CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Recuperem la paraula SINDICAT. Comunicat 1r de maig de 2023.

Dilluns, 1 maig, 2023

Comunicat pel 1r de maig de 2023.

Fa dècades que la majoria de la societat ha deixat d'associar la paraula SINDICAT a conceptes com «força col·lectiva» o «eina per una vida digna» i ha donat l'esquena a tota forma d'organitzar-se pels drets laborals i socials. Aquest fet no és casual: els mitjans de comunicació de masses i els governs han fet mans i mànigues per esclafar, silenciar, marginar, assenyalar i desprestigiar el sindicalisme, acompanyant així l'ofensiva neoliberal de les darreres dècades.

La complicitat dels sindicats de concertació, de la pau social, no hi ha ajudat; i és a aquests a qui els mitjans de comunicació de masses (i de retruc, gran part de la població) associen la paraula sindicat.

Mentre ens silenciaven, hem vist associar el sindicalisme amb aquells que han prioritzat el camí del diàleg amb patronals i governs al de la lluita obrera, aquells que s'han acomodat a la subvenció a canvi de la protesta que no molesta, a canvi de la pau social. Hem vist com es normalitzaven la ultradreta i els seus discursos d'odi contra col·lectius minoritzats, com a medi de dividir la classe obrera per intensificar l'atropellament dels nostres drets.

 

Nosaltres, la CGT, hem seguit, seguim i seguirem el camí de la lluita, de l'organització lliure de les treballadores, de la construcció d'una força autònoma de tot poder polític, econòmic o mediàtic. Constituint-nos així com una organització independent, de classe, que no té les mans lligades a res ni a ningú per defensar-se de la precarietat i els abusos de les patronals i administracions.

 

I així ho demostren les dades, perquè tot i ser cinc vegades més petites que els dos «sindicats majoritaris», des del 2015 som qui més vagues convoca, i des de 2018 les que tenen més seguiment. Són exemples com la vaga de Ferrovial Emergències 112, la vaga d'autobusos d'Avanza Baix Llobregat o TMB, o la vaga estatal d'Inditex, amb augments salarials del 25%, els que ens mostren quin és el camí.

 

És per això que fem una crida a enfortir la lluita: sabem que la pressió, les vagues i els piquets són les eines que funcionen. I hem de treballar per apropar aquestes eines de lluita a cada dia més treballadores. Hem de treballar per a construir un sindicalisme fort i insubmís que avanci allà on tingui oportunitat. Empresa a empresa, negociant convenis a l'alça, sector a sector, conveni a conveni, acumulant força i victòries. Fins a poder superar aquesta fase defensiva i anar a batallar canvis que millorin la vida de totes les treballadores.

 

És per això que fem una crida a tota l'organització a treballar colze a colze deixant de banda les diferències. Fem una crida a totes les afiliades a activar-se i participar activament al sindicat, una crida especial a les dones i a la joventut a què facin un pas endavant, una crida a insistir i persistir en la lluita. Però també una crida a tota la classe treballadora de Catalunya a unir-se al sindicalisme real, útil, honrat, digne i rebel. Una crida a totes les treballadores de la nostra terra a recuperar la paraula sindicat.

 

Convidem a secundar les convocatòries que CGT faci arreu del territori.

Per un 1r de maig anticapitalista i llibertari.

Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya.