CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

25a Concentració a l’Hospital de Bellvitge contra les retallades sanitàries

Dimarts, 6 setembre, 2011

Serà la 25 concentració que realitzem tallant la Gran Via a l'altura de l'Hospital de Bellvitge. Farem alguna cosa especial per celebrar el 25è tall de trànsit. Continua el tancament de quiròfans, unitats i la disminució de la qualitat assistencial.


Durant tot l'estiu, mentre l'Hospital de Bellvitge ha estat funcionant a menys de la meitat de la seva capacitat, la construcció de la Fase II de l'HUB (Edifici nou destinat a UCI, Urgències i Quiròfans). ha seguit al 100% el seu ritme de construcció. Per a aquest edifici l'ICS (Institut Català de la Salut) va reservar 70 milions d'euros i quan estigui acabada la seva construcció es realitzarà un RÈNTING (sistema de lloguer) sobre el material: Llits, monitors, material electrònic etc.) a la Sanitat Privada.

Amb aquests 70 milions el Hospital de Bellvitge no només no hagués necessitat cap retallada, sinó que hagués pogut obtenir millores.

Des de CGT seguim denunciant que a dia d'avui els Retalls en Sanitat estan posant en perill la vida de les persones. Concretament denunciem que no s'està complint el "Codi Ictus" a l'Hospital de Bellvitge (dispositiu que permet tractar els Accidents Cervell vasculars amb rapidesa, ja que del temps que es trigui a atendre el malalt depèn la vida o les seqüeles que li quedin al pacient ).

Aquest incompliment implica que un infart cerebral que ha de ser tractat en la menor brevetat de temps, està veient demorada seva atenció en un mínim de 25 hores. Segons quins pacients susceptibles d'entrar en el circuit de "Codi Ictus" estan sent derivats d'entrada a l'Hospital més proper encara que aquest no tingui els mitjans per atendre aquesta patologia. A posteriori i per ordre mèdica, el pacient és traslladat a l'Hospital de Bellvitge que forma part del "Codi Ictus". Un cop a Bellvitge el pacient ha d'esperar per ser intervingut quirúrgicament, bé per falta de quiròfan o bé per falta de Cirurgià.

Això deixa clar que tot i ser l'Hospital de Bellvitge un dels 2 centres (abans de les retallades eren 6 centres) en què es concentra el Codi Ictus, aquest protocol s'incompleix. Era d'esperar tenint Bellvitge retallades les seves unitats de Neurologia i Neurocirurgia en un 33%.

El conseller Boi Ruiz i el Govern de CiU no tenen cap credibilitat tant en les seves declaracions com en les seves intencions, ja fa mesos que prometent que l'atenció a les malalties greus estava garantida. Estan jugant amb la vida de les persones.

Al seu torn l'Hospital de Bellvitge segueix patint el deteriorament constant de la qualitat assistencial en general, hi ha dèficit d'entre 25 a 40 llits diari, amb la consegüent saturació de les Urgències que això implica.

S'estan ingressant malalts, al costat d'altres malalts que ja estan en les seves últimes hores de vida, vulnerant les mínimes normes d'humanitat de permetre que els familiars de pacients terminals tinguin intimitat amb els seus familiars. No es cuida la psicologia d'altres pacients, que pendents d'operació han de compartir habitació amb qui ja està per abandonar aquest món.

No s'estan respectant els protocols de les infeccions intrahospitalàries que tan alt nivell de contagi tenen. S'ingressa pacients amb MARSA (Staphilococcus Aureus meticilin resistents), amb pacients en aïllament social (problemes socials i de conducta). El control de les infeccions per Marsa depèn fonamentalment del correcte aïllament del pacient, és evident que un pacient amb aïllament social no pot seguir les normes de l'aïllament (rentar-se les mans en entrar i sortir de l'habitació, posar-se una bata verda al sortir, etc .).

Des que s'han iniciat les retallades ha augmentat a dos mesos el termini per intervenir situacions oncològiques; intervencions que s'han de fer en un termini inferior a un mes, s'estan prolongant fins a dos mesos i es preveu que aquests temps s'allarguin.

Així mateix, els Politraumatismes greus en què també és vital el temps en què es tarda a atendre el malalt i d'això depèn la vida del pacient o la gravetat de les seqüeles, passen de ser atesos només en 6 centres, de 10 centres en els que s'atenien fins ara. A Bellvitge un dels Hospitals en què es va a concentrar l'atenció a aquesta especialitat, la unitat de Traumatologia d'aquest Hospital ha estat retallada des del passat 23 de maig a un 50%.

Malgrat haver-se dut a terme un ERO a Clece (empresa subcontractada encarregada dels serveis de neteja de l'Hospital) que es prolongarà per 2 anys, la Direcció segueix sense informar quantes plantes no s'obriran el 3 d'octubre, data en la que en teoria l'Hospital tornarà a la normalitat.

Des de la CGT denunciem de nou la desinformació per part de la Direcció, l'obscurantisme sobre els seus plans en les retallades, que no contribueixen més que a crear un clima de crispació entre els / les treballadors / es de l'Hospital, i a la rumorologia constant.

Secció Sindical CGT-Bellvitge