CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

2019: Important creixement de la CGT de Catalunya en afiliació, representació i conflictes guanyats

Dijous, 2 gener, 2020

infografia_cgt.jpg

Aquest 2019 ha estat, sens dubte, un any molt intens per la CGT, tant pel que fa en creixement d’afiliació, com resultats a eleccions sindicals i victòries assolides amb la realització de vagues a tot el territori. Aquest és el balanç d’un any molt positiu pel sindicat.

Creixement en afiliació i distribució per edat i gènere
Aquest any hi han hagut el número de noves incorporacions al sindicat més important des de que tenim registres. 2650 persones s’han incorporat a la CGT, incrementant en més d’un 40% les altes realitzades el 2018. Cada mes d’aquest 2019 les noves altes han estat més elevades que el mateix mes de l’any anterior.

Aquest context favorable consolida a la CGT com el tercer sindicat de Catalunya en afiliació. Es tanca aquest 2019 amb 16901 persones afiliades, 1265 més que les existents el gener .
Pel que fa al gènere d’aquestes noves incorporacions es comprova que les dones tenen un pes molt important, el 48% de les altes del 2019, seguint una tendència de fa ja anys en la presència de dones en el sindicat (actualment el 39% del total d’afiliació, en ascens des de fa una dècada). La proporció femenina en noves altes és de 10 punts percentuals més per sobre de les entrades que es produïen fa cinc anys.

Pel que fa a l’edat de les altes d’aquest 2019 els valors són molt semblants als existents a la població assalariada existent a Catalunya a data d’avui, amb una petita redistribució del menor percentatge d’entrada de joves fins a 24 anys a la CGT en els següents trams de 25 a 34 anys i de 35 a 44 on és major el pes a la CGT que la proporció per edat de la població assalariada catalana, segons IDESCAT.

Més representació a empreses i més delegats/ades electes
La CGT ha obtingut 112 delegats/ades més que fa 4 anys, el que suposa un creixement del 14,09%. Tenint en compte que el número de delegades en total a Catalunya ha crescut un 6,03% això vol dir que seguim incrementant la nostra representativitat, pas a pas, any rere any.

2019, un any de lluites i de victòries
Sens dubte aquest any les federacions i sindicats de la CGT de Catalunya han assolit clares victòries contra les patronals. L’activitat ha estat, i continua sent, força intensa i a diversos nivells. S’han desmuntat al Berguedà i Alt i Baix Camp activitats mafioses d’empreses que feien servir a migrants com a mà d’obra esclava, les campanyes de denúncia contra la precarietat i en defensa dels serveis públics ha estat constant. Contra el model de societat privatitzada que dibuixa la Llei Aragonés, per la sanitat i ensenyament públic, contra l‘infradimensionament a Correus i RENFE, ocupant institucions i un llarg etcètera.

Ara bé, ha estat en els conflictes amb vaga liderades per la CGT on han destacat les victòries clares de les reivindicacions de les plantilles, aquestes en són algunes d’elles:
• Gener 2019. Vaga indefinida a Cacaolat. Al 5è dia de vaga l’empresa retira la modificació unilateral d’horari que va imposar.
• Febrer 2019. Fàbrica de Nestlé a Girona. Es desconvoca la segona jornada de vaga després d’importants increments de salari i condicions socials.
• Abril 2019. Filatures Gabarró. Després de 4 dies de vaga, la plantilla assoleix tota la plataforma reivindicativa.
• Maig 2019. Neteja urbana de Girona. Un dia abans de començar la vaga indefinida durant la setmana de ‘Temps de flors’, l’empresa accepta totes les reivindicacions salarials de la plantilla.
• Juny 2019. Universitat Autònoma de Barcelona. Després d’una vaga existosa, es desconvoca una vaga durant la selectivitat perquè la UAB es compromet a realitzar millores salarials i de temporalitat al col•lectiu de doctorands.
• Octubre 2019. Bicing Barcelona. Es desconvoca la vaga indefinida després dels importants increments de salari i condicions socials assolits.
• Octubre 2019. Deyse, grup Clece Barcelona. Al setè dia de vaga indefinida d’aquesta empresa de neteja es desconvoca al incrementar-se el salari en 180€ mensuals, ampliacions de jornada i canvi a indefinit de les treballadores.
• Novembre 2019. Fàbrica Strativarius, Sallent. Es desconvoquen 3 dies de vaga després d’acceptar l’empresa un increment de sou del 19,77%
• Novembre 2019. Vaga indefiida Iberboard, Alcover. Al quart dia de vaga indefinida l’empresa accepta totes les reivindicacions salarials de la plantilla.
• Desembre 2019. La secció sindical de la CGT als teatres i cinemes Balanyà dosconvoca dos dies de vaga després d’assolir increment salarial del 7,3%, nous dies de descans i altres millores.

Comencem 2020 amb la mateixa actitud, força i aposta pel conflicte com l’eina útil per fer avançar la classe treballadora. El secretariat permanent de la CGT de Catalunya espera seguir aquest any la línia d’increment en l’organització de la classe treballadora com a tercer sindicat en afiliació de Catalunya, consolidant la CGT com l’alternativa sindical que més fa retrocedir la cobdícia empresarial.

infografia_cgt.jpg
Creixement en afiliació i distribució per edat i gènere

afiliacio_cgt_per_genere.jpg
Afiliació per gènere

afiliacio_cgt_per_edat.jpg
Afiliació per edat