CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

2021: novament any d’important creixement de la CGT de Catalunya

Dilluns, 10 gener, 2022

 

Per primera vegada a la sèrie històrica hi ha més altes de dones que d’homes.
Per tercer any consecutiu, les noves altes estan en màxims històrics a l’entorn de les 3000 anuals.


En algun moment d’aquest 2022, la CGT de Catalunya superarà les 20.000 persones afiliades, el que la consolida com el tercer sindicat a Catalunya en volum d'afiliació.

Tanquem un 2021 encara trasbalsat pels efectes de la pandèmia al món laboral, amb situacions canviants, ERTOs derivats directament de la COVID però també pels desajustos a la cadena de béns globals. Tot i així, els diferents sindicats de la CGT de Catalunya segueixen creixent i inaugurant noves seus per tot el territori aquest 2021 (Vic, Tàrrega, Tortosa, Sant Cugat, Sallent).

A nivell organitzatiu ressaltaríem:

Creixement de l'afiliació

El número de persones organitzades a la CGT de Catalunya ha crescut en 950 entre altes i baixes respecte l’any anterior, el que permet mantenir el fort increment que s’observa des de fa tres anys. Per posar-ho en perspectiva el creixement net de tres anys del període 2019-2021 (+3663) representa un +262% del produït en el total dels tres anys anteriors (2016-2018), +992 persones.

 

 

 

 

 

Noves altes a CGT Catalunya

Pel que fa a les altes produïdes aquest any hi ha una lleugera disminució respecte les de l’any anterior, indicant una certa estabilització en els valors molt alts de tota la sèrie històrica de que disposem als registres.

Afiliació per gènere

Aquest any, de forma molt ajustada, per primer cop s’han afiliat a la CGT de Catalunya més dones (50,02%) que homes (49,98%). Aquesta evolució del percentatge de noves altes de dones és constant des de fa bastants anys (48% el 2019, 49,8% el 2020) i està per sobre del pes de les dones assalariades a Catalunya segons IDESCAT (46,5%).

Creiem que és una bona notícia doncs malauradament els sectors més precaritzats hi ha més índex de dones, el que indirectament indica una major organització del sindicat en aquests sectors tan castigats.

Respecte el total d'afiliació les dones passen de representar el 39,6% de la afiliació de la CGT de Catalunya fa un any a ser ja el 40,9% de les persones afiliades.  

Representativitat a empreses

Pel que fa a representativitat en termes d’eleccions sindicals cal encara que el departament de Treball aporti les dades de tancament de l’any 2021. Caldrà tenir present que els processos electorals encara estan afectats per la situació de pandèmia. A tall d’exemple l’acord per realitzar nous processos al sector del "contact center" és d’una data tan propera com aquest novembre de 2021.

 

Secretariat Permanent de la CGT Catalunya