CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

1r de Maig anticapitalista a Igualada #1demaig

Dimarts, 29 abril, 2014

Cartell 1r de Maig Igualada

#Dijous01/05/2014 PRIMER DE MAIG

CONVOCATÒRIA UNITÀRIA BLOC ANTICAPITALISTA ANOIA A IGUALADA

10h. Bicicletada Popular, Plaça Mossèn Segura

12h. Manifestació, Plaça Castells

14h. Dinar Popular a l'Espai dels Somnis

17:30h. Manifestació Anticapitalista a Barcelona, Arc de Triomf

Convoca: Bloc Anticapitalista de l'Anoia

EL PRIMER DE MAIG Dia Internacional dels Treballadors/es

El Primer de Maig, és la festa reivindicativa del moviment obrer mundial. Aquesta jornada de lluita pels drets dels treballadors fou establerta al congrés obrer socialista celebrat a París el 1889 (coneguda com II Internacional). Es decidí que, en homenatge als Màrtirs de Chicago, l’1 de maig seria el dia de protesta per reclamar internacionalment la jornada laboral de vuit hores.

La Revolta d’Haymarket va tenir lloc a Chicago, (Illinois, Estats Units) el 4 de maig de 1886 i va ser el punt culminant d’una sèrie de protestes obreres que, des de l’1 de maig, s’havien estat produïnt per la reivindicació de la jornada laboral de vuit hores i que ja havien fet sis morts entre els treballadors locals. Durant una manifestació pacífica, una persona desconeguda va llançar una bomba a la policia que intentava dissoldre l’acte de forma violenta. La policia va obrir foc sobre la multitud, matant i ferint a un nombre desconegut d’obrers. Es va declarar l’estat de setge i el toc de queda, i en els dies següents es va detenir a centenars d’obrers, els quals van ser colpejats i torturats, acusats de l’assassinat del policia ferit per l’explosió de la bomba. Això va desembocar en un judici, -anys després qualificat d’il·legítim i deliberadament malintencionat-, cap a vuit sindicalistes anarquistes acusats d’incitadors dels fets i on, cinc d’ells, van ser condemnats a mort (un d’ells es va suïcidar abans de ser executat) i tres van ser reclosos a perpetuïtat.

L’11 de novembre de 1887 es va consumar l’execució de:
Georg Engel, alemany, 50 anys, tipògraf.
Adolf Fischer, alemany, 30 anys, periodista.
Albert Parsons, nord-americà, 39 anys, periodista, encara que es va provar que no va estar present en el lloc, es va lliurar per a estar junt amb els seus companys i va ser jutjat i condemnat igualment.
Hessois Auguste Spies, alemany, 31 anys, periodista.
L’altre condemnat, Louis Linng, alemany, 22 anys, fuster, per a no ser executat es va suïcidar en la seva pròpia cel·la.

A l’Anoia, les organitzacions obreres anarco-sindicalistes d’Igualada, agrupades en les Societats Obreres Mutualistes i de Resistència -que des del 1840 agrupaven els operaris i productors dels sectors industrials i agrícoles d’aquesta localitat- van convocar el 1890 la primera celebració del Primer de Maig a la comarca, en record dels cinc anarquistes executats a Xicago i de les seves lluites en demanda de les vuit hores laborals, que no s’aconseguiren finalment fins l’any 1919.

El proper dijous 1 de maig de 2014, 124 anys desprès de la seva primera convocatòria, els treballadors i les treballadores de l’Anoia es donaràn cita a Igualada en defensa dels seus drets i la seva llibertat.

AlterAnoia.
Central d’Informació Alternativa de l’Anoia