CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

14N: El comerç se suma a la vaga més general que ha viscut Barcelona

Dijous, 15 novembre, 2012

Jesús Rodriguez - Setmanari Directa

Vaga molt general. Aquest era el comentari que se sentia més als carrers de Barcelona el dimecres 14 de novembre. A diferència del que va passar a les vagues generals del 29-S i el 29-M, en aquesta ocasió el comerç es va sumar a la protesta de manera destacable. Els establiments dels principals eixos comercials de Barcelona –carrer de Sants, Gran de Gràcia i Gran de Sant Andreu– es trobaven majoritàriament amb les persianes baixades. Una part minoritària de les botigues pujaven les persianes i atenien la clientela quan els piquets es perdien en l’horitzó, però la sensació general era la d’un dia festiu, amb un trànsit rodat més similar al d’un diumenge.

El consum d’energia es va reduir un 15,8%, malgrat els intents de manipulació del govern, que va ordenar el malbaratament d’energia hidràulica fent treballar les turbines dels embassaments i mantenint l’enllumenat públic encès durant bona part de la jornada en algunes grans ciutats. Mercabarna, les cotxeres d’autobusos de TMB, la Renfe, el metro i el Trambaix van estar aturats durant bona part del dia. Les escoles, els hospitals, les universitats i, en general, el sector públic van secundar l’aturada en un 85%.

Els piquets de les assemblees de barri

Els piquets i les columnes de les assemblees de barri, instituts i facultats, amb el suport de militants de la CNT, la CGT, la COS, la IAC, l’esquerra independentista i col·lectius autònoms, llibertaris i comunistes –que també van fer piquets propis–, van recórrer els districtes de la ciutat durant tot el matí. En alguns casos, van ser perseguits per furgons policials (Sants, Gràcia), però, en d’altres, no hi va haver setge, arran de la manca d’efectius per controlar tota la ciutat (Poblenou, Sant Andreu i Nou Barris).

Al Fort Pienc, es va produir la primera detenció del dia (un vaguista d’Arran), però, a mesura que passaven les hores, la xifra va augmentar fins a 9. A la tarda, però, després de la multitudinària manifestació alternativa, que va sortir dels Jardinets de Gràcia i va aplegar més de 47.000 persones, el conseller Felip Puig va ordenar la dissolució de la marxa i aquesta xifra va pujar fins a 23. Diverses manifestants van calar foc a dos vehicles de trasllat d’immigrants sense papers aparcats a la Jefatura de la Via Laietana.

Ferides per bales de goma

Les càrregues indiscriminades amb bales de goma, van provocar ferides a l’ull d’una dona i fractura a la mandíbula d’un sindicalista de CGT. Un agent va disparar un projectil de goma intencionadament i a curta distància contra un dels periodistes d’aquest setmanari que cobrien l’acte. Paradoxalment, un antidisturbis va ser atropellat per un furgó de la Brigada Mòbil que circulava per la Via Laietana a una velocitat imprudent. Se’l van endur en ambulància.

Les organitzacions Rereguarda en Moviment i Alerta Solidària han convocat per avui 15 de novembre a les 19h una concentració a la plaça de Sant Jaume amb el lema "Contra la violència i la repressió de CiU", des d'on exigiran la dimissió de Felip Puig. Al conjunt de Catalunya van ser 30 les detencions: 27 a Barcelona, un a Tarragona, un a Santa Coloma de Gramenet i un a mig matí a Cornellà de Llobregat, a la porta de la seu del sindicat CNT-AIT i per part d'un grup de policies de paisà. En el marc dels Països Catalans la xifra es va disparar fins a 47, sobretot per la vintena de detencions només a la ciutat de València.

http://www.directa.cat/noticia/comerc-se-suma-vaga-mes-general-que-ha-viscut-barcelona