CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

120.000 persones amb paràlisi cerebral podrien quedar-se sense cobertura sanitària

Dilluns, 4 juny, 2012

paralisis.jpg

Aquest Reial Decret Llei de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut (RD. 16/2012) eleva del 33% al 65% el grau de discapacitat necessari per poder accedir a la Seguretat Social


Aquest Reial decret llei de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut (RD. 16/2012) eleva del 33% al 65% el grau de discapacitat necessari per poder accedir a la Seguretat Social.
Com explica ASPACE, "elevar el grau de discapacitat requerit per comptar amb la necessària cobertura sanitària no fa sinó afegir més barreres a les persones amb paràlisi cerebral, que ara hauran d'abonar una assegurança privada o veure obligats a incloure com a beneficiaris de terceres persones, minvant així la seva independència i autonomia ".

D'acord amb el que recull el decret, les persones amb paràlisi cerebral usuàries del transport sanitari no urgent hauran d'abonar un percentatge d'aquest servei, imprescindible en moltes ocasions per als seus trasllats.

És més, la prestació ortoprotètica, igual que passarà amb el transport no urgent, també quedarà fora de la cartera bàsica de serveis, de manera que les persones amb discapacitat tampoc tindran garantit aquest servei de forma gratuïta i sota el qual recau, per exemple, l'adquisició de cadires de rodes.

Per això, l'organització sol · licita que "tant els transports no urgents com els serveis ortoprotètics siguin coberts per la cartera bàsica de serveis, per tal de que l'economia de les famílies de persones amb paràlisi cerebral, que ja es veu normalment afectada per despeses relatives a la discapacitat, no es vegi encara més perjudicada pel copagament en aquestes prestacions essencials per al seu benestar diari ".

Pels mateixos motius el col · lectiu de persones amb paràlisi cerebral també considera necessari que les persones amb malalties cròniques quedin exemptes del pagament del percentatge dels fàrmacs, el conegut copagament farmacèutic, establert pel decret del Govern. La Confederació ASPACE insta el Govern a reunir-se amb els diferents organismes de representació de la discapacitat per a "escoltar les seves propostes i consensuar unes mesures que garanteixin el Sistema Nacional de Salut sense que es vegin perjudicats els gairebé quatre milions de persones amb discapacitat del nostre país, de les quals 120.000 tenen paràlisi cerebral ".

FONT: Catalunya Press