CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

13 de març: Jornada Estatal per la Despenalització del Top Manta

Dijous, 11 març, 2010

El dia 13 l'Acció Manta Blanca sortirà als carrers de diverses ciutats dintre de la campanya per la despenalització del top manta. A continuació us expliquem la situació en la qual ens trobem i en què consisteix l'acció.

SITUACIÓ

Fa un any i mig, diferents col·lectius socials comencem a cridar l'atenció sobre l'ús absolutament desproporcionat de l'actual Codi Penal per a sancionar la venda de cds, dvds i productes de marques falses en els carrers. La simple tinença o exposició d'aquest material s'està castigant amb penes de sis mesos a dos anys de presó (substituïble per penes d'expulsió i prohibició d'entrada al territori Schengen), multa (que si no es paga es converteix en més dies de privació de llibertat, com a mínim, en altres sis mesos més de presó) i el pagament d'altes indemnitzacions a les gestores d'autor.

Qui venen en el carrer aquests productes són, majoritàriament, persones sense papers que no poden regularitzar la seva situació : la pròpia llei no ho permet, situant-les en un lloc d'especial vulnerabilitat legal i social. Moltes persones sense papers troben en la venda ambulant l'única sortida que existeix per a aconseguir un ingrés mínim, el qual ronda els 10 euros diaris.

En l'actualitat hi ha 96 persones a la presó per intentar sobreviure i centenars de persones amb causes penals obertes per la mateixa activitat. Però a més, aquesta situació es tradueïx en veritable pànic de sortir al carrer. Entenem que el dret dels artistes a viure de les seves obres ha de ser protegit, però això no pot fer-se a través de la desproporcionalitat que malbarata el codi penal sobre els manteros.

Actualment existeixen altres ordres jurídics (administratiu o civil) que regulen i sancionen la venda de cds, dvds i productes de marques falses en els carrers. Seguint determinats principis que regeixen el dret penal (principi d'intervenció mínima, subsidiarietat, proporcionalitat, etc.) la venda al carrer hauria d'excloure's de l'òrbita penal, ja que aquesta únicament es reserva a les infraccions de caràcter més greu. A més, aquest tipus de procediments suposen una despesa innecessària dels diners públics.

PER QUÈ EN AQUEST MOMENT?

En el marc de la modificació del Codi Penal que s'està portant a terme en l'actualitat, el Consell de Ministres ha aprovat una proposta de reforma de l'article que regula la venda rondaire de cds, dvs i productes de marques falses en els carrers. Aquesta obertura al debat és molt positiva, però aquesta proposta és insuficient: deixa oberta la possibilitat d'ingrés a presó a la decisió arbitrària d'un jutge i no elimina la substitució de la multa per més dies de presó quan les persones no poden afrontar el pagament.

Per això, diferents col·lectius socials han presentat esmenes que van en una altra línia: que cap persona que vengui petites quantitats de cds, dvds i productes de marques falses en els carrers sense altres recursos econòmics vagi a presó. És a dir, que en cap concepte es penalitzi la supervivència.

Per això és un moment crucial per a aconseguir una modificació precisa dels articles 270 i 274 d'aquest codi. I és per això que volem sortir al carrer per a fer visible el suport a aquesta petició de canvi que ens sembla tan legítima i justa.

DESCRIPCIÓ DE LA INICIATIVA: UNA ACCIÓ SIMBÒLICA EN EL CARRER

La idea és sortir al carrer formant una fila infinita de venedors/es de top manta, blancs i amb papers de residència, per a donar-li la volta a la situació i mostrar l'asimetria injusta que existeix entre unes persones i altres: Per què unes es veuen obligades a estar en un costat de la manta i unes altres simplement passegen per l'altre? Per haver nascut en una part del món i no en una altra?

Les persones que aquest dia ens posarem en "l'altre costat de la manta" volem expressar que és inacceptable aquesta persecució a qui ha estat situat en pitjors condicions en nom de la nostra seguretat, del nostre benestar i a través d'una mala aplicació de la protecció a la creació artística. Juristes que diguin: "No amb les nostres lleis"; artistes que diguin: "No en nom del dret a viure de les nostres creacions"; i, en general, ciutadans del carrer que expressin: "No en nom de la nostra seguretat i benestar".

Aquesta acció simbòlica es realitzarà en els carrers més cèntrics de diverses ciutats espanyoles el mateix dia. L'acció comptarà en tot moment amb permís legal, no existeix risc per a ningú. Volem compondre una imatge i un missatge que cridi l'atenció: venedors blancs, artistes, juristes… fent això que la llei considera tan greu com per a dur a algú a la presó durant més de dos anys de la seva vida.

Exposarem en les mantes obres d'artistes compromesos amb aquesta iniciativa i altres materials de denúncia i suport. Creiem que no només es tracta de denunciar una situació injusta sinó de proposar una forma més igualitària de conviure entre qui vivim avui en les nostres ciutats.

ON I QUAN

* La Corunya (Obelisco a les 19 h)

* Barcelona (Pl. Catalunya a les 18h )

* Madrid (Callao-Sol a les 13 h)

* Màlaga (Plaza de la Gracias a les 19 h)

* Pamplona (Plaza Ayuntamiento a les 13 h)

* Terrassa ( Pl. Vella a les 19h)

Els companys de Bilbao, Sevilla i Aragó amb qui vam dur endavant l'esmena, encara que no surtin el dia 13 de març, donen suport a aquesta acció. Tots seguim recollint signatures, sortint als carrers en aquests mesos de debat parlamentari.

Més info al web del Ferrocarril Clandestino: www.transfronterizo.net

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció