CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

200 jutges consideren ‘il·legítim i èticament inassumible’ l’indult als quatre Mossos torturadors

Dijous, 29 novembre, 2012

Els magistrats, 53 d'ells en jutjats catalans, han signat un manifest en el que expressen el seu rebuig a la mesura, que consideren una ofensa grollera i un frau, defensen la independència judicial i avisen que indults en casos com aquest incentiven comportaments que han de ser erradicats de qualsevol cos policial.

Dos centenars de jutges de tot l'Estat espanyol, 53 dels quals treballen a Catalunya, han signat un manifest titulat “Contra l'indult com a frau, en defensa de la independència judicial i de la dignitat” en el que mostren el seu rebuig contundent als dos indults, sobretot l'últim otorgat recentment pel Govern del PP, als quatre agents dels Mossos d'Esquadra que van ser condemnats en ferm per un delicte de tortures. Les condemnes inicials implicaven l'entrada dels agents a la presó però un primer indult els va rebaixar la condemna i un segon els ha commutat la pena per una una multa.

El manifest qualifica la decisió de l'executiu de Mariano Rajoy com a “exercici abusiu” i la consideren una “ofensa al poder judicial” i “una actuació contra la dignitat humana”. També entenen que és un menyspreu a tots els agents de policia que “defensen i promouen els drets fonamentals de la ciutadania” i entenen que indults en casos de tortures com aquest sembla que incentiven comportaments que han de ser erradicats de qualsevol cos policial.

Els magistrats recorden a l'executiu que un indult és una mesura excepcional que tan sols s'hauria de concedir en determinats supòsits que, evidentment, no es compleixen en el cas d'uns Mossos condemnats en ferm per tortures. Per tant, consideren que l'executiu ha fet un ús “groller i desviat” de l'indult, “dinamitant la divisió de poders, usurpant el paper del poder judicial” i situant aquest en una posició subordinada. El manifest acaba dient que “la decisió del Govern és impròpia d'un sistema democràtic de dret, il·legítima i èticament inassumible”.

Els fets van passar el 2006, quan els quatre agents van ser condemnats per tortures després de quedar provat, tant per l’Audiència de Barcelona com pel Tribunal Suprem, que havien colpejat, insultat i amenaçat Lucian Padurau a la comissaria de les Corts. Els mossos van arribar a posar una pistola a la boca del ciutadà romanès, al que havien detingut per “error”, segons van reconèixer en el judici en, suposadament, confondre’l amb un atracador. Per si no n’hi hagués prou, també van maltractar i arrastar la companya de Padurau, que en aquell moment estava embarassaa de tres mesos, per aconseguir que els permetés entrar al seu domicili i registrar-lo.

Gràcies a l’indult que van rebre del Consell de Ministres, els agents van veure reduïda la condemna a dos anys de presó per a cada un, a banda de la suspensió de servei pel mateix període de temps. En principi, semblava que això els evitava l’ingrés a un centre penitenciari perquè no tenien antecedents, però l’Audiència de Barcelona va considerar que no se’ls podia eximir d’aquest ingrés perquè “existeixen raons de prevenció general i especial, de perillositat criminal, de rebuig i alarma social [...] que justifiquen el compliment de la pena imposada, encara que la mateixa no excedeixi els dos anys”.

FONT: ELTRIANGLE.EU