CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

25S: Un esclat de ràbia inunda Madrid

Dimecres, 26 setembre, 2012

JESÚS RODRÍGUEZ | 25/09/2012 - Setmanari Directa

Va sorgir com una iniciativa anònima a través de la xarxa però, quan la xifra d’aturats s’apropa als 6 milions i els desnonaments afecten de ple a les classes mitjanes, era de preveure que la taca d’oli sumés les simpaties de molta gent. I així ha estat. El 25 de setembre va esdevenir a Madrid un punt d’inflexió a la lluita contra les retallades i les polítiques econòmiques imposades des de les institucions financeres internacionals. La jornada de protesta anomenada Rodeja el Congrés era observada amb lupa des dels Estats Units i Europa, amb el desembarcament de centenars de periodistes internacionals. Fins i tot des de Grècia observaven els fets amb atenció a la vigília d’una nova vaga general contra les polítiques de la troika.

Des de primeres hores del matí autobusos de Barcelona, València, Sevilla, Màlaga, Saragossa o Valladolid van descarregar activistes a la plaça d’Atocha. La delegada del govern a Madrid Cristina Cifuentes va desplegar un dispositiu de 1350 antiavalots de 27 subunitats de tot l’Estat espanyol al llarg d’un enorme perímetre que distanciava les protestes de l’edifici de la cambra baixa. Després de registres i escorcolls als vehicles, el gruix de manifestants va participar d’una gran assemblea al passeig del Prado per, després, amb la consigna de resistir de manera massiva i no-violenta, despleçar-se fins a les confluències dels vuit carrers barricats amb tanques antiallaus.

A la plaça de Neptuno i el passeig del Prado és on es van aplegar la major part de les participants de la protesta, unes 25.000 persones, que segons el rotatiu alemany Frankfurter Algemaine sumaven més de 65.000 a tot el centre de la capital espanyola. Malgrat la massivitat i la convicció dels presents, els policies van acabar carregant de manera reiterada contra centenars de persones que corrien enmig del pànic, mentre d’altres no es movien i resistien assegudes al terra. El balanç de la batussa policial generalitzada ja entrada la nit fou d’unes quaranta persones detingudes i una setantena de ferides, trenta d’elles ateses a l’hospital. Un dels manifestants fou apallissat amb cops de porra al cap i es trobava ingressat a l'UCI i en estat greu per una lesió medular.

500 persones a Barcelona, 200 a Lleida

A les portes del Parlament de Catalunya unes 500 persones van participar d’una concentració amb el mateix objectiu que a Madrid, denunciar les polítiques econòmiques del govern, en aquest cas el de CiU. Després d’esbroncar a la majoria de diputats catalans que sortien del ple –en especial a Felip Puig– van anar en manifestació fins a la plaça de Sant Jaume, on van decidir convocar una concentració per l’endemà a les 19h de nou al Parlament, en solidaritat amb les víctimes de Madrid. A Lleida van ser 200 les manifestants que van envoltar la sotsdelegació del govern de la Generalitat per denunciar les retallades del govern de CiU.

>>> En l'enllaç de la notícia podeu seguir el seguiment minut a minut que van fer ahir dels fets des del setmanari Directa http://www.directa.cat/noticia/centenars-manifestants-ja-sapleguen-als-carrers-que-envolten-congres-dels-diputats

>>> Una altra completa cronologia dels fets la podeu seguir al web del diari Público http://www.publico.es/espana/442909/el-25s-en-directo-la-sentada-del-25-s-resiste-a-las-violentas-cargas-de-la-policia-en-madrid

>>> Un bon reportatge fotogràfic del 25S a Madrid en el web del diari El País
http://politica.elpais.com/politica/2012/09/25/album/1348574023_950325.html#1348574023_950325_1348599770