CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

1910-2010: Cent anys d’Anarcosindicalisme

Diumenge, 27 desembre, 2009

png_Logo_Catala_copia.png

MANIFEST 100 ANYS D'ANARCOSINDICALISME (1910-2010)

Fa ara 100 anys el coratge i la rebel·lia d'un grapat de dones i homes va fer que el món comencés a canviar de base.

Conscients que l'emancipació dels treballadors i treballadores només podria realitzar-se per l'acció directa de la mateixa classe treballadora, gents sotmeses de totes condicions i oficis van decidir organitzar-se autònomament com a persones lliures i assumir el destí de les seves vides en comunitat al marge d'amos, governs i supersticions.

Naixia així el moviment anarcosindicalista sota les sigles històriques de la Confederació General de Treball i la Confederació Nacional del Treball, inspirades en els principis que van dinamitzar la Primera Internacional de Treballadors, la més democràtica, humanista i revolucionària expressió d'autodeterminació política i social que han conegut els temps moderns.

I l'experiència ha demostrat que aquestes sigles i ideals antiautoriaris han estat els que han promogut les transformacions socials més importants i ambicioses de la història. Refutant la cultura de submissió que predicaven les classes dirigents, les oligarquies i l'església, combatent sobre el terreny la intolerància de la burgesia depredadora, predicant amb l'exemple de la seva solidaritat i disputant pam a pam al totalitarisme en armes les conquestes amb tant sacrifici assolides.

Avançats al seu temps i pioners en la denúncia de les injustícies, van ser anarcosindicalistes els qui van arrencar de les urpes del capital la jornada laboral de 8 hores i qui amb la seva lluita fraternal van aconseguir després de segles d'humiliacions l'equiparació social de les dones, portant el seu ideari de revolució social plena, integral i llibertària per tot el món, i molt especialment a Amèrica Llatina, convertida des de llavors en la segona llar d'aquest heroic proletariat militant.

També va ser la resistència llibertària la que en un primer i crític moment va frenar en sec l'envestida criminal de les tropes mercenàries nazifeixistes cridades per la dictadura franquista per sotmetre al poble espanyol i castigar la seva insolència revolucionària. Encara avui, la revolució espanyola de 1936-1939 sorprèn el món i és universal la valoració d'aquella epopeia popular com a fita històrica. Mentre aquí, al propi escenari de la desigual contesa, el revengisme i la desmemòria còmplice continuen escatimant el llegat ètic d'aquella gent que portava un món nou als seus cors.

Per això avui, en complir-se el centenari d'aquell fulgor que encara il·lumina la fecunda senda de la llibertat i la solidaritat, desnonats ja definitivament funestos miratges autocràtics i estatalistes de poder que s'han revelat vençuts companys de viatge de la dominació i l'explotació, els anarcosindicalistes ens tornem a autoconvocar per denunciar les amenaces noves i insospitades que estan posant en perill l'existència del planeta i la convivència en dignitat i afirmar la nostra fe en la humanitat treballadora i en la derrota final de la barbàrie capitalista i els seus representants.

En despuntar el Segle XXI, convençuts que la pàtria dels oprimits i oprimides és el món i la seva família la humanitat, nosaltres, homes i dones, joves i grans, oriünds i forans, mestissos, enarborem la insubmissió, la pau i la paraula per cridar a trencar les recents i invisibles cadenes de la servitud voluntària.

Quan tot en les altures conspira per a ofegar els crits contra la injustícia establerta, anarcosindicalistes, sindicalistes revolucionaris, anarquistes, llibertaris, anticapitalistes i antiautoritaris, com a dipositaris de l'autèntica democràcia d'acció directa, afirmem que nosaltres som el poble i la seva rebel·lia infinita, i reconeixem l'immens deute contret amb les generacions que ens van precedir en la lluita per la llibertat, la justícia i la dignitat.

Perquè l'afany que guia la nostra anarquia representa la més alta expressió de l'ordre.

Perquè quan tot el poble governa, com pretén l'ideal de la verdadera democràcia, ningú no mana, com persegueix l'anarquisme.

SALUT I LLIBERTAT!!

Secretariat Permanent de la CGT

Us podeu descarregar el manifest, el diptic i el cartell en català, castellà, euskera i gallec, amb el manifest i el programa d'actes, anant al web:
www.cgt.org.es/spip.php?article1589


Programa d’actes confederals “1910-2010 Cent anys d’anarcosindicalisme”

- Madrid, 14, 15 i 16 de gener

Jornades Llibertàries i presentació del programa d’actes i del Manifest “100 anys d’anarcosindicalisme”

- Saragossa, 26 i 27 de març

Jornades d’Acció Social: Anarcosindicalisme i Moviments Socials

- València, 10, 11 i 12 de juny

Jornades Internacionals: Anarcosindicalisme i Internacionalisme

- Màlaga, octubre

Jornades d’Acció Sindical: Anarcosindicalisme i Autogestió

- Barcelona, 17 de desembre

Jornades de Clausura del Centenari

- Barcelona, del 15 de gener al 15 de febrer de 2011

Exposició 100 anys d’anarcosindicalisme

Organitzen: CGT i Fundació Salvador Seguí

Attached documents