CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

25 hores per atendre emergències del Codi ICTUS

Divendres, 9 setembre, 2011

CatalunyaPress.- Mentre el Govern assegura que la qualitat assistencial s’ha mantingut aquest estiu i minimitza les retallades, sindicats i usuaris denuncien dia sí dia també situacions complicades als centres sanitaris. L’últim cas, el de l’incompliment del codi ICTUS.
El mateix dia que el Govern, per boca del seu portaveu, vinculava moltes protestes sanitàries a “conflictes laborals”, infravalorant així l’afectació als usuaris i la pèrdua de qualitat assistencial, els sindicats de l’Hospital de Bellvitge han denunciat que a causa de la tisorada s’està incomplint el Codi Ictus, que hauria de permetre minimitzar el temps que passa des que es detecta algun pacient amb afectacions cerebrals greus fins que se’l atén.

Fins a abans de la retallada sanitària hi havia, a Barcelona, sis hospitals que podien activar l’anomenat Codi Ictus. Ara només n’hi ha dos, que s’alternen en el temps. A Bellvitge, el sindicat CGT assegura que no és estrany veure casos en que el temps que passa des que es detecta el cas fins que s’intervé al pacient sobrepassa les 25 hores.

“Estan jugant amb la vida de les persones”, assegura Manel de los Riscos, delegat a Bellvitge, responent a veus com les d’Homs o Boi Ruiz, que fa només uns dies també assegurava a Catalunya Ràdio que cap persona havia estat desatesa aquest estiu.

El cert és que, quan s’activa el Codi ICTUS, s’envia als pacients a l’hospital més proper, on no se’l pot atendre perquè no hi ha mitjans. D’aquí se’l deriva a un dels dos hospitals que atenen aquest tipus d’urgències. En el cas de Bellvitge, però, només hi ha un quiròfan nocturn per atendre totes les emergències, amb el que el temps d’espera pot augmentar.

Fonts de la Conselleria de Salut han assenyalat a aquest diari que l'Hospital de Bellvitge no ha vist afectada la seva activitat en el tractament dels Ictus i que aquest funciona com sempre.

El Codi Ictus

El Codi Ictus és un mecanisme assistencial d’urgències que va instaurar en 2006 la consellera de Salut, Marina Geli. En només tres anys es va arribar a atendre, en 2009, a quasi 500 persones, reduint la mortalitat durant els primers set dies del 8,7% al 6,8% i la mortalitat intrahospitalària del 13,7% al 9,1%.

La Fase II del HUB, per a Renting?

D’altra banda, CGT també denuncia els seus temors respecte a la construcció de la Fase II de l’Hospital de Bellvitge, que no s’atura malgrat la crisi. L’objectiu és traslladar els quiròfans i els llits a aquest segon edifici un cop estigui acabat, però temen que es faci a través d’un Renting a la sanitat privada.

www.catalunyapress.cat/cat/notices/2011/09/25_hores_per_atendre_emergencies_del_codi_ictus_54910.php