CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

1r de Maig a Reus: acte d’Homenatge a Joan Garcia Oliver

Divendres, 29 abril, 2011

Aquest diumenge 1 de maig, diferents col.lectius de la ciutat hem organitzat un petit homenatge a l'històric militant anarcosindicalista reusenc Joan Garcia Oliver, amb motiu del dia del treballador/a.

Joan Garcia Oliver, anarcosindicalista reusenc (1902-1980), va formar part del Govern de la Generalitat com a secretari de la Conselleria de Defensa, posteriorment també fou ministre de Justícia del Govern de Largo Caballero.

Figura poc coneguda a Reus, criticada per uns quants i desconeguda per la majoria representà entre el 1936-1939 un dels líders més importants del moviment anarquista. Reconegut com a home d’acció i intel.lectual autodidàctic jugà un paper clau en diferents aspectes relacionats amb la vida política i social.

Amb la victòria del feixisme, Garcia Oliver marxà a l’exili i després de moltes aventures, d’haver perdut pel camí molts companys/es de lluita, no tornà mai més a la seva enyorada ciutat natal. Es quedà a les portes del seu gran somni: la construcció d’una societat anarcosindicalista, el comunisme llibertari.

L’homenatge consistirà en un breu repàs de la seva figura a càrrec de Jordi Martí, professor de llengua i literatura catalana i la col.locació d’una placa en la seva memòria al número trenta-dos del C/St.Elies, on va viure amb els seus pares.

L’acte organitzat per la CUP, CGT, Maulets i AJR començarà a les 12h del migdia al mateix C/St.Elies i comptarà amb la presència d’Amadeu Garcia, nebot de Joan Garcia Oliver de 87 anys. En acabar, els i les assistents podran gaudir d’un petit aperitiu.

Amb l'acte volem contribuir a trencar el mur de silenci que des dels sectors més dretans i reaccionaris de la ciutat s'ha aixecat per fer desaparèixer el record d'un reusenc que va tenir un paper destacat en la política i el sindicalisme del país en una època molt important de la nostra història.

CGT, AJR, CUP, Maulets