CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

2015 es tancava amb més de 4 milions de persones a l’atur i el 92% de contractes temporals

Dimarts, 2 febrer, 2016

2015 ES TANCA AMB MÉS DE 4 MILIONS D'ATURATS I EL 92% DE CONTRACTES TEMPORALS

Malgrat les dades de l'atur, tècnicament positives, publicades pel Govern espanyol, el que realment creix a l'estat espanyol és la pobresa i la precarietat.

Des de la Confederació General del Treball (CGT) denunciem la falsa recuperació econòmica basada exclusivament en l'augment de la taxa de guany de l'empresariati, especialment, en la major explotació de milions de persones assalariades. Al mateix temps advertim del poc rigor de les dades reals d'ocupació que ve facilitant aquest govern, tan necessitat de cortines que tapin la seva pèrdua d'electorat i els constants casos de corrupció que esquitxen al PPP. Reiteradament s'insisteix a ressaltar el nombre de contractes (sense explicar la seva durada i el salari corresponent) mentre se silencien les xifres de joves que es veuen obligats a emigrar a la recerca de treball (més de 500.000 en 2014/2015) o el d'immigrants (2 milions) que han tornat als països d'origen per la pèrdua de les seves ocupacions.

Segons les xifres facilitades el 28 de gener, pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, l'atur registrat en les oficines dels Serveis Públics d'Ocupació (SPEE, l'antic INEM) havia baixat durant el mes de desembre en 55.790 persones i se situava en els 4,04 milions d'aturats, per la qual cosa 2015 se saldava amb una caiguda total anual de 354.203 persones. Segurament si el SPEE no estigués animant a esborrar-se de les llista de demandants d'ocupació milers a de persones, les dades de les estadístiques d'atur no serien tan triomfalistes.

Per a la CGT hi ha altres dades a tenir en compte per fer-se una idea bastant més exacta de la realitat que la que des del govern del PP ens volen transmetre. Així, per exemple, cal ressaltar que malgrat aquest lleu descens, s'ha de tenir en compte que la caiguda de l'atur de desembre de 2015 ha estat menor que la d'anys precedents. Al desembre de 2014 l'atur es va reduir en 64.405 persones, el 2013 va baixar en 107.570 i en 2012 van ser 59.094 aturats menys. D'altra banda, la despesa en prestacions per desocupació va caure un 13,3% al novembre (última dada publicada) i la cobertura de prestació per desocupació va caure al 55,3%. El que suposa un gran increment de persones aturades que es queden sense protecció i de famílies que van directament a la pobresa.

La contractació en tot 2015 ha aconseguit la xifra de 18.576.280, la qual cosa suposa 1.849.191 contractes més (11,06%) que l'any anterior, encara que les xifres segueixen estant a gran distància de les anteriors a la crisi econòmica. La Confederació General del Treball adverteix també de l'enganyós d'aquestes dades, ja que la mitjana dels contractes ja és inferior als dos mesos de durada i s'incrementa el nombre de contractes a temps parcial (en molts casos de, amb prou feines, unes hores setmanals) mentre que els salaris són d'uns escassos centenars d'euros, amb independència que en moltes ocasions la jornada laboral s'allarga fins a les 12 hores.

Un altre aspecte destacable és la distribució de l'atur per sectors, ja que desembre concloia amb menys parats en serveis i agricultura i més en indústria i construcció. Concretament, disminueix entre els treballadors del sector serveis, amb 61.336 aturats menys (-2,22%), i en agricultura i pesca en 2.133 persones (-1,09%), mentre que puja en Indústria en 4.845 (1,25%) i en construcció en 15.470 (3,53%). Aquestes dades poden donar una idea de com es creen ocupacions precàries en comerç i serveis i es perden en indústria o construcció, on tradicionalment han estat ocupacions moltes més estables.

Des de la CGT també volem recordar que mentre es creen aquest tipus d'ocupació temporal i mal remuneradA, es produeixen milers d'acomiadaments com a conseqüència dels ERo i tancaments en empreses tan importants com Tragsa, Indra, Altadis, Iberia, Aena, Vodafone, Renfe, Elcogas, Bosal, etc. Sense oblidar LEs 65.000 ocupacions destruïdes en l'última dècada en el sector financer o els 50.000 que s'han reduït en sectors tan vitals com l'educació i la sanitat.

Gabinet de Premsa del Comitè Confederal de la CGT