CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

14-15 de Juny davant el Parlament de Catalunya: Crònica d’una jornada de lluita que no passarà desapercebuda

Dijous, 16 juny, 2011

Com sempre passa en aquest tipus de mobilitzacions, tant llargues, tant intenses i amb tants esdeveniments per repassar, és impossible fer-ne una crònica detallada, i més avui en dia, amb que l'allau de mitjans per a comunicar-se i comunicar (vídeos, fotos, twitters, facebooks, webs, blocs,...) fan impossible cobrir tot el que ha passat.

Hi ha moltes possibles visions i opinions sobre la mobilització que ha tingut lloc davant el Parlament de Catalunya, on començava avui la discussió dels pressupostos i el camí parlamentari que ens ha de portar a noves retallades, per part d'uns polítics que representen uns interessos econòmics molt concrets i que no pateixen els efectes d'aquestes retallades que tan alegrement aproven i porten a terme.

Una mobilització que ha agrupat diversos milers de persones, molts menys dels que indignats per la situació actual haurien d'haver estat allí, però suficients per a posar en evidència la realitat d'aquest sistema polític de falsa democràcia i de govern d'unes minories en nom de tot un país i en defensa dels seus interessos particulars, dels seus i dels grups de poder econòmic que els donen suport i cobertura.

A banda d'actuacions més o menys "violentes" d'alguns manifestants, de nou s'ha vist d'on ve la veritable violència, la que té carta blanca per actuar i reprimir indiscriminadament, amb la benedicció dels telepredicadors del sistema, aquells que intoxiquen les audiències de dòcils ciutadans que contemplen els esdeveniments asseguts davant la pantalla del televisor, la de la policia que introdueix enmig de les mobilitzacions grups d'agents policials provocadors disfressats de manifestants, com molt bé mostra un dels nombrosos vídeos que s'han penjat a la xarxa sobre la jornada del 14-15J.

Poc es pot dir que segurament no s'hagi dit en un o altre mitjà informatiu, en els del sistema i en els alternatius, però per si voleu veure com s'han desenvolupat els fets en aquesta llarga jornada, us passem en document adjunt el comunicat elaborat per la Comissió de Comunicació de l'Acampada de Barcelona, el comunicat elaborat per la FAVB, i aquí van alguns links amb informacions que us poden ser d'utilitat per a saber el que ha passat:

- La Haine

Barcelona: La represión deja al menos 45 heridos 6 detenidos

www.lahaine.org/index.php?p=23503&lhsd=4

- Kaos en la Red

Barcelona: Acampada al parc de la ciutadella 14-J / Aturem el parlament 15-J

www.kaosenlared.net/noticia/barcelona-acampada-parc-ciutadella-14-juny-19h-aturem-parlament-15-jun

[Video] ¿Quienes son los violentos?: la policía secreta provoca los incidentes del Parlament

http://youtu.be/zuOAXI7OWEc

www.kaosenlared.net/noticia/video-quienes-son-violentos-policia-secreta-provoca-incidentes-parlame

- Ara

Els acampats es traslladen al Parlament (Seguiment de la jornada)

www.ara.cat/societat/directe-Parc-Ciutadella-acampada-al-parlament_0_499150881.html

- Publico

El Movimiento 15-M se desvincula de los "actos violentos" de Barcelona

www.publico.es/espana/382143/el-movimiento-15-m-se-desvincula-de-los-actos-violentos-de-barcelona

Los manifestantes de Barcelona denuncian que infiltrados de la policía comenzaron los incidentes

www.publico.es/espana/382254/los-manifestantes-de-barcelona-denuncian-que-infiltrados-de-la-policia-comenzaron-los-incidentes


NOTA INFORMATIVA 14/15J

Comissió Comunicació Acampada Bcn

15 de juny de 2011

A les 6:45 hores d'aquest matí, la Comissió de Comunicació s'ha dirigit als mitjans per aquesta mateixa via. El comunicat era clar i concís: feia uns pocs minuts que un elevat nombre d'efectius del cos dels Mossos d'Esquadra començaven a actuar contra els acampats i concentrats en la porta nord-oest del parc de la Ciutadella (Pujades amb Wellington). A poc a poc l'ambient s’ha anat fent més tens. El grup de persones que estaven allà concentrades ha estat dissolt fins i tot amb l'ús de la força, la violència i la coacció. Llavors s'han produït les primeres càrregues policials del matí mentre constatàvem que cap mitjà de comunicació estava cobrint el que succeïa als voltants de la Ciutadella en aquell moment.

No obstant això, l'acció policial en aquest punt no s'ha limitat a dissoldre únicament els concentrats i ha tornat a traspassar les línies vermelles dels mínims drets socials. Els antidisturbis i altres agents policials, una vegada més sense la identificació visible obligada segons la normativa aprovada el 2008, començaven a realitzar detencions amb l'objectiu d'intimidar i confiscar telèfons mòbils i càmeres fotogràfiques o de vídeo amb les quals registrar el que estava ocorrent. Aquest comportament, clarament repressiu i antidemocràtic, ha contribuït a crear un ambient de tensió que va més enllà de la creixent indignació que existeix en cada vegada més sectors de la societat. Una majoria
de persones, conscients de la tibant situació que es vivia han estat intentant calmar els ànims d'alguns. Més tard, en l'Assemblea celebrada aquest migdia a la porta nord-oest del parc, s'ha lamentat i condemnat els minoritaris actes violents que s'han produït.

En aquest moment els primers parlamentaris començaven a accedir al parc. Al principi, sobretot a peu i per la porta nord-est (Wellington amb Circumvalació) i més tard, majoritàriament amb cotxe, per la porta nord-oest (Pujades / Wellington). Aleshores, algunes persones concentrades han escridassat els polítics que promouen o faciliten l'aplicació de les retallades socials en els Pressupostos de 2011 i la insòlita llei Òmnibus que es pretén tractar avui. Llavors, moltes altres, han intentat que la determinació de la protesta seguís sent compatible amb l'acció pacífica. Malgrat allò que han reproduït alguns mitjans, aquesta ha estat la tònica general del matí, molta tensió però majoritàriament no-violenta i autocontrolada. Alhora que comprenem la tensió i
indignació per l'aprovació d'unes mesures econòmiques realment injustes, lamentem les accions minoritàries que s'han sortit del guió d'acció determinada i no-violenta, que s'havia difós, promogut i aprovat per l'Assemblea General per a les mobilitzacions del 14 i 15 de juny.

Davant la crispació d'alguns, s’ha de destacar la massiva afluència de gent pacífica que ha promogut la no-violència entre qui ens manifestàvem. La majoria d'intents d'utilitzar mesures d'acció ciutadana fora d’allò que s’havia acordat s'han intentat repel·lir amb cert èxit per la majoria pacifica de concentrats, així com a través dels mitjans i les xarxes socials en línia de què disposem.

Pel que fa a l'actuació dels poders públics al llarg de les últimes hores, condemnem rotundament l'estratègia manifestament violenta que han exercit algunes unitats policials, especialment en moments en els quals no han permès que en quedi constància, així com la legitimitat que se li pretén atorgar a l'aprovació de la Llei Òmnibus i les greus retallades socials que aquells que no ens representen pretenen imposar a tota la ciutadania.

Les comissions de Comunicació i de Mobilitzacions del moviment 15-M volen fer saber el següent a la societat respecte els fets esdevinguts durant aquest matí al Parc de la Ciutadella:

Comunicat sobre la primera part del bloqueig pacífic al Parlament de Catalunya durant el debat de les retallades i la Llei Òmnibus el dimecres 15 de juny de 2011

* Aquest matí més de 4000 persones han participat a l'acció de desobediència civil col·lectiva plantejada pel moviment davant del debat de l'aprovació
dels pressupostos i contra la Llei Òmnibus, una mesura que la majoria de la societat civil catalana rebutja en tant que s'aprova utilitzant un mecanisme antidemocràtic i poc transparent com un decret que modifica fins a 80 lleis, amb clars components d'inconstitucionalitat i les conseqüències del qual generaran una greu devaluació de la qualitat de vida dels i les catalanes, així com un creixement de l'exclusió social, les desigualtats i la conflictivitat social. Aquesta acció, sorgida del moviment dels indignats i indignades, és una de les propostes que com a moviment hem articulat per proposar una sortida de la crisi que no recaigui sobre la població més desfavorida.

* En aquesta acció hi han participat més de 30 assemblees de barris i
pobles del Barcelonès i la resta de Catalunya i entitats representatives dels sindicats, el moviment veïnal, estudiantil, el feminisme, l'ecologisme... que van confluir anit en 14 marxes que van travessar la ciutat fins a la Ciutadella.

* Durant el transcurs del bloqueig a les diferents portes de la Ciutadella,
el gran gruix de la gent participant ha practicat una estratègia de resistència activa no violenta, interposant els seus cossos als accessos al recinte, que estava fortificat i custodiat per mossos d'Esquadra des d'ahir a la tarda. Tal com es va consensuar a les assemblees preparatòries, la gent ha restat asseguda o de peu davant dels Mossos d'Esquadra i han cridat consignes i cançons contra les retallades, la Llei Òmnibus i la nefasta gestió de la crisi per part dels responsables polítics.

* Més de 30 persones participants al bloqueig han resultat ferides durant
les càrregues policials, que s'han produït des de les 6.30 de la matinada. Com a resultat tres persones estan a l'hospital i un d'ells ha rebut un greu cop en un ull. Cal destacar que els Mossos d'Esquadra han impedit l'accés dels mitjans de comunicació en diversos espais del perímetre de la Ciutadella i han confiscat telèfons mòbils i càmeres de manifestants per impedir-los enregistrar aquestes situacions. Com de costum, el Departament d'Interior ha infiltrat nombrosos policies de paisà que han originat incidents, com es pot comprovar en les imatges adjuntes.

* Durant el bloqueig s'ha viscut molta tensió, continguda de forma intel·ligent i serena per les milers de persones participants. També s'han produït incidents aïllats en els que alguns diputades i diputats (desconeixem el nombre concret)
que han travessat la gentada han estat objecte d'insults, llançaments d'aigua i de pintura per part d'algunes persones. Els i les participants al bloqueig han fet passadissos entre la gent perquè sortissin i, segons les nostres informacions, tots i totes han sortit il·lesos gràcies a l'acció dels i les manifestants que han aturat possibles agressions físiques.

* Volem aclarir que l'acció de bloqueig d'aquest matí s'emmarca en una
estratègia de desobediència civil pacífica i col·lectiva davant l'aprovació de lleis
injustes, un dret legítim i practicat per aquest país en diversos episodis de la seva història recent, com ara la Transició. Aquesta desobediència activa no violenta, pacífica però determinada, és l'expressió dels acords als que ha arribat el moviment del 15-M al llarg de les assemblees celebrades a la Plaça Catalunya durant el darrer mes. Les accions que no han seguit aquesta estratègia no representen el moviment.

* El moviment 15-M, nascut de la indignació davant la nefasta gestió de
la crisi que els responsables polítics estatals i catalans estan fent, és un moviment jove, divers i plural, que vol donar una sortida constructiva i articulada al descontentament social que generen les polítiques que privilegien els beneficis de pocs i generen el malestar de la resta. En nombroses ocasions hem demostrat la nostra naturalesa pacífica. En un dia com avui, en què els màxims responsables del Parlament han hagut d'entrat enhelicòpter a l'hemicicle davant la massiva resposta de rebuig a les polítiques que estan
aprovant, ens sembla inadmissible que se'ns pretengui culpar de totes les mostres de descontentament social que s'han congregat davant la Ciutadella.

* El moviment 15-M no ha fet sinó començar, les places i les assemblees es multipliquen, i amb elles la il·lusió i la capacitat de generar respostes
consensuades i incloent en aquest context de crisi i plans d'ajustament estructurals encoberts que recorre Europa. Avui, per exemple, a l'assemblea de valoració que hem fet a les 13.30 del migdia davant el Parlament, han sorgit propostes com sotmetre a referèndum l'aprovació de la Llei Òmnibus, com s'ha fet a països en situacions similars com Islàndia o Grècia.

* El moviment d'indignades i indignats és un clam a la classe política
per a què no posi les nostres vides en mans dels bancs i els especuladors. Pensem que el Govern de la Generalitat té la oportunitat d'escoltar-lo i redreçar aquesta situació, enlloc de recórrer a les habituals receptes criminalitzadores i repressives que fan servir els governs que temen la ciutadania.

* Hem començat a caminar, seguim en moviment i sabem que la ciutadania comparteix les nostres denúncies i vol articular respostes i propostes.
Convidem a tota la societat catalana a participar en la manifestació del proper 19 de juny, que com ja hem reafirmat en la nostra jove però important trajectòria, serà pacífica, lúdica i reivindicativa.

Comissions de Comunicació i Mobilització de l'Acampada de Barcelona

Els mètodes de Felip Puig per deslegitimar el moviment del 15M. Allò que TV3 no ensenya: Policia secreta provocant aldarulls a la Ciutadella.


Aturem el Parlament. Que no ens despistin

LaTele.cat: Jornades del 14J i 15J a la ciutat de Barcelona en contra de les retallades.

Attached documents