CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

144.088 aturats sense subsidi a Catalunya

Dimecres, 6 abril, 2011

Gràfic l'atur a Catalunya

El nombre de desocupats sense prestació es dispara un 21% en un sol mes.

Catalunya registra un màxim amb 611.000 persones sense feina.


05/04/11 El Punt - Barcelona - Xavier Alegret

La contínua alça de l'atur, que al març va registrar un nou màxim amb més de 611.000 persones sense feina, va fer disparar les prestacions contributives –el que popularment es coneix com l'atur– i els subsidis per a desocupats, però després de més de tres anys de destrucció d'ocupació, el nombre de persones que reben prestacions disminueix. Al febrer va caure un 2,5% fins a les 458.523 persones, xifra que, combinada amb l'augment de l'atur, fa disparar el nombre de catalans que no cobren subsidis fins als 144.088, un 21% més que al gener i un 46% més que el febrer de l'any passat.

El descens del nombre de beneficiaris de prestacions ha portat l'Estat a reduir-ne la despesa. El febrer va ser el segon mes consecutiu de descens a Catalunya, amb 462,6 milions d'euros, uns vint menys que al gener i gairebé cinquanta menys que al desembre. A tot l'Estat són més d'1,3 milions els aturats que no reben cap prestació.

Aquestes dades mostren que l'atur és cada cop més crònic i van acompanyades d'un augment del nombre de desocupats de llarga durada, que són aquells que, estadísticament, tenen menys possibilitats de trobar feina. La prestació contributiva té una durada màxima de dos anys que moltes persones ja han esgotat i els subsidis per aturats tenen una cobertura limitada. Mesures com els 400 euros durant sis mesos si fan formació –23.000 espanyols han rebut ja el nou Prodi– tampoc no és general.

Març negre

L'atur va tornar a pujar al març, en més de 8.600 persones, menys que al gener i el febrer però suficient perquè Catalunya hagi tornat a marcar un nou màxim històric, superant els 604.000 desocupats del març del 2010. En aquell moment, l'atur va iniciar una tendència descendent però va repuntar en el tercer trimestre i, sobretot, en els primers tres mesos d'aquest any, en els quals s'han sumat 48.500 persones a les llistes de l'atur. A l'Estat s'han superat els 4,3 milions de desocupats.

El març no ha deixat cap dada bona, i l'atur puja en tots els sectors, baixa l'afiliació a la Seguretat Social en termes interanuals i la contractació, tot i que puja lleugerament, continua sent cada vegada
més temporal, i la indefinida cau un 10%. Aquesta tendència és justament
la contrària que la que pretenia la reforma laboral, motiu pel qual els sindicats van tornar a demanar-ne la modificació.

* Notícia extreta del diari El Punt