valencià i volia la independència dels Països Catalans des de l’esquerra (al País Valencià, per a l’extrema dreta, aquest és un bon motiu per matar-te) i perquè era antiracista (i per a qui creu en les races, aquest és un altre bon motiu per acabar amb la seva vida). En el judici, fet a Castelló de la Plana l’any 1995, el jutge condemnà Cuevas i va absoldre la resta del grup. Pocs dies després, un dels acusats, Juan Manuel Sánchez, participà en una agressió amb navalla a València.

Banalitzadors de la seva violència contra tothom qui no és com ells, banalitzadors d’alguns dels assassinats col·lectius més grans del segle XX i del règim que els va provocar organitzant constants xerrades d’historiadors revisionistes i banalitzadors de l’assassinat d’un company, d’un germà, de Guillem.

Banalitzar el nazisme i la violència política que l’envolta ho poden fer els neonazis, però no ho podem fer les persones amb un mínim de sensibilitat. Ni banalitzar-lo ni callar davant d’ell. Perquè si callem avui que són pocs, el nostre silenci ens acusarà demà si arriben a ser més. I ja sabeu que en temps de crisi, els qui defensen “solucions finals” creixen com els rovellons després de la pluja. Que no sigui aquí a Tarragona.

Jordi Martí Font

Membre del Col·lectiu Catalunya de la CGT