CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

#17N: A tota la comunitat universitària de la UAB.

Divendres, 18 novembre, 2011

Encara no han passat 24 hores de la jornada de vaga d'ahir a les universitats públiques catalanes promoguda per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) i convocada, en l'àmbit laboral, per la CGT juntament, a la UAB, pel Comitè d'empresa del PDI-L. A l'espera de disposar de xifres més precises de participació, podem avançar que a la Universitat Autònoma de Barcelona l'aturada va tenir una gran incidència en l'àmbit docent, on la gran majoria de les classes van deixar d'efectuar-se. Com a indicatiu del seguiment en el col·lectiu dels treballadors/es podem avançar les dades dels pàrquings d'ús exclusiu del PDI i PAS, que en el Campus de Bellaterra es trobaven per sota el 50% del seu aforament habitual. Si bé en el PAS l'impacte de l'aturada va ser minoritari, però significatiu, ahir el PDI majoritàriament no va assistir al seu lloc de treball a la UAB. A diverses facultats de la UB, al Campus de la Ciutadella de la UPF, a la UdG i a la UdL la situaci
ó va ser similar.

Més enllà de la incidència i seguiment de la vaga tant a la UAB com a les altres universitats i les assistències a les manifestacions de Lleida (1.000 persones) Girona (1.000 persones), Tarragona (300 persones) i Barcelona (prop de 20.000 persones), cal valorar la jornada d'ahir molt positivament pels següents aspectes:

1. La vaga general d'universitats del 17-N ha aconseguit situar en el debat públic la situació actual de les universitats, el problema del seu finançament i, en definitiva, el model de política educativa del nostre país.

2. A més, la vaga també ha aconseguit que els diferents equips rectorals i la mateixa Generalitat, per boca del director general d'universitats, Antoni Castellà, hagin de respondre públicament a l'impacte d'aquestes retallades. De les declaracions d'Antoni Castellà d'ahir dia 17 de novembre cal destacar que en primer lloc va reconèixer que una part dels professors/es contractats són "falsos associats", situació que els diferents rectorats negaven els darrers anys. Ara cal, doncs, activar els mecanismes adequats per a corregir aquestes contractacions fraudulentes seguint les pautes que estableix la legislació vigent (i que mai no van en contra del treballador/a afectat). En segon lloc destaca també l'afirmació d'Antoni Castellà on ha plantejat que el proper any la retallada del pressupost de les universitats prevista per la Generalitat rondarà el 2,5%. Aquesta notícia evidencia que les previsions pressupostàries del nostre equip de govern de cara a l’exercici 2012 son irreals
(cosa que fa temps que CGT ha reiterat). Però també mostra que la vaga ha portat al govern de la Generalitat a reduir sensiblement aquesta dada, del 5% que plantejava Mas-Colell el dia 7 d'octubre a la xifra feta pública ahir. Sense cap dubte és un primer impacte de la crida a la mobilització i del seu seguiment.

3. En tercer lloc, i aquest és l'element principal, treballadors/es de les universitats, estudiants i ciutadania hem confluït de manera activa en la defensa de la universitat com a servei públic i de les condicions laborals dels qui, en el dia a dia, la fem funcionar. Els espais de participació que han obert les diferents assemblees generades i la PUDUP com a marc de coordinació han facilitat al PDI i al PAS un lloc on poder-nos reivindicar com a tals, de forma oberta, plural i participativa, lluny dels verticalismes i burocratismes de certes dinàmiques sindicals.

Finalment, volem manifestar que l'èxit de la convocatòria d'ahir 17 de novembre no és patrimoni de cap organització sindical, sinó del conjunt de persones que amb la seva feina i la seva actitud l'han feta possible. A totes elles, moltes gràcies, resta encara molt camí per a recórrer.

Secció Sindical de la CGT - Universitat Autònoma de Barcelona

http://cgtuab.wordpress.com/

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció