CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

19.000 milions d’euros per salvar Bankia: El cost del rescat de l’entitat supera totes les expectatives

Diumenge, 27 maig, 2012

26/05/12 El Punt Avui - MADRID - B.Badrinas

Aixecar BFA-Bankia sortirà molt car. 19.000 milions d'euros són les necessitats de capital que requereix l'antiga Caja Madrid i Bancaja, segons els càlculs que el nou president de l'entitat, José Ignacio Goirigolzarri, va presentar ahir 25 de maig al consell d'administració per a l'aprovació. A aquesta quantia s'hi han de sumar els 4.465 milions d'euros que ja s'han injectat amb la conversió en capital d'un préstec del FROB. En total, doncs, 23.465 milions d'euros, una quantitat que supera les pitjors expectatives.

A tall d'exemple, les ajudes públiques del FROB que han rebut fins ara els bancs i caixes de l'Estat per al seu apuntalament s'eleven a 19.000 milions d'euros, una quantitat que inclou els primers 4.465 milions prestats a Bankia. És a dir, la nova petició iguala el que s'ha injectat fins ara en el sistema financer i dinamita les previsions fetes pel ministre De Guindos, que dilluns passat va avaluar en 7.500 milions les necessitats addicionals de capital públic de Bankia, i fa tot just dues setmanes en 15.000 milions d'euros les del conjunt de la banca espanyola.

Aprovació europea

En tot cas, les ajudes addicionals demanades per Bankia hauran de ser aprovades pel Ministeri d'Economia, el Banc d'Espanya i, finalment, les autoritats europees. Cal recordar que les últimes retallades aprovades pel govern de Rajoy en matèria d'educació i sanitat s'eleven a 10.000 milions.

El nou capital públic arribarà al grup financer a través del FROB, que injectarà els 19.000 milions en la matriu BFA. D'aquesta manera, l'Estat passarà a controlar la totalitat de BFA, que un cop sanejada passarà a rescatar la filial financera Bankia, de la qual ara controla un 45%. La recapitalització es farà mitjançant una ampliació de capital assegurada de 12.000 milions d'euros, amb dret de subscripció preferent pels accionistes. Com a resultat, l'Estat podria controlar prop del 100% de Bankia.

Bankia va refer ahir els comptes del 2011, i si al febrer Rodrigo Rato va declarar uns beneficis de 309 milions d'euros, ahir el nou equip directiu va apuntar unes pèrdues de 2.979 milions.

* Notícia publicada al diari El Punt Avui

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció