24 hores en defensa de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona el 3 i 4 de juliol
El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona convoca la II jornada de lluita i tancament que durem a terme el proper 3 i 4 de juliol a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona.
Des d'un principi, el nostre grup ha reivindicat una xarxa de titularitat i de gestió pública, de qualitat i universal com a objectiu a llarg termini, alhora que ha denunciat el procés de privatització (que considerem encobert per les retallades). A la nostra ciutat aquesta privatització l'hem batejada sota el nom de “teclarització”, per raons òbvies.
Alhora, una de les maneres que hem considerat útil per a denunciar els efectes de les retallades i possibilitar la participació directa d’usuaris i usuàries és la campanya “No marxis sense hora!”, centrada en posar sobre la taula la realitat perversa de les llistes d’espera, i el patiment que amaguen.
Ara bé, les nostres denúncies mai ha anat adreçades al conjunt de treballadors i treballadores (amb independència de la seva funció: personal sanitari, administratiu, de neteja, etc.) sinó als càrrecs directius de l’Hospital, així com als responsables polítics a nivell autonòmic i de demarcació.
En aquest sentit, aquesta segona jornada de lluita que hem convocat per al 3 i 4 de juliol té per objectiu defensar que Joan XXIII sigui un hospital públic de referència a la pràctica, i no només sobre un paper. I, per tant, que gaudeixi d’una dotació pressupostària adient per tal que tots els recursos materials i humans puguin aprofitar-se al màxim.
Al llarg del 3 i 4 de juliol hi haurà xerrades i accions reivindicatives per a exigir l’aturada del desmantellament de l’Hospital. No volem que s’externalitzin serveis, com tampoc que s’acomiadi personal. Volem que els llits i quiròfans estiguin en funcionament i que es contracti el personal necessari per tal que aquest pugui desenvolupar la seva professió de manera diligent i en condicions dignes, fugint de l’estrés al que condueix la política de retallades.
No acceptem que les retallades siguin “imprescindibles”. Sabem que és una decisió política que busca afavorir la sanitat privada i convertir la salut en un negoci encara més suculent. El nostre objectiu és avançar cap una xarxa sanitària completament pública perquè considerem que la cohabitació público-privada és la porta d'entrada a la corrupció, tal i com bé expliquen els companys de Cafèambllet.
Volem que el 3 i 4 la ciutadania de Tarragona i de les nostres comarques s’impliqui en la defensa d’un dret tan fonamental com és la salut, i farem tots els esforços que calguin per tal que el conjunt d’usuaris i usuaris es faci seva aquesta segona jornada de lluita. Necessitem, però, que tant usuàries i usuaris, com el personal de l’HJ23, s’ impliquin també. Als treballadors i treballadores que coneixen de primera mà el pla mesquí del govern de la Generalitat de Catalunya, amb la connivència de la majoria de partits polítics, per a fer de la sanitat un negoci, que extreu benefici a costa de precaritzar la vostra feina i rendibilitzar la salut dels usuaris i usuàries. Esperem la vostra presència, vosaltres que us dediqueu a la imprescindible causa de la cura de la vida de les persones (insistim, sigui quina sigui la vostra funció), és del tot necessària.
Programa d'activitats
- Dijous 3 de juliol
17h. Roda de premsa
18h. Xerrada sobre la defensa de la sanitat pública davant les privatitzacions, a càrrec de Nines Maestro
19.30h. Acció reivindicativa, envoltem l'hospital
20h. Xerrada sobre la lluita contra la corrupció, amb David Vidal i Isabel Vallet
22h. Sopar popular
23h. Concerts del cantautor Fito Luri i de Cristóbal Karrillo amb els seus pasdobles de combat
- Divendres 4 de juliol
8h. Esmorzar popular
9h. Cercavila en defensa de l'Hospital Joan XXIII
10h. Xerrada teclarització versus desmantellament de l'Hospital Joan XXIII a càrrec del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública
24 hores de defensa de l'Hospital Joan XXIII, 3 i 4 de juliol
La salut és el nostre bé més preuat i quan retallen la sanitat pública ens retallen directament la qualitat, i fins i tot la durada, de la nostra vida. A Tarragona hem tingut la sort de comptar amb un hospital de referència a la ciutat, l'Hospital Joan XXIII, i volem que aquesta referencialitat sigui real i no només de paraula. Amb l'excusa de les retallades estan desmantellant el nostre hospital, amb unes conseqüències nefastes per al personal que hi treballa i també per al conjunt d'usuaris/es que en rebem atenció.
Amb el DESMANTELLAMENT DE JOAN XXIII, entre el 2010 i el 2014, HEM PERDUT:
- 24 milions de euros en pressupost (Hem passat de 127 M d'€ a 103 M d'€)
- 171 treballadors/es (Hem passat de 1.526 a 1.355 treballadors/es).
- Llits útils a l'Hospital, malgrat estar habitualment al 100% d'ocupació (La previsió de tancament per aquest estiu és de 125 llits dels 383 llits disponibles).
- Activitat assistencial, visites a especialistes, proves diagnostiques i intervencions quirúrgiques.
- Llits d'hospitalització, perquè s'han reconvertit en llits de curta estada (tenen l’ingrés condicionat a determinada patologia i duració); s'han tancat llits a la planta de maternitat convertint les habitacions en individuals; ha crescut el nombre de llits d'atenció domiciliària (estalvi econòmic en estada hospitalària, de dispensació de medicaments, de personal..)
- Serveis, perquè han estat privatitzats: radiologia, bugaderia, cuina, arxius, manteniment, banc de sang...
- Condicions laborals del personal, que ha vist augmentada la jornada laboral i les càrregues de treball, i a la vegada pateix una retallada econòmica d'un 25% des del 2011.
LES CONSEQÜÈNCIES DIRECTES són l'increment de les llistes d'espera, el col·lapse al Servei d'Urgències, l'increment de l'estrés del personal i un increment d'un 86% de les reclamacions. A la vegada, una altra conseqüència és l'increment de contractació de mútues privades: el 2012 va augmentar un 16% la contractació de mútues privades a la demarcació de Tarragona.
Cal acabar amb el finançament públic de la sanitat privada
Des de fa anys, amb governs de diferents colors polítics, estem assistint a un procés de tancament de centres públics i obertura d'hospitals privats.
Amb els nostres diners es paga als centres privats per realitzar les activitats "rendibles" (proves diagnòstiques, operacions senzilles, ...), i alhora es redueix el pressupost dels centres públics que se segueixen
encarregant, cada vegada amb menys mitjans, dels pacients i processos costosos i complexos.
En general, la col·laboració público-privada dels serveis sanitaris incrementa els costos econòmics i desvia recursos públics a empreses privades.
Cal aturar la privatització de la sanitat
Perquè la sanitat ha de ser universal, pública i de qualitat. Perquè privatitzar la sanitat comporta un increment de la mortalitat (ser atès en un hospital privat, amb ànim de lucre, augmenta les probabilitats de mort respecte a ser atès en un l'hospital públic en un 2% en adults, un 8% en pacients crònics i un 9,5% a nadons). Això és degut a que en els models
privats hi ha menor nombre de treballadors/es per llit, alhora que s'incentiva econòmicament als professionals (fonamentalment a metges) perquè redueixin la despesa.
Posar en mans privades els mal anomenats "serveis no sanitaris" (neteja, cuines, esterilització, ....), també deteriora la qualitat de l'assistència. Està demostrat que cedir la neteja dels centres sanitaris a empreses privades incrementa les infeccions i provoca un augment de les morts, que es podrien haver evitat fàcilment.
El principal objectiu dels hospitals amb ànim de lucre és repartir beneficis entre els seus accionistes, i en sanitat els "beneficis" només poden sortir de la reducció del nombre de professionals i / o d'una pitjor atenció als pacients (altes prematures, deteriorament de les cures, menys despesa en farmàcia o en proves...). Si hi ha beneficis econòmics serà a costa de la salut dels pacients.
Per a avançar cap a un model sanitari públic, universal i de qualitat, centrat en el benefici de la salut de persones i la millora de la seva qualitat de vida, amb independència del seu sexe, edat i procedència, és imprescindible:
- L'ABOLICIÓ DEL DOBLE SISTEMA DE FINANÇAMENT
- CAP MÉS PRIVATITZACIÓ
- LA DEROGACIÓ DE LA LLEI 15/97 i DE LA LLEI DE REFORMA DE L’ICS 2007
- LA DEVOLUCIÓ A MANS PÚBLIQUES DE TOT EL QUE S’HA PRIVATITZAT
Amb la jornada de lluita a Joan XXIII volem reivindicar:
- L’aturada i la reversió del procés privatitzador de la sanitat, l’externalització de serveis i la fragmentació de l’ ICS
- Transparència amb els ingressos i despeses a tots els àmbits de la salut
- Un sistema totalment públic i acabar amb la transferència dels diners públcs a entitats privades que fan negoci amb la salut
LA TEVA PARTICIPACIÓ ÉS IMPRESCINDIBLE!
Vine a la jornada de lluita i a la tancada al hall de l’Hospital Joan XXIII
el 3 i 4 de juliol, a partir de les 17h!
(informa’t de les activitats a facebook)
La sanitat no està en venda, es defensa!
Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona.
defensasanitat.tgn@gmail.com / @SanitatTGNPubli / facebook
>>> Cartell en document adjunt.