20 espanyols tenen la mateixa riquesa que els 9 milions més pobres. 85 rics acumulen tanta riquesa com 3.570 milions de pobres al món
Vint espanyols tenen la mateixa riquesa que els 9 milions més pobres
Gairebé la meitat de la riquesa mundial està en mans d'un 1% de la població . Aquesta diminuta minoria privilegiada pasta una fortuna que puja a 110 bilions de dòlars , és a dir, una xifra que multiplica per 65 la riquesa de la meitat de la humanitat més pobra. I Espanya té la seva pròpia ració: els vint espanyols més rics tenen la mateixa fortuna que els 9 milions i mig més pobres junts. Les dades que llança el nou informe d'Intermón Oxfam-i l'annex preparat per la secció espanyola-són demolidors i testifiquen com les desigualtats no han deixat d'accentuar en els últims 30 anys.
L'ONG parla de "concentració de riquesa", " monopolització d'oportunitats "," inequitat en la representació política "i fins i tot" segrest de la democràcia ", problemes que no només afecten a l'anomenat Tercer Món. El 70% dels éssers humans -3.000 milions d'homes i dones adults-viu en països on la desigualtat econòmica ha augmentat durant les últimes tres dècades i només gaudeix del 3% de les riqueses mundials. A l'altre extrem es troba l'elit: 85 persones tenen la mateixa riquesa que la meitat més pobra de la població del planeta .
Als països considerats "desenvolupats", la tendència és la mateixa. Als EUA, per exemple, l'1% més ric ha acumulat el 95% del creixement total posterior a la crisi des de 2009, mentre que el 90% més pobre s'ha empobrit encara més. "Aquesta massiva concentració dels recursos econòmics en mans d'uns pocs suposa una gran amenaça per als sistemes polítics i econòmics inclusius", adverteix l'informe
Intermón Oxfam alerta també del perill de "fractura social" a causa d'aquest augment de la desigualtat. "La majoria de la població creu que les lleis i normatives actuals estan concebudes per beneficiar els rics . Una enquesta realitzada en sis països (Espanya, Brasil, Índia, Sud-àfrica, el Regne Unit i els EUA) posa de manifest que la major part de la població considera que les lleis estan dissenyades per afavorir els rics ", recull. A Espanya, el 80% està d'acord amb aquesta afirmació.
Les elits es "s'apropien" de la democràcia
L'informe critica durament la desregulació financera, els paradisos fiscals i la iniquitat dels sistemes impositius i arriba al punt d'afirmar que existeix una "apropiació dels processos polítics i democràtics per part de les elits econòmiques" que afecta igual a països rics i pobres . El treball assenyala que les elits tenen una capacitat molt gran d'influir en els processos polítics.
Entre les regions que han disminuït la desigualtat, Intermón Oxfam destaca Amèrica Llatina , que l'ha aconseguit "gràcies a una fiscalitat més progressiva, els serveis públics, la protecció social i l'ocupació digna". "La política ciutadana ha estat fonamental en la consecució d'aquest avanç", assenyala. L'ONG també demana una "major regulació dels mercats" per aconseguir un creixement "equitatiu i sostenible".
L'Europa de l'austeritat
Pel que fa a la UE , les polítiques d'austeritat s'estan acarnissant amb els pobres i, al contrari del que passa a Amèrica Llatina, la desigualtat està creixent , precisament per l'aplicació mesures econòmiques contràries. Entre totes les dades que llança l'informe, n'hi ha un molt revelador: la riquesa de les deu persones més riques d'Europa supera el cost total de les mesures d'estímul aplicades a la UE entre 2008 i 2010 (217.000 milions d'euros davant 200.000 milions d'euros).
D'altra banda, les classes mitjanes també estan suportant gran part del pes de l'austeritat, fins i tot en països més igualitaris com Suècia o Noruega. A més, Intermón Oxfam apunta que és probable que la concentració de la riquesa sigui, en realitat, molt més gran, ja que l'ús de paradisos fiscals fa impossible calcular la magnitud exacta . Sigui com sigui, la desigualtat està creixent a països com França, Alemanya i Itàlia, així com en tots els països de renda alta del G-20, excepte Corea del Sud.
Finalment, l'austeritat, mitjançant polítiques sota pressió dels poders financers, estan desmantellant serveis públics com la Sanitat o l'Educació , així com els drets laborals. Aquests mecanismes, que servien de matalàs a la desigualtat, estan destruint tot i les protestes ciutadanes.
La crisi, un impuls per a les elits
Lluny de corregir, la capacitat de les elits per acaparar l'economia i la política és cada vegada més gran. Segons destaca l'informe, en l'últim quart de segle la concentració de la riquesa no deixa de créixer i avui és un fenomen mundial. Durant l'any 2013, 210 persones s'han incorporat al "selecte club dels multimilionaris" que superen els mil milions de dòlars, actualment format per 1.426 persones.
La crisi, per tant, no sembla haver estat un obstacle, sinó més aviat tot el contrari. "Els beneficis empresarials, els salaris dels directors i les transaccions borsàries baten rècords cada dia, i no sembla que vagin a reduir-se", concreta el document. Avui, als EUA, la participació en la renda nacional nord-americana en mans del 10% més ric de la població se situa en el 50'4%, és a dir, el percentatge més elevat des de la I Guerra Mundial.
Governar per a les elits. Segrest democràtic i desigualtat econòmica
Què passa quan un Govern deixa de preocupar-se pel benestar dels seus ciutadans per servir als interessos d'una minoria acabalada? És una pregunta retòrica: sabem quina és la resposta. Hi ha grups amb gran poder econòmic, empreses i individus, que influeixen sobre les institucions i que, de vegades, fins i tot les 'capturen', aconseguint tractes a favor d'unes elits en la definició de lleis i normatives. Són privilegis per a uns pocs, mentre l'esforç, sobretot la càrrega fiscal, recau sobre la gran majoria.
La meitat de la renda mundial està en mans de l'1% més ric de la població
Com cada any, el Fòrum Econòmic Mundial es reuneix a Davos. Del 22 al 25 de gener de 2014, els principals líders financers, empresarials i polítics del món analitzaran els problemes més urgents que enfronta el planeta.
Avui la meitat de la renda mundial està en mans de l'1% més ric de la població, la riquesa dels quals és de 110 bilions de dòlars. Aquesta xifra és 65 vegades més gran que el total de la riquesa que posseeix la meitat més pobre de la població mundial.
Exigim als líders que acordin un objectiu de reducció urgent de la desigualtat, no només pel seu impacte negatiu en termes econòmics i de justícia social, sinó per l'amenaça que l'increment de la desigualtat suposa per a l'exercici d'una veritable democràcia basada en el interès de la majoria. Llegeix la nostra nota de premsa.
A través de l'informe "Governar per a les elits" , denunciem que l'augment de la concentració de poder genera una riquesa extrema que perpetua la desigualtat, suposa una amenaça per a un model social basat en la inclusió i igualtat d'oportunitats i posa en perill els sistemes democràtics.
- "La massiva concentració dels recursos econòmics en mans d'uns pocs suposa una gran amenaça per a les democràcies"
- "Set de cada 10 persones viuen en països on la desigualtat econòmica ha augmentat en els últims 30 anys"
FONT: LAMAREA.COM
- OXFAMINTERMON
Més informació:
Attached documents