CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

28 de setembre: Dia per la despenalització de l’avortament

Dijous, 27 setembre, 2012

Cartell CGT 28S

El sistema capitalista-patriarcal ha volgut dominar el cos de les dones, negant-nos la capacitat a decidir sobre el nostre cos i la nostra sexualitat, i al mateix temps, controlar la nostra capacitat reproductiva en funció de les necessitats del sistema capitalista. L'obligació de la virginitat així com la maternitat, han estat una constant al llarg de tota la història dels sistemes dominants. Aquests, basant-se en la dominació i explotació han utilitzat a les dones en funció dels seus objectius econòmics i socials, i tots han coincidit en invisibilitzar a les protagonistes capacitades per a la creació de la vida.

No obstant això, les dones al llarg de la història hem trobat estratègies per a decidir si exercim o no la maternitat. L'accés a coneixements sobre la naturalesa terapèutica de les plantes, i el rol de cuidadores ha facilitat les practiques de control de la maternitat.

Actualment la crisi provocada pel sistema capitalista-patriarcal és l'excusa per a atacar els drets de les dones.

En una situació de retallades de drets socials i laborals, la dreta espanyola pretén acabar amb les nostres conquestes feministes, aconseguides en lluites al llarg dels últims 70 anys.

Hi ha un atac constant per a evitar que les dones tinguem accés a la IVE (Interrupció Voluntària de l'Embaràs). Només el 3% de les IVEs es practiquen en la Sanitat Pública, el que es tradueix en grans dificultats per a exercir el dret a l'avortament, sobretot de dones joves o aquelles sense recursos econòmics.

La jerarquia de l'església catòlica més retrògrada, i els grups catòlics més ultraconservadors, estan realitzant una campanya molt agressiva i feixista contra nosaltres, les dones. Les retallades laborals i els massius acomiadaments, amb el suport de les contínues reformes laborals estan expulsant a les dones del mercat laboral. Ens trobem que les retallades dels serveis públics obliguen les dones a fer de cuidadores de les persones depenents, això sí, sense salari o amb salaris precaris. Les treballadores de la llar estan sofrint acomiadaments perquè les “empresàries” i les ETTs no volen fer contractes legals. La pressió contra les parelles no normatives és cada vegada més gran. La violència del sistema capitalista-patriarcal augmenta i les dones joves sense recursos econòmics es veuen abocades als avortaments clandestins o a maternitats no desitjades. Encara no sabem si el re-pagament afectarà a la píndola del dia després, però cal estar atentes i preparar-nos per a lluitar contra aquesta nova retallada.

La lluita del feminisme i de molts grups de dones des dels anys 70, hem aconseguit la modificació de la Llei que permet no haver de justificar l'avortament dintre de les primeres 14 setmanes. Cal recordar els impediments que sofrixen les dones per a poder posar en practica aquest dret, ja que en algunes comunitats (Navarra) no s'aplica la llei IVE o el cas de les dones immigrants que no poden ni podran practicar avortaments en la Sanitat Pública.

Destacar la importància de la formació i la prevenció, aspectes ambdós invisibles, tant en les institucions formatives com en les sanitàries. Amb la desaparició dels Centres de Planificació Familiar es complica la consulta d'anticoncepció i temes relacionats únicament amb la salut sexual. Amb la invisibilització de la prevenció, deixant-la en mans de les dones, passa a ser el nostre problema, no el de les dues parts components de la parella.

El 28 de setembre, Dia Internacional per la Despenalització de l'Avortament les dones i els homes de la CGT continuem lluitant pel "dret de les dones a l'autodeterminació del seu cos" tal com Federica Montseny, Ministra de Sanitat i Salut al 1936 va definir el dret a l'avortament.

Reclamem:

* Despenalització de la IVE i la garantia en cada comunitat de la seva aplicació.

* Avortament lliure i gratuït en la Sanitat Pública. No a l'objecció de consciència en els hospitals de la xarxa pública.

* Garanties per a una educació afectivo-sexual en llibertat i no hetero–normativa.

* Dret a la informació de tots els mètodes anticonceptius. Anticonceptius gratuïts.

* Dret de les dones a decidir sobre el seu cos sense límit de temps. Les dones parim, les dones decidim.

* Dret de les dones a gaudir d'un projecte de vida propi. Lleis laborals que permetin llocs de treball adequats a les dones perquè gaudeixin del dret a la maternitat.

Secretaria de la Dona del Comitè Confederal de la CGT

http://www.cgt.org.es/28-de-septiembre-dia-por-la-despenalizacion-del-aborto

>>> Cartell en document adjunt

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció