CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

17 d’abril, Dia Internacional de la Lluita Camperola 100 accions en el món: La resistència dels camperols i de les camperoles creix

Divendres, 17 abril, 2009

(Djakarta, 16 d'abril de 2009). Les organitzacions de camperols/es, treballadors sense terra, de dones rurals i de la joventut rural es mobilitzen per al 17 d'abril, Dia Internacional de la Lluita Camperola (1). Aquest any, fins a 100 accions tals com manifestacions, teatre de carrer, video projeccions, accions directes, conferències, mostres d'art, comprats d'aliments locals, publicacions, intercanvis..., estan sent organitzats pel moviment internacional d'agricultors Via Campesina, els seus amics i aliats.

A Brasil les ocupacions de terres ja han tingut lloc en més de 8 Estats per a exigir l'assentament de 100.000 famílies del Moviment Sense Terra (MST) i per a denunciar l'augment de l'atur causat per la agroindustria i la crisi econòmica. A l'Estat espanyol, diversos grups estan organitzant més de 17 esdeveniments, incloent una sèrie de protestes en contra dels transgènics (OMG) que culminarà amb una manifestació massiva a Saragossa sota el lema “No volem transgènics” (2).

La 13ª edició del Dia Internacional de la Lluita dels Camperols i de les Camperoles s'està portant a terme mentre el món sencer està sacsejat per una multi crisi global que afecta a l'alimentació i l'agricultura, al medi ambient, així com tota la vida econòmica i financera. Mentrestant, la resistència dels pobles és cada vegada major a tot arreu i el moviment per la sobirania alimentària està guanyant reconeixement en les escenes política i social.

Només en unes poques setmanes, el moviment mundial va guanyar importants victòries:

El 30 de març, les negociacions per a l'Acord de Lliure Comerç entre Centreamèrica i la Unió Europea es va esfondrar després que Nicaragua abandonés la taula de negociació sota la pressió dels moviments socials, inclosos els membres de Via Campesina. Aquest acord podria forçar més liberalització del comerç, mentre que la crisi actual revela els perills de deixar el món sota la gestió dels comerciants.

El 6 d'abril Via Campesina es va dirigir a l'Assemblea General de les Nacions Unides a Nova York sobre la crisi alimentària mundial i el dret a l'alimentació. Henry Saragih, coordinador general del moviment camperol, va exigir l'adopció d'una Declaració dels Drets dels Camperols per l'organisme de les Nacions Unides (3).

El 14 d'abril, el president bolivià Evo Morals i 2.000 simpatitzants van sortir amb èxit d'una vaga de fam exigint que el Congrés votarà la nova llei electoral que reconegui la importància de les comunitats indígenes en el país. I el mateix dia, el ministre alemany d'Agricultura Ilse Aigner va anunciar una prohibició sobre el cultiu i la venda del blat de moro modificat genèticament de Monsanto (MON 810) en el país.

Membres d'organitzacions de tot el món han lluitat durant dècades contra les llavors transgèniques que només beneficien a les empreses transnacionals i destruïxen les maneres de subsistència dels agricultors, de les comunitats rurals, de la salut de les persones i del medi ambient. "Aquestes recents victòries mostren que el vent està girant i que ha arribat el moment de reorientar polítiques alimentàries cap a la producció local d'aliments i l'agricultura sostenible", va dir Henry Saragih.

En el Dia Internacional de la Lluita Camperola, La Via Campesina reafirma que l'agricultura camperola ha de reemplaçar a l'agricultura industrial orientada a l'exportació agrícola amb la finalitat de garantir subministraments estables d'aliments, l'ocupació en tot el món, aliments sans per a tots i la protecció del medi ambient.

Per a obtenir més informació:

La Via Campesina – Secretària operativa internacional a Djakarta:

e-mail: viacampesina@viacampesina.org

www.viacampesina.org

(1) El 17 d'abril ha estat declarat per La Via Campesina des de 1996 com el “Dia Internacional de la Lluita Camperola” com homenatge als dinou camperols del “Moviment Sense Terra” assassinats per la policia brasilera durant una acció de mobilització per a accedir a certes terres. Més informacions sobre el 17 d'abril i la declaració dels drets de les Camperoles i els camperols en el Kit de Mobilització a: www.viacampesina.org

(2) La llista actualitzada de les accions i contactes locals es pot trobar a www.viacampesina.org

(3) Mira el vídeo http://www.viacampesina.org/main_en/index.php?option=com_content&task=view&id=698&Itemid=1